Molempien polvien yhtäaikainen leikkaus askarruttaa monia.
Ortopedi Mikko Manninen Ortonista sanoo, että tuplapolvileikkaus on mainio vaihtoehto silloin, kun molemmat polvet ovat leikkauskypsät, potilaan fyysinen kunto on hyvä eikä kohonnutta riskiä sydäntapahtumille tai hyytymishäiriöille ole.
-Lähtökohta on, että sekä radiologisesti että kliinisesti molemmat polvet ovat selkeästi leikkauksen tarpeessa. Ennaltaehkäisevää tekonivelkirurgiaa ei tule tehdä, sillä kirurgiaan liittyy aina riskejä ja toisaalta nivelen oirekuvan ennustaminen on vaikeaa. Voi käydä myös niin, että yhden polven tekonivelleikkauksen jälkeen toisen polven oirekehitys hidastuu merkittävästi.
Mannisen arvio on, että selkeästi alle viisi prosenttia Suomessa tehtävistä polvileikkauksista tehdään molemminpuolisena. Vuosina 2020–2021 noin viidelle prosentille Ortonin polviproteesipotilaista tehtiin polvileikkaus molempiin polviin samalla kertaa.
Potilaan näkökulmasta tuplaleikkaus merkitsee, että alkukuntoutuminen on hankalampaa verrattuna yksipuoliseen leikkaukseen. Liikkeellelähtö on työläämpää, kun molemmat polvet ovat leikkauksen jälkeen kipeät. Vuodeosastolla menee herkästi 1–2 päivää enemmän aikaa.
Kokonaisuuden kannalta toipuminen on nopeampaa verrattuna kahteen erilliseen leikkaukseen. Kuntoutuminen hyvään toimintakuntoon vie yleensä kaksi tai kolme kuukautta; erikseen tehtävissä leikkauksissa kokonaistoipumisaika luonnollisesti kaksinkertaistuu.
-Kuntoutusta ajatellen esimerkiksi kotijumppa, kuntopyöräily tai vesiliikunta auttavat saman tien molempia polvia. Erityinen hyöty saadaan tilanteessa, jossa kumpikaan polvi ei mene ennen leikkausta kunnolla suoraksi. Silloin leikkauksen jälkeisen liikeharjoittelun tulokset ovat paremmat, kun saadaan molemmat polvet ojennettua ja kävelyn hyvä rytmi löytyy nopeammin. On helpompi oikaista itsensä, kun saa molemmat polvet suoraksi. On hankala kuntouttaa ensimmäinen polvi hyvin liikkuvaksi, jos toinen polvi on leikkaamattomana koukussa.
Lääkärin tai hoitavan laitoksen kannalta molemminpuolisessa leikkauksessa on etuja: yksi tulohaastattelu, yhdet preoperatiiviset laboratorio- ja röntgentutkimukset, yksi anestesia tai puudutus, yksi leikkauskerta verrattuna kahteen – kokonaisuus monelta osalta menee lähes puolet kevyempänä verrattuna siihen, että tehtäisiin kaksi erillistä leikkausta. Hoitavan organisaation kannalta resursseja säästyy.
-Toki leikkaussaliaika on pidempi, mutta ei kaksinkertaisesti, sillä siivouksessa ja anestesiassa/ puudutuksessa säästyy aikaa, Mikko Manninen sanoo.