Slide

Vapaaehtoistoiminta keino lisätä osallisuutta

Julkaistu 26.05.2022 Niveltieto-lehti

Suomen Nivelyhdistys on saanut Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskukselta (STEA) avustuksen vertais- ja vapaaehtoistoiminnan rakenteiden ja toimintamuotojen kehittämiseen.

VetoVoimaa-hankkeessa (2022–2024) uudistetaan vapaaehtoistehtäviä muotoilemalla nivelrikkoisille hyvinvointia tuottavia toimintamuotoja ja lisäämällä osallistumisen mahdollisuuksia vapaaehtoistoiminnasta kiinnostuneille. Tavoitteena on eri ikäryhmille vetovoimainen ja laadukas vapaaehtoistoiminta. 

Kaikki tämä kuulostaa vähän virastokieleltä. Tärkeintä kehitystoiminnassa ovat kuitenkin vapaaehtoiset. Heidän avullaan tarkastellaan nykyistä toimintaa ja mietitään yhdessä, millaisia toimintoja ja vapaaehtoistehtäviä tarvittaisiin. 

-Hankkeessa ollaan korvat höröllään kuuntelemassa yhdistyksen jäsenten ja vapaaehtoisten ideoita ja ajatuksia. Siellä se viisaus on, sanoo hankekoordinaattori Ella Niini. 

Tutustuessaan Suomen Nivelyhdistyksen toimintaan Ella kertoo olleensa erityisen vaikuttunut vapaaehtoisten panostuksesta yhdistyksen toiminnassa. Yhdistyksen alaosastoja eli nivelpiirejä on kymmenillä paikkakunnalla eri puolella Suomea. Nivelpiirien vertaisryhmät kokoontuvat kerran kuukaudessa ja piirit toimivat vapaaehtoisvoimin. Tämä on huikea kansalaisyhteiskunnan voimannäyte! 

Mitä ihmeen VetoVoimaa?

➥Vetoa ja voimaa uudistuneesta vapaaehtoistoiminnasta on Suomen Nivelyhdistyksen hanke vuosina 2022−2024.
➥Hankkeessa kehitetään Suomen Nivelyhdistyksen vapaaehtoistoiminnan koulutusta, rakenteita ja viestintää.
➥Tavoitteena on eri ikäryhmille vetovoimainen ja laadukas vapaaehtoistoiminta.
➥Hankkeessa kootaan vapaaehtoisista ja vapaaehtoistoiminnasta kiinnostuneista ihmisistä koostuva raati, joka osallistuu toiminnan kehittämiseen.
Lue lisää vapaaehtoistoiminnasta

Toimintaa ihmisten ehdoilla

Kansalaisyhteiskunta koostuu kansalaisten omaehtoisesta toiminnasta, jolla rakennetaan yhteistä hyvää. Ilman kansalaisten aktiivisuutta ei olisi toimivaa demokraattista hyvinvointiyhteiskuntaa. Parhaimmillaan kansalaisyhteiskunta vahvistaa myös yhteisöllisyyttä, tasa-arvoa ja sosiaalisia verkostoja sekä niissä syntyvää luottamusta ja vastavuoroisuutta. Kansalaisyhteiskunnan toimijat ovat olleet rakentamassa suomalaista kansallisvaltiota Venäjän vallan alaisesta maasta yhdeksi maailman kehittyneimmistä kansakunnista. 

Kehitettävää riittää, ja edelleen kansalaisyhteiskunnan kautta ihmiset osallistuvat eri tavoin itseään, yhteisöä ja koko yhteiskuntaa koskettaviin asioihin. Osallistuminen ja yhdessä tekeminen tuottavat osallisuuden kokemuksen, mikä jo itsessään on ihmiselle tärkeä asia. Kansalaisten omaehtoinen toiminta on Suomessa laajaa ja monipuolista. Moni on jäsenenä järjestöissä tai yhdistyksissä, joissa esimerkiksi harrastetaan liikuntaa ja kulttuuria ja osallistutaan vapaaehtoistoimintaan. Yksi aivan olennainen kansalaistoiminnan tarjoama tuen ja välittämisen muoto on vertaistuki. 

Vapaaehtoisuus tuottaa molemminpuolista iloa

”Miten minä voisin palvella maailmaa”, miettii moni. Suurimmalla osalla vapaaehtoisista on pyrkimys tehdä hyvää muille, saada lisää sisältöä omaan elämäänsä ja tuottaa siten molemminpuolista iloa. Vapaaehtoistehtäviä on tarjolla erilaisia, ja jokaiselle varmasti löytyy tekemistä oman kiinnostuksen ja ajankäytön mahdollisuuksien mukaan. Vapaaehtoistoimintaan ei tarvita supersankarin viittaa tai tutkintoa huippuyliopistosta. Vapaaehtoistoiminnassa ollaan mukana tavallisen kansalaisen taidoin − ”ihmisen virassa”. Hakeutumalla itselle tuttuihin ja mielekkäisiin tehtäviin voi vapaaehtoinen mahdollisesti hyödyntää omaa kokemustaan ja aiempaa osaamistaan. Toisaalta vapaaehtoisena voi löytää myös ihan uusia puolia itsestään, tai vahvistaa sellaista osaamista, joka on jäänyt vähemmälle huomiolle. Vapaaehtoistoiminnassa oppii valtavasti ja tutustuu uusiin ihmisiin.

Kiinnostaako sinua vapaaehtoistoiminta?

  • Haluatko toimia hyödyksi ja iloksi muille? 
  • Haluatko saada lisää sisältöä omaan elämääsi? 
  • Haluatko tutustua uusiin ihmisiin? 

Tule vapaaehtoiseksi! Vapaaehtoisena voit tehdä hyvää monella tapaa ja saada iloa omaankin elämääsi. 

Suomen Nivelyhdistys edistää nivelrikkoisten mahdollisuutta tulla toimeen sairautensa kanssa ja ehkäisee nivelsairauksia. Toimintamme nojaa vahvasti vapaaehtoisiin ja vertaistukeen. Tutustu millä tavoin sinä voit toimia nivelrikkoisten puolesta ja löydä oma tapasi osallistua.  

Piireissämme on vapaaehtoisille tarjolla monenlaista mukavaa tekemistä. Nivelpiireistämme löytyy mm. seuraavia tehtäviä:  

  • Ohjaaja toimii nivelpiirin kontaktihenkilönä ja vastaa mm. kokoontumisjärjestelyistä ja oven avaamisesta sovittuna aikana.  
  • Tiedotusvastaava viestii piirin toiminnasta mm. nivelpiirin jäsenille, someen ja paikallislehtiin.  
  • Kahvinkeittäjä on tärkeä tekijä, sillä kahviteltaessa ilta kuluu leppoisasti kokemuksia vaihtaen.  
  • Tapahtuma-apu auttaa tapahtumien järjestelyissä. Tapahtumat tuovat vaihtelua tilaisuuksiimme.  
  • Liikuntatoimija innostaa muitakin liikkumaan ja huolehtii mm. liikuntatilojen varaamisesta ja ilmoittautumisten sekä mahdollisten osallistumismaksujen keräämisestä. 

Kylmiltään vapaaehtoistehtäviin ei tarvitse hypätä, vaan koulutamme vapaaehtoisemme tehtäviinsä. Samalla opastamme vapaaehtoisia huolehtimaan myös omasta jaksamisestaan. Moni vapaaehtoinenkin on kokenut osallistumisen esimerkiksi vertaisryhmiin tukevan fyysisten vaivojen kanssa pärjäämistä. 

Jos olet kiinnostunut vapaaehtoisena toimimisesta tai vapaaehtoistoiminnan kehittämisestä, ota rohkeasti yhteyttä:

VetoVoimaa-hanke
hankekoordinaattori Ella Niini 
ella.niini (@) nivel.fi 
p. 044 577 8339 

TEKSTI: Ella Niini

Kirjoitus on julkaistu Niveltieto-lehdessä 2/2022.

 

Jos haluat lukea lehden muutkin artikkelit, liity jäseneksi Suomen Nivelyhdistykseen. Saat lehden jäsenetuna. Siirry sivulle Jäsenyyden esittely

Voit myös tilata lehden

  • irtonumeron (8,60 euroa) Lehtiluukusta
  • vuositilauksen (33 euroa), neljä lehteä vuodessa. Siirry sivulle Nivelpuoti