Elämäntapamuutos vaatii ajattelun muutosta
Miksi toiset onnistuvat pudottamaan painoaan ja jotkut ei? Ravitsemusterapeutti ja filosofian tohtori Sirpa Soini tutki väitöskirjassaan elämäntapamuutoksia ja painonpudotusta. Hän halusi tietää, mitä onnistujat tekevät eri tavalla, ja mikä heitä yhdistää onnistuessaan tekemään pysyviä elämäntapamuutoksia.
”Jos haluaa onnistua pudottamaan painoaan pysyvästi, keskeistä on oman ajattelun muutos”, Soini sanoo heti haastattelun aluksi.
Soini kertoo havainnoineensa vastaanotollaan ihmisten puhumia lauseita ja ajattelumalleja. Useimmissa puheenvuoroissa tulee esiin laihduttaminen ja siinä halutut nopeat tulokset. Ihmisten ajattelu pyörii yhä vain sen ympärillä, että valmista pitää tulla ja nopeasti. Kun ei paino putoa, motivaatio hyytyy.
”Hidas elämäntapoihin paneutuva muutosten tekeminen ei kaikkia motivoi. Ja siinä osittain on se syy, miksi he eivät onnistu”, Soini kertoo. ”He, jotka onnistuivat pudottamaan painoaan pysyvästi, kertoivat oman ajattelutavan muuttuneen.”
Valtaosa Soinin tutkimuksessa mukana olleista onnistujista oli aiemmin yrittäneet pudottaa painoaan, ja onnistuneetkin siinä, mutta paino olikin tullut tuolloin takaisin. Jotkut olivat onnistuneet pudottamaan painoaan 10 kiloakin kahdessa kolmessa kuukaudessa ”kikka kolmosen” laihdutuskuurilla.
”Kun ihmiset tulevat vastaanotolleni, kysyn heiltä, haluaisitko pysyvästi laihtua kilon kuukaudessa. Vuodessa se on jo 12 kiloa ja kahdessa vuodessa 24. Se on paljon painoa pois nivelten päältä. Mutta valitettavasti tämä vauhti ei kaikkia innosta!”, Soini toteaa.
Uusi normaali, uudet rutiinit
Kun on onnistunut laihduttamaan, olennaista on, ettei palaa takaisin vanhoihin syömisen ja liikunnan tapoihin. Vaarana on, ettei painonpudotus jää pysyväksi.
Usein ajatellaan, että liikunta on laihduttamisessa tärkeämpää kuin ruokavalio. Mutta tässä ruokavalio ja syöminen vetävät pidemmän korren.
”Onnistujat kertovat, että tämä osuus oli helppo. He eivät luopuneet mistään kokonaan, eikä ruokavalio heillä muuttunut totaalisesti erilaiseksi, he vain vähensivät annoskokoa. Sieltä vähennetään, mistä pitää vähentää”, Soini kuvaa.
Vähemmän siis runsasenergisiä ruokia, kuten pikaruokia, sokeripitoisia herkkuja ja alkoholia. Moni onnistuja lopetti tupakoinnin ja jopa alkoholin käytön kokonaan.
Liikunta tukee onnistumista kohti pysyvää painonpudotusta. Onnistujat liikkuvat paljon niin vapaa-ajallaan kuin työmatkoilla. Työmatkat taittuvat pyöräillen tai kävellen. He ovat ymmärtäneet, että liikunta tukee onnistumista.
Oikean suuntaisia muutoksia elämäntapoihin voi tehdä pikkuhiljaa. Joka päivä voi elämäänsä lisätä hieman liikuntaa – jumpata kotona, tehdä pieniä tanssiliikkeitä, käydä kävelyllä. Muutoksen suunta on paljon tärkeämpi kuin muutoksen vauhti.
Elämäntapamuutos on yksilölaji
Sosiaalisesta mediasta ja eri lehdistä löytyy paljon ohjeita, kuinka laihduttaa. Elämäntapaohjaajat tarjoavat maksullisia kursseja, joissa luvataan laittaa ruokailu, liikunta ja paino kuntoon. Ohjeeksi saatu ruokailumalli on ohjaajan laatima ruokavalio, joka ei välttämättä sovi kaikille.
”Muutaman kuukauden jälkeen rajoitukset kyllästyttävät, ja pikkuhiljaa palataankin entiseen, jossa kieltoja ei ole”, Soini toteaa. ”Totta kai meidän pitää syödä keskimäärin terveellisesti, mutta ei sen mitään yltiöterveellistä tarvitse olla, että kaikki kiva, hyvä ja herkut olisi aina kielletty.”
Etukäteen voi suunnitella, milloin antaa itselleen luvan herkutella. Poikkeusaikoja kaikille ovat juhlat, juhlapyhät ja lomamatkat, joskus viikonloput.
”Kannattaa itseltään kysyä ennen lomamatkaa, olisiko parempi, että ennen matkaa pudottaa painoa kilon verran, jotta lomalla voi nautiskella ruuista ja juomista, vai onko parempi lomamatkan jälkeen pudottaa kertyneet lomakilot. Aika moni valitsee ennen matkaa”, Soini kertoo.
Olennaista on, että tekee korjausliikkeitä, kun on tullut syötyä vähän enemmän. Onnistujat käyttivät termiä: paluu ruotuun ja ryhtiliike. Painonhallinnan kannalta katsottuna palataan takaisin fiksuun tekemiseen.
”Fiksun syömisen tapaan on aina kiva palata. Ruokavaliossa on tällöin myös niitä ihania asioita, joita haluamme. Kukaan ei halua palata liian rajoittuneeseen ruokavalioon.”
Optimaalinen vireystila
Soini neuvoo malttia syömiseen. Pysähtymistä sen ääreen, kuinka toimin ruokailutilanteissa, mitä on lautasella ja miten paljon, minkälainen on välipala, onko välipalaa ollenkaan, ja mikä on minulle hyväksi.
”Maltti on mielestäni hyvä sana. Ja kärsivällisyyttä odottaa tuloksia. Kun on kohtuullinen annoskoko ja säännöllinen ateriarytmi, paino lähtee putoamaan”, Soini toteaa.
Säännöllinen ateriarytmi on olennainen. Kun kehomme saa säännöllisesti ruokaa, silloin se polttaa ruuan energiaksi, eikä lähde säästelemään kulutusta. Vireystila on silloin hyvä, koska verensokerimme ovat optimaalisella tasolla. Kehoa rasittava säästöliekki-ilmiö voidaan purkaa syömällä kohtuullisia määriä tasaisesti.
Tunnesyömisestä pitää puhua
Tunnesyöminen on usein toistuva teema Soinin vastaanotolla.
”Tunnesyöminen on häiriintynyttä syömiskäyttäytymistä, johon usein liittyy ahmimista, mutta myös riippuvuuden kaltaista ruokasuhdetta. Ihminen ei pysty vähentämään syömistä, koska hän saa kaipaamaansa mielihyvää syömisestä”, Soini kuvaa. ”Tunnesyöminen haittaa painonhallintaa, koska syömistapojen muuttaminen on silloin vaikeaa.”
Tunnesyömisen taustalla voi olla muun muassa pahaa oloa, yksinäisyyttä, elämän kriisejä, stressiä tai esimerkiksi työpaikkakiusaamista.
”Otan itse vastaanotollani puheeksi tunnesyömisen. Joskus asiakas itse kertoo tilanteestaan. Tilanteen purkamiseen tarvitaan moniammatillista keskustelua, myös psykoterapeutin tai psykologin kanssa, jotka voivat auttaa ihmistä saamaan solmuja auki. Elämäntapamuutoksen onnistumisen mahdollisuudet ovat silloin paremmat”, Soini kertoo.
Onnistumista kohti
Suurin osa ihmisistä ajattelee, että pysyvien tulosten saaminen on vaikeaa. Onnistujat puolestaan sanovat, että muutos on helppoa.
”Haastattelututkimuksessa haastateltava kertoi, että hänellä ’kääntyi kasetti päässä’. Juuri tuo lause kuvaa hyvin ihmisen todellista ajattelun muutosta. Hän oli ennen ajatellut laihduttamisesta ihan eri tavalla. Kun hänen ajattelumallinsa muuttui, homma alkoi onnistumaan ja toimimaan”, Soini kuvaa.
Miksi ihmiset haluavat elämäntapamuutosta? Soini toteaa, että terveydelliset syyt ovat harvalla kimmoke siihen. Syitä voivat olla tyytymättömyys omaan ulkomuotoon, jaksamattomuus, mutta myös halu parantaa toimintakykyä.
”Vastaanotolleni tulee usein myös ortopedin lähettämiä asiakkaita, joiden pitäisi saada painoa pois ennen tekonivelleikkausta. Painon pudotessa, voi olla, että jokin perussairaus paranee tai on ainakin paremmassa tasapainossa ennen leikkausta. Toivon, että saan heidät syttymään ajatukselle, että laihtuminen edistää leikkaukseen pääsyä, ja että leikkaus ja toipuminen sujuvat paremmin”, Soini kertoo.
Jotkut asiakkaat ovat onnistuneet saamaan 10 kiloa painoa pois, ja heillä on nivelkivut jopa hävinneet. Osa on pystynyt siirtämään leikkausta.
”Leikkausjonot ovat pitkiä. Jos on 10 kuukautta jonossa, niin elämänlaatu näiden kuukausien aikana voi parantua, jos painoa saa pudotettua, eikä tarvitse kärvistellä kipujen kanssa.”
Filosofian tohtori Sirpa Soinin ensimmäinen tutkimus oli syvähaastattelu, johon osallistui 16 naista ja 4 miestä. Väitöstutkimuksen sähköisessä aineistossa oli vastauksia 100:lta naiselta ja 58:lta mieheltä.
TEKSTI: Arja Karasvirta, KUVA: Sirpa Soinin kotialbumi
Kirjoitus on julkaistu Niveltieto-lehdessä 1/2024.
Jos haluat lukea lehden muutkin artikkelit, liity jäseneksi Suomen Nivelyhdistykseen. Saat lehden jäsenetuna. Siirry sivulle Jäsenyyden esittely
Voit myös tilata lehden
- irtonumeron (8,60 euroa) Lehtiluukusta
- vuositilauksen (33 euroa), neljä lehteä vuodessa. Siirry sivulle Nivelpuoti