Slide

Luustoliitto: Murtumat kuriin!

Julkaistu 21.04.2023 Uutinen Uutiset

Väestömme on yksi maailman nopeimmin vanhenevista. Ikääntyminen lisää kaatumistapaturmien ja osteoporoosiperäisten murtumien riskiä eksponentiaalisesti. Nykyisin osteoporoosiperäisiä murtumia tulee vuosittain arviolta 45 000. Ikääntyvien määrän kasvaessa voimakkaasti osteoporoosiperäisiä murtumia voi tulla vuonna 2034 jo 60 000. Murtumat heikentävät toimintakykyä ja elämänlaatua, lisäävät hoidon ja hoivan kuluja sekä lisäävät ennenaikaisen kuoleman riskiä.

Nyt on tärkeä hetki ryhtyä vähentämään kaatumistapaturmia. Liikunta on yksittäisistä keinoista tehokkain kaatumisen ehkäisyssä. Näin voidaan vähentää yhteiskunnan turhia ja raskaita hoidon ja hoivan kuluja sekä tukea ihmisten toimintakykyistä ikääntymistä.

Uudessa Seelannissa kehitetty ja THL:n Suomeen tuoma OTAGO-harjoitteluohjelma on kansainvälisesti tunnettu ja tunnustettu. Ohjelman toimivuus ja teho iäkkäiden kaatumisten ehkäisyssä on osoitettu useissa satunnaistetuissa kontrolloidussa tutkimuksissa. Ohjelman mukaisesti toteutettu harjoittelu vähentää sekä kaatumisia että kaatumisvammoja tutkimusten mukaan jopa 35 % 65–97-vuotiailla henkilöillä.

Luustoliiton Ehkäistään kaatumiset liikunnalla (EKLI 2020-2023) -hankkeen tavoitteena on ehkäistä osteoporoosia sairastavien kaatumistapaturmia ja näin estää lonkkamurtumia tutkittuun tietoon pohjautuvan OTAGO-ohjelman avulla. Hankkeessa on tuotettu OTAGO-ohjelmaan liittyvää helppokäyttöistä materiaalia, koulutettu vertaisohjaajia ja sote/hyte-ammattilaisia ohjelman käytössä sekä käynnistetty vertaisohjaajien ohjaamia pilottiryhmiä eri puolille Suomea. Pilottiryhmien tarjoama liikuntakokonaisuus on ollut systemaattinen ja nousujohteinen ja lisäksi se on tarjonnut tukea harjoittelun jatkuvuudelle.

Saatujen hanketulosten mukaan pilottiryhmien osallistujien toimintakyky parani 48 %:lla ja samalla määrällä (48 %) se pysyi vähintään ennallaan alkutilanteeseen nähden. Alaraajojen lihasvoima parani 77 %:lla. Sote/hyte-ammattilaisten koulutusten avulla vahvistettiin lähes kaikkien osallistujien osaamista ja lähes kaikki osallistujat kokevat pystyvänsä siirtämään uutta opittua käytäntöön.

EKLI-hanke perustuu tutkimusnäyttöön. Hankkeessa on keskitytty käytännön toimiin kaatumisten ehkäisemiseksi. Tarve sille on nyt ja jatkossa ilmeinen. Luotu toimintamalli on osoittautunut toimivaksi ja tulokselliseksi. Onneksi hanke onkin saanut jatkoa OKM:ltä ja tulee syksyllä jatkumaan EKLI II -hankkeena.

Lähde: Luustoliitto