Slide

Fysikaalinen hoito

Julkaistu 08.09.2023 Elämää nivelrikon kanssa

Kylmä- ja lämpöhoidot

Kylmä- ja lämpöhoidot soveltuvat nivelrikkokipujen itsehoitoon. Niillä on sekä kipuja lievittävä että lihasjännityksiä vähentävä vaikutus. Hoitovaste eli hoidosta saatava hyöty on hyvin yksilöllinen, joten vaikuttavuus selviää vain kokeilemalla.

Lämpö kiihdyttää elintoimintoja ja kudosten venyvyys lisääntyy. Pintalämpö- hoidot (esim. sähkötyyny, kuumavesipullo, jyväpakkaukset, lämpöpakkaukset) soveltuvat kotihoitoon, esimerkiksi liikeharjoitteiden esihoitoina ja nivelrikon ei-tulehduksellisessa vaiheessa kipuhoitona. Lämpöhoito ilmeisesti vähentää kipua ja lisää toimintakykyä selkäkivussa.

Kylmähoito hidastaa aineenvaihduntaa ja turvotuksen muodostusta. Kylmähoidot (kuten kylmäpussi, kylmävoiteet ja -geelit, kylmäsuihkeet, jääpalahieronta, kylmä pyyhe) sopivat yleensä parhaiten nivelrikon tulehdusvaiheen hoitoon.

Fysioterapian yhteydessä fysioterapeutti osaa arvioida kylmä- ja lämpöhoitojen soveltuvuutta yksilöllisesti ja ohjata niiden käyttöä kädestä pitäen, jotta osaat käyttää niitä itsenäisesti kotihoitoina.

Lämpö- ja kylmähoitojen kokonaiskäsittelyaika on noin 5–20 minuuttia, tuntemuksien mukaan. Hoito toistetaan vasteen mukaan 2–4 kertaa päivässä.

Kylmä- ja lämpöpakkauksia myydään esimerkiksi apteekeissa ja urheiluvälineliikkeissä.

Sähkökipuhoito (TENS)

Transkutaanista sähköistä hermostimulaatiota (TENS-hoito) voi kokeilla polvinivelrikon hoidossa. TENS-laitteella ärsytetään sähköisesti kosketushermopäätteitä, jolloin kosketusärsykkeet estävät kipuärsykkeiden etenemisen selkäytimestä aivoihin. Toisen teorian mukaan TENS-hoidolla voidaan vaikuttaa suotuisesti opioidimekanismien kautta.

TENS-hoidon vasta-aiheet ovat sydämentahdistin ja elektrodien asettaminen kaulan etu- ja sivuosaan. Paikalliset ihomuutokset (tunnottomuus, tulehdus, avoin ihohaava), raskaus ja kasvaimet on otettava huomioon elektrodien asettelussa.

Fysioterapeutti opastaa TENS-laitteen käytössä. Laite, joka on noin matkapuhelimen kokoinen, soveltuu hyvin itsehoitoon kotona. Laitetta käytetään ulkoisesti. Hoidossa itseliimautuvat elektrodit sijoitetaan kipualueelle tai lähelle sitä.

Elektrodeja on tyypillisesti kaksi tai neljä. Virran voimakkuus säädetään niin, että se on 2–3-kertainen tuntokynnykseen verrattuna, mutta ei kivulias. Parhaimman vasteen saamiseksi tulee kokeilla elektrodien eri asetteluja ja stimulaation taajuutta, virran voimakkuutta ja hoitoaikaa. TENS-hoitoa käytetään 2–3 kertaa päivässä 30–60 minuuttia kerrallaan. TENS-laitteen voi mahdollisesti saada lainaan terveyskeskuksesta, mutta sen voi myös hankkia itse.

Akupunktio

Akupunktio on vanha kiinalainen hoitomenetelmä, jonka vaikutus perustunee elimistön omien kivunlievitysmekanismien tehostumiseen. Akupunktiossa iho lävistetään ohuilla neuloilla akupunktuurikarttojen mukaisiin pisteisiin tai kipupisteisiin. Hoitoaika on yleensä noin 20–30 minuuttia, ja 3–5 hoitokertaa näyttää jo yleensä, kuinka akupunktio tehoaa. Hoidot toteutetaan keskimäärin 1–2 kertaa viikossa. Akupunktiota voivat antaa lääkärit ja erikoiskoulutetut fysioterapeutit.

Akupunktuuri yksinään tai muiden hoitojen täydentäjänä saattaa helpottaa lyhytaikaisesti kroonista selkäkipua ja kohentaa toimintakykyä. Polvinivelrikossa akupunktio ilmeisesti vähentää kipua ja parantaa toimintakykyä ainakin lyhytaikaisesti.