Slide

Milloin tekonivelleikkaukseen

Julkaistu 08.09.2023 Elämää nivelrikon kanssa

Nivelrikkoisen nivelen korvaaminen tekonivelellä tai nivelen luuduttaminen ovat viimeisin vaihe nivelrikon hoidossa.

Nivelrikon mahdollisia kirurgisia hoitomenetelmiä ovat tekonivelleikkaus, nivelen asennon korjaus luun muovauksella eli osteotomialla sekä nivelen jäykistäminen eli luudutusleikkaus. Leikkaus harkitaan aina potilaan yksilöllisestä tarpeesta lähtien.

Kirurgiseen hoitoon päädytään, kun selkeisiin oireisiin sopiviin, röntgenkuvauksella todettaviin nivelrikkomuutoksiin liittyy hankalaa yö- tai leposärkyä, liikekivut eivät ole hallittavissa konservatiivisella eli liike- ja lääkehoidolla, tai päivittäiset toimet ovat olennaisesti vaikeutuneet. Selkeitä raja-arvoja leikkauksiin ei ole, ja päätös toimenpiteestä tehdään yhdessä ortopedin kanssa yksilöllisen harkinnan perusteella. Leikkauksesta odotettavissa olevan hyödyn tulee olla suurempi kuin siihen liittyvän riskin. Lonkan ja polven tekonivelleikkauksella ei voida palauttaa nuoren ihmisen terveitä niveliä, mutta oikein harkittu toimenpide poistaa kivut ja antaa lisää liikkumiskykyisiä vuosia elämään.

Tekonivelleikkaus on vakiintunut vaikean ja konservatiiviseen hoitoon huonosti reagoineen polvi- ja lonkkanivelrikon hoitomuodoksi. Tekonivelleikkaus on kustannustehokas ja elämänlaatumittareilla arvioituna hyvin vaikuttava hoito. Nykyään jo yli 20 000 suomalaista saa vuosittain tekonivelen, ja on ennustettu, että leikkausten tarve lisääntyisi jopa 50 prosenttia tulevan vuosikymmenen aikana suurten ikäluokkien ikääntyessä. Polvinivelen tähystyksen (artroskopia) yhteydessä tehtävä puhdistusleikkaus ei tutkimusten mukaan ole vaikuttava polvinivelrikon hoitomuoto. Osteotomiaa, jossa luu katkaistaan sen asennon muuttamiseksi, on käytetty erityisesti polven toispuolisen nivelnastan nivelrikon hoitomuotona lähinnä nuorehkoilla fyysisesti aktiiviset potilailla. Osteotomialla pyritään vähentämään kuormitusta nivelrikkoiselta nivelpinnalta ja muuttamaan nivelpintojen asemaa niin, että nivelpintojen välinen kuormitus siirretään terveen puoliskon kannettavaksi.

Muissa nivelissä kuin lonkassa ja polvessa käytetään tilanteen mukaan yleensä tekonivelleikkauksia tai luudutuksia eli jäykistysleikkauksia. Nilkan, keskijalkaterän nivelten ja isovarpaan vaikea, kivulias nivelrikko hoidetaan yleensä luuduttamalla nivel. Peukalon tyvinivel voidaan joko luuduttaa tai korjata tekonivelellä. Sormien kärki- ja keskinivelten nivelrikon hoidossa leikkausratkaisuun päädytään harvoin. Vaikean olkanivelrikon hoidossa valitaan joko anatominen kokotekonivel tai käänteistekonivel.

Rustosiirteet tai kantasoluhoidot soveltuvat ensisijaisesti nuorten potilaiden nivelpintaan syntyneen paikallisen rustovaurion hoitoon. Nivelrikkoisen nivelen laaja-alaisen rustovaurion hoitoon nämä menetelmiä eivät toistaiseksi sovellu.