Slide

Masennus altistaa fyysisille sairauksille

Julkaistu 01.06.2023 Uutinen Uutiset

Masennuspotilas joutuu todennäköisesti sairaalahoitoon muun muassa nivelrikon takia.  

Verrattuna potilaisiin, joilla ei ollut masennusta, masennusta sairastavat joutuvat sairaalahoitoon todennäköisimmin jonkin fyysisen sairauden vuoksi. Tuoreen tutkimuksen perusteella masennus on yhteydessä lähes 30 fyysiseen sairauteen ja niistä johtuviin sairaalahoitoihin. Masennuspotilaat joutuivat todennäköisemmin sairaalahoitoon muun muassa nivelrikon, unihäiriöiden, diabeteksen, iskeemisten sydänsairauksien, kroonisen ahtauttavan keuhkoputkitulehduksen, bakteeri-infektioiden ja selkäkipujen takia.  

Masennus saattoi myös heikentää joidenkin sairauksien ennustetta, tulokset osoittivat. Osa yhteyksistä oli kaksisuuntaisia eli masennus todennäköisesti suurensi sairauden riskiä ja kyseinen sairaus myös masennusriskiä. Muista mielenterveysongelmista johtuvat sairaalahoidot olivat harvinaisempia potilailla, jotka sairastivat masennusta. 

Masennus on yhdistetty moniin fyysisiin sairauksiin aiemminkin, mutta nyt tehty selvitys on varsin kattava ja luotettava. Tutkimuksessa hyödynnettiin yli 240 000 aikuisen suomalaisen ja britin rekisteritietoja. Mekanismia ei vielä tunneta, mutta yhteys voi johtua haitallisista elintavoista, kuten tupakoinnista, vähäisestä liikunnasta tai liiallisesta alkoholin käytöstä, jotka altistavat monille sairauksille. Myös geneettiset seikat sekä tulehdustilat saattavat selittää yhteyttä.  

Tulokset julkaistiin JAMA Psychiatry -lehdessä. 

Lähde: Uutispalvelu Duodecim