Hyvää Maailman potilasturvallisuuspäivää!
Maailman terveysjärjestö WHO on julistanut syyskuun 17. päivän maailman potilasturvallisuuden päiväksi. Tänä vuonna teemana on osallisuus: kuinka saamme asiakkaat, potilaat ja läheiset mukaan asiakas- ja potilasturvallisuuden edistämiseen.
Asiakkaiden, potilaiden ja läheisten rooli voi olla suuri, kun puhutaan asiakas- ja potilasturvallisuudesta. Me täällä Suomen Nivelyhdistyksessä tiedämme, että tekonivelleikkauksessa olleet ihmiset ovat pääsääntöisesti olleet tyytyväisiä leikkaukseen ja saamaansa hoitoon. He ovat monesti odottaneet leikkaukseen pääsyä pitkään ja liikkuminen on ehtinyt mennä vaikeaksi.
Vertaisohjaajana ja vertaistukijana itsekin toimiva Anna-Liisa Kemi kertoo, että leikkausta odottavat ottavat usein yhteyttä vertaisohjaajiimme kysyäkseen neuvoja liikuntasuosituksista ja keskustellakseen jännityksestä ja pelosta, jota tuleva leikkaus aiheuttaa. Tämä lisää potilaan turvallisuuden tunnetta, ja varmasti samalla myös asiakasturvallisuutta, kun leikkaukseen tulija tietää, mitä on edessä. Vertaistuen voima on valtava!
Leikkauksen jälkeen kohtaamme ihmisiä, jotka ovat tyytyväisiä, kun he uskalsivat mennä operoitavaksi. Kivutkaan eivät haittaa, koska tiedossa on parantuva liikuntakyky. Parantuva liikuntakyky vaatii, että leikkauspotilas jumppaa annettujen ohjeiden mukaan. Silloin uusintaleikkausta ei välttämättä tarvita ja liikuntakyky mahdollistaa suht’ normaalin elämän.
Teemapäivän slogan on: Asiakkaiden ja potilaiden ääni kuuluville! Mekin haluamme tuoda sairastuneiden kokemukset esiin, ja siksi koulutamme yhdessä Kokemustoimintaverkoston kanssa kokemustoimijoita, joiden tehtävä on ymmärryksen ja tiedon lisääminen eri alojen ammattilaisille ja opiskelijoille sekä suurelle yleisölle. Koulutamme myös vapaaehtoisia vertaisohjaajia, jotka mahdollistavat vertaistuen toteutumista vertaistukiryhmissä ja vertaistukijoita, jotka antavat kahdenkeskistä vertaistukea esimerkiksi Toivo-vertaistukisovelluksessa. Lisäksi yhdistyksessämme toimii erityisasiantuntija Heikki Multaharju, joka vastaa kuntoutus- ja potilasvahinkoasioista. Heikillä on valtavasti omakohtaista kokemusta, josta hän on ammentanut apua lukuisille yhteydenottajille.
Suomen Nivelyhdistys on olemassa, jotta nivelrikko ei pysäyttäisi ketään. Haluamme, että ihmiset voivat tehdä itselleen merkityksellisiä asioita nivelrikosta huolimatta. Lisäämme osallisuutta myös lisäämällä tiedon saantia nivelrikkoa sairastavia koskevista asioista ja tarjoamalla vaikuttamisen mahdollisuuksia. Jokaista tarvitaan edistämään niin potilasturvallisuutta kuin nivelterveyttäkin.
Suomessa Maailman potilasturvallisuuspäivää vietetään asiakas- ja potilasturvallisuuden päivänä. Päivän toteutuksesta kansallisesti vastaa sosiaali-ja terveysministeriö ja päivän toimintaa koordinoi Asiakas- ja potilasturvallisuuskeskus.
Kirjoittajat
Ella Niini
hankekoordinaattori
Anna-Liisa Kemi
vapaaehtoistoiminnan koordinaattori