Slide

Valtakunnallinen nivelterveysviikko alkaa: ennaltaehkäistään nivelrikkoa

Julkaistu 11.04.2024 Uutiset

Nivelterveysviikon, 15.–21.4.2024, teemana tänä vuonna on Nivelrikon ennaltaehkäisy ja motivaatio elämäntapamuutokseen. Nivelrikossa hyvillä elintavoilla, kuten liikunnalla, ravinnolla ja unella, on suuri merkitys. Liikkumattomuus ja ylipainon yleistyminen lisäävät nivelrikon syntymisen riskiä, ja se on iso yhteiskunnallinen haaste jo nuorilla. Arviolta joka viidellä suomalaisella on nivelrikko. Suomessa pelkästään polven nivelrikko aiheuttaa vuosittain yli miljardin euron kustannukset.

Nivelterveysviikko tarjoaa työkaluja, vinkkejä ja myönteisiä ajatusmalleja, joiden avulla toivottavasti jokainen onnistuu halutessaan löytämään keinot vahvistaa omaa motivaatiotaan ja juurruttaa itselleen mielekkäät muutokset osaksi arkea.

Tule-sairauksien ennaltaehkäisy on haaste

Valtakunnallisen Nivelterveysviikon tavoitteena on lisätä päättäjien tietoisuutta nivelsairauksien yleisyydestä, invalidisoivista vaikutuksista ja yhteiskunnallisista kustannuksista. Sairauspoissaolot nivelrikon takia tulevat sekä yhteiskunnalle, työnantajille että sairastuneille itselleen kalliiksi. Yksi sairauslomapäivä on noin 350 euron arvoinen. Tuki- ja liikuntaelin eli tule-sairaudet ovat nousseet uusien työkyvyttömyyseläkkeiden kärkeen.

”Miljoonalla suomalaisella on nivelrikko. Liikkumattomuus ja ylipainon yleistyminen lisäävät nivelrikon syntymisen riskiä, ja se on iso yhteiskunnallinen haaste jo nuorilla. Päättäjien tulisi ymmärtää, että tuki- ja liikuntaelinsairauksien ennaltaehkäisy ja hoito ovat yksi osa ratkaisua esimerkiksi työvoimapulaan. Sairauspoissaolojen määriä lisäävät pitkät tekonivelleikkausjonot. Tekonivelleikkaus on hoito, joka suurimmalla osalla sairastuneista poistaa työkykyongelman”, Suomen Nivelyhdistyksen toiminnanjohtaja Leena Nieminen kertoo.

Toinen tärkeä Nivelterveysviikon tavoite on tarjota tietoa ja tukea nivelrikkoisille tärkeästä itsehoidosta. Vertaiselta saa vinkkejä kuntoutukseen, leikkaukseen valmistautumiseen ja kannustusta liikuntaan sekä muihin elintapamuutoksiin, joiden avulla sairauden kanssa on helpompi elää. Nivelrikkoon liittyvää kipua pitää nivelrikkoon sairastuneen oppia hoitamaan, esimerkiksi lihaskuntoharjoituksilla ja tietoisuustaitojen avulla.

Motivaatiota etsimässä

Nivelrikon ehkäisyssä ja ensisijaisessa hoidossa on tärkeässä roolissa lääkkeetön eli kuntouttava hoito: riittävä ja oikeasisältöinen liikunta, tapaturmien ennaltaehkäisy, laihduttaminen, jos on kyse merkittävästä ylipainosta, sairaan nivelen liikkuvuuden lisääminen ja niveltä liikuttelevien lihaksien voiman vahvistaminen.

”Liikunnan lisäksi on tärkeää syödä terveellisesti ja nukkua 7–8 tuntia yössä. Ehkä monelle itsestään selviä asioita, mutta kuinka moni motivoituu pitämään itsestään näin huolta? Siksi Nivelterveysviikon teemana tänä vuonna on nivelrikon ennaltaehkäisy ja motivaatio elämäntapamuutokseen”, Nieminen sanoo.

Nivelterveysviikon järjestävät yhteistyössä Suomen Nivelyhdistys ry ja Turun Seudun Nivelyhdistys ry neljännen kerran. Yleisötilaisuuksien lisäksi Suomen Nivelyhdistyksen nivelpiirit järjestävät paikallista ohjelmaa eri puolilla Suomea ja Turun Seudun Nivelyhdistys Turussa.

Tutustu ohjelmaan

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt

  • Toiminnanjohtaja Leena Nieminen, Suomen Nivelyhdistys ry, leena.nieminen@nivel.fi, puh. 050 5252 026
  • Toiminnanjohtaja Annukka Helander, Turun Seudun Nivelyhdistys ry, annukka.helander@nivelposti.fi, puh. 045 613 1500

Suomen Nivelyhdistys ja Turun Seudun Nivelyhdistys parantavat aktiivisella ja tehokkaasti kohdennetulla tiedon jakamisella nivelrikkoisten hoitotasa-arvoa ja lisäävät tietoa itsehoitomahdollisuuksista. Suomen Nivelyhdistyksen paikalliset nivelpiirit liikuttavat yhdistyksen jäseniä eri puolilla Suomea. Ne järjestävät muun muassa vertaisryhmiä, allasvoimistelua, kuntosalia ja jumppaa. Turun Seudun Nivelyhdistyksen paikallistoiminta Turussa ja lähikunnissa tarjoaa runsaasti liikuntamahdollisuuksia, vertaisryhmiä ja virkistystoimintaa.