Slide

Niveltuet ja apuvälineet

Julkaistu 08.09.2023 Elämää nivelrikon kanssa

Niveltukien (ortoosit) tarkoitus on vähentää niveleen kohdistuvaa kipua, tukea epävakaata niveltä, estää nivelsiteitä venymästä ja parantaa asentotuntoa ja toimintakykyä. Jo pelkästään elastisesta materiaalista valmistetut polvi- ja nilkkatuet lievittävät osalla nivelrikkokipua. Markkinoilla on myös jäykempiä polvitukia, joilla saattaa olla merkitystä polvinivelen sisäsivun nivelrikossa, johon liittyy polvinivelen virheasento. Polvilumpioon liittyvän nivelrikon oireenmukaisessa hoidossa voidaan käyttää tukia, joissa on tukityyny. Apuvälineteknikot neuvovat näiden erityistukien valinnassa. Tarpeetonta nivelen liikkumattomaksi tekemistä (immobilisaatio) tulee välttää.

Jalkojen nivelrikossa kengän pehmeä kantatyyny vaimentaa kantaiskussa tulevia kipua aiheuttavia kuormitushuippuja. Osa nivelrikkoisista saattaa hyötyä kaaripohjallisista kengistä. Kysy fysioterapeutiltasi neuvoja erityisjalkineista.

Kodin muutostyöt (kuten kynnysten poisto, tukikahvat, kaiteet) sekä vuoteen, tuolin ja WC-istuimen korotukset saattavat helpottaa jalkanivelrikkoisen arkea. Pukeutumisen apuvälineinä voidaan käyttää tarttumapihtiä, sukanvetolaitetta ja pitkävartista kenkälusikkaa.

Kävelykeppi, kyynärsauvat ja rollaattori voivat helpottaa liikkumista hankalassa kipuvaiheessa. Kävelykeppi vie painoa kipeältä raajalta ja sitä käytetään kävellessä kipeän nivelen vastakkaisella puolella. Kävelysauvojen käyttö antaa varmuutta kipeiden nivelten kanssa liikkujalle. Myös oikealla työergonomialla voidaan vähentää niveliin kohdistuvaa rasitusta.

Apuvälineistä saattaa olla hyötyä myös käden ja ranteen nivelrikon hoidossa. Rannenivelrikossa oloa voivat helpottaa rannetuki sekä peukalon kämmentuki ja tyvinivelrikossa peukalotuki. Voit käyttää myös voiman tarvetta vähentäviä apuvälineitä, kuten tölkin- ja purkinavaajaa.

Toimintaterapeutit ja fysioterapeutit osaavat ohjata apuvälineiden hankinnassa ja käytössä.

Edistä ergonomiaa kotona ja työpaikalla

  • Säädä työpöytä, istuin ja atk-laitteet niin, että työskentely on miellyttävää.
  • Opettele oikeat nostotekniikat ja suunnittele muut raskaat työvaiheet.
  • Käytä työkuormitusta vähentäviä apuvälineitä.
  • Käytä niveliä säästäviä työskentelytapoja.
  • Tauota työtäsi säännöllisesti ja jumppaa tauoilla.