Tule vapaaehtoiseksi!
Suomen Nivelyhdistys edistää nivelrikkoisten mahdollisuutta tulla toimeen sairautensa kanssa ja ehkäisee nivelsairauksia. Toimintamme nojaa vahvasti vapaaehtoisiin ja vertaistukeen. Lue alta, millä tavoin sinä voit toimia nivelrikkoisten puolesta, ja löydä oma tapasi osallistua. Kylmiltään vapaaehtoistehtäviin ei tarvitse hypätä, vaan koulutamme vapaaehtoisemme tehtäviinsä. Samalla opastamme vapaaehtoisia huolehtimaan myös omasta jaksamisestaan.
Lue lisää Vapaaehtoisen polulla -perehdytyskoulutuksistamme.
Vapaaehtoistoiminta lähtee omasta halusta tukea ihmisiä. Vaikka välillä puhutaankin vapaaehtoistyöstä, vapaaehtoinen ei saa toiminnastaan rahallista tai muuta aineellista korvausta. Vapaaehtoistoiminnalla on kuitenkin korvaamattomat hyvinvointivaikutukset: se tuottaa osallisuutta ja merkityksellisyyttä, luo yhteisöllisyyttä ja kasvattaa sosiaalista pääomaa.
TEHDÄÄN YHDESSÄ
Yhdistyksemme alaosastoja eli nivelpiirejä on kymmenillä paikkakunnilla ympäri Suomen. Nivelpiirien vertaisryhmät kokoontuvat kerran kuukaudessa ja piirit toimivat vapaaehtoisvoimin. Useat nivelpiirit tarjoavat nivelystävällistä liikuntaa. Lisäksi asiantuntijavierailut, koulutukset ja luennot sekä vapaamuotoiset retket ovat tärkeä osa toimintaa.
Jokaisessa nivelpiirissä on vähintään yksi koulutettu vertaisohjaaja, mutta useammallekin vapaaehtoiselle löytyy tehtäviä kunkin mielenkiinnon mukaan. Kaikki piirimme toimivat vertaisuuden periaatteella − samankaltaisessa elämäntilanteessa olevat jakavat kokemuksia ja tukevat toinen toistaan.
MUKAVAA TOIMINTAA
Vapaaehtoisille on tarjolla monenlaista mukavaa tekemistä. Pääosin toiminta on säännöllistä, mutta vapaaehtoisia tarvitaan myös esimerkiksi pop up -tapahtumissa. Nivelpiireistämme löytyy mm. seuraavia tehtäviä:
Vertaisohjaaja toimii nivelpiirin tai virtuaalisen vertaistukiryhmän kontaktihenkilönä ja vastaa mm. kokoontumisjärjestelyistä ja vertaisryhmien ohjaamisesta.
Apuohjaaja toimii nivelpiirin vertaisohjaajan parina auttaen vertaisohjaajaa mm. kokoontumisjärjestelyissä huolehtien esim. siitä, että ovet avataan sovittuna aikana.
Talousvastaava tuntee nivelpiirin toimintaraamit, osallistuu toiminnan suunnitteluun ja vastaa toiminnan raportoinnista Suomen Nivelyhdistyksen taloushallintoon.
Tiedotusvastaava viestii piirin toiminnasta mm. nivelpiirin jäsenille, someen ja paikallislehtiin.
Kahvinkeittäjä on tärkeä tekijä, sillä kahvittelun lomassa keskustellen aika nivelpiirien vertaistukiryhmien tapaamisissa kuluu leppoisasti kokemuksia vaihtaen.
Tapahtuma-apuri auttaa tapahtumien järjestelyissä. Tapahtumat tuovat vaihtelua tilaisuuksiimme.
Liikuntavastaava innostaa muitakin liikkumaan ja huolehtii mm. liikuntatilojen varaamisesta ja ilmoittautumisten sekä mahdollisten osallistumismaksujen keräämisestä.
Vapaaehtoistehtäviä on myös valtakunnallisessa toiminnassa:
Etäjumppa-apuri huolehtii Suomen Nivelyhdistyksen järjestämien etäliikuntaryhmien teknisestä emännöinnistä tai isännöinnistä, esim. Teams-osallistumislinkkien lähettämisestä.
Virtun vertaisohjaaja ohjaa virtuaalista vertaistukiryhmää.
Lomaohjaaja täydentää lomakohteen lomaohjausta edistäen lomalaisten ryhmäytymistä, keskinäistä vertaistukea ja hyvinvointia MTLH: kanssa yhteistyössä järjestettyjen vertaislomien aikana.
Kokemustoimija jakaa kokemustietoa ja lisää ammattilaisten, opiskelijoiden ja suuren yleisön ymmärrystä ja tietoa nivelrikosta.
Lue myös kahdenkeskisestä vertaistuesta:
Hae Toivo-vertaistukijavalmennukseen – Suomen Nivelyhdistys ry
VAPAAEHTOISEKSI SUOMEN NIVELYHDISTYKSEEN
Kiinnostaako jokin edellä mainituista tehtävistä? Tule vapaaehtoiseksi! Vapaaehtoisena voit tehdä hyvää monella tapaa ja saada iloa omaankin elämääsi. Kaikki vapaaehtoisemme toimivat omien kykyjensä, jaksamisensa ja mahdollisuuksiensa mukaan. Yksin ei tarvitse kenenkään selvitä.
Ota rohkeasti yhteyttä!