Vertaislomaa ei tarvitse suorittaa
Maaseudun Terveys ja Lomahuolto ry:n (MTLH) vertaislomahakemuksen tekoon kannattaa panostaa. Tuetut lomat myönnetään taloudellisin, sosiaalisin ja terveydellisin perustein. Ensi kertaa lomaa hakevat ovat etusijalla.
Suomen Nivelyhdistyksen aikuisten vertaislomien lomavastaava Raija Rapo painottaa lomahakemuksen huolellista täyttämistä, erityisesti perustelut-kohtaa. Suosituimmat kohteet voivat saada satoja hakemuksia. Lomalle valitaan noin 20 henkilöä.
”Lomahakemuksessa on tärkeää perustella loman tarvetta. Hakemuksessa kannattaa ottaa esiin rehellisesti, mitkä taloudelliset, sosiaaliset tai terveydelliset perustelut ovat loma-anomuksen syynä”, Rapo sanoo. Puutteellisesti täytettyjä hakemuksia ei käsitellä.
Loman myöntämiseen vaikuttaa hakijan perustelut, tulot sekä onko hakijalle aiemmin myönnetty tuettua lomaa. Tuetun loman voi saada maksimissaan kolmen vuoden välein ja enintään kolme kertaa kymmenen vuoden aikana. Ensi kertaa lomaa hakeneet ovat etusijalla.
”Joskus esimerkiksi putkiremontti voi viedä lomakassan, vaikka juuri silloin lomalle olisi tarvetta. Tai joutuu työttömäksi tai väsyy omaishoitajana – nämä ovat sosiaalisia perusteluja lomalle. Joskus taas terveydelliset syyt ovat voineet johtaa sosiaalisiin tai taloudellisiin haasteisiin”, Rapo kertoo. ”Minuun voi ottaa yhteyttä, jos on esimerkiksi lomakkeen täytön kanssa ongelmia.”
Vertaislomaa voivat hakea kaikki, jotka kuuluvat loman kohderyhmään. Suomen Nivelyhdistyksen jäsen ei tarvitse olla.
”Nivelyhdistyksen lomalle valitaan vain kohderyhmään kuuluvia hakijoita eli nivelsairaita. Vertaisten kanssa ryhmäytyminen on helppoa. Lomaluotsina itsekin yritän edistää vertaistukea ja ryhmäytymistä. Keskinäinen vertaistuki saa tuntemaan, että on vähän niin kuin omiensa joukoissa. Se helpottaa myös lomalla viihtymistä”, Rapo kertoo.
Lomat ovat vertaislomia
Lomakohteella on päävastuu lomaohjelman järjestämisestä aikatauluineen. Ohjelmien käytännön toteutuksesta vastaa lomakohteen nimetty vapaa-ajan ohjaaja tai muu vastuuhenkilö.
Loma on kuitenkin lomaa, ei kuntoutusta. Mitään päiväohjelmaa ei tarvitse suorittaa. Tuetut lomat ovat tilaisuuksia ’olla vain itselle’ – nauttia monipuolisesta ohjelmasta, liikunnasta ja tietysti hyvästä seurasta ja ruuasta.
”Mihinkään ohjelmaan ei ole pakko osallistua. Halutessaan voi vain levätä tai järjestää omaa ohjelmaa, eikä siitä tarvitse kantaa huonoa omaatuntoa. Koska kyse on vertaislomasta, toivomme näkevämme muuallakin kuin ruokapöydässä. Esimerkiksi osallistuminen vertaiskeskusteluihin antaa varmasti paljon, ainakin palautteiden perusteella uskallan näin sanoa”, Rapo kertoo.
Rapon mukaan lomailijat osallistuvat hyvin järjestettyyn ohjelmaan ja erilaisiin tilaisuuksiin. Pariskunnillakin on tilaisuus yhteisiin harrastuksiin, jos perhe- tai työarki ei sitä mahdollista.
Vertaiskeskusteluihin osallistujia sitoo vaitiolovelvollisuus.
”Vertaiskeskustelut ovat luottamuksellisia ja toisten asioista ei puhuta eteenpäin. Toivon, että jokainen saisi kokemusperäistä tietoa ja jakaisi myös omia asioitaan. Jokainen uskaltaa yleensä tuoda omia asioitaan keskusteluun ja saada sitä kautta vertaistukea”, Rapo sanoo.
Vertaistuki on auttanut monia huomaamaan, ettei ole yksin kipuineen. Kivun kanssa pärjää ja haasteiden kanssa tulee toimeen. Perhesuhteetkin ovat voineet parantua, koska puolisot oppivat ymmärtämään, mistä sairastumisessa on kyse.
Valitse itsellesi sopiva lomakohde
Edulliseen vertaislomaan kuuluu täyshoito, monipuolista ohjelmaa, kuten vertaistukea, tietoa, aktiviteettejä. Ohjelmaa ja lepoa sopivina annoksina. Lomailijan maksettavaksi jää 125 euroa per aikuinen ja matkat kohteeseen.
Lomahakemus tulee toimittaa viimeistään kolme kuukautta ennen loman alkua. Viimeistään kaksi kuukautta ennen loman alkua saa tiedon, onko loma-anomus mennyt läpi ja loma myönnetty. Kielteisistä päätöksistä ei ilmoiteta.
”Jos sitten ei haluakaan lähteä lomalle, loma tulee perua mahdollisimman pian, viimeistään kuukautta ennen loman alkua. Lomaa ei ole oikeutta siirtää. Maksetun omavastuun saa takaisin, jos loman alkuun on yli neljä viikkoa”, Rapo neuvoo.
Kun miettii lomakohdetta, kannattaa harkita, mikä olisi itselle paras kohde – haluaako mennä kylpylään vai urheiluopistoon.
”Hakemuksella kannattaa ilmoittaa, jos itsellä on toimintarajoitteita ja käytössä on apuvälineitä tai on tarve esteettömälle huoneelle. Hakemuksella voi esittää toiveen, jos haluaa huoneen läheltä hissiä ja palveluja, kuten ruokasalia ja yhteisiä tiloja”, Rapo sanoo.
MTLH:lla on lomakohteita ympäri Suomea, jotta hakija voi valita kohteen, joka matkayhteyksiltään olisi sopivin. Vuodelle 2024 MTLH:lla on käytössään 22 kohdetta.
Lomalaisilta pyydetään lomasta palautetta. Palautteiden perusteella arvioidaan loman onnistumista ja kehittämistarpeita.
Vertaisohjaaja auttaa ja kannustaa
Osassa MTLH:n lomista toimii vapaaehtoinen lomaluotsi tai vertaisohjaaja, joka osaamisellaan, persoonallaan ja läsnäolollaan täydentää lomakohteen lomaohjausta. Vertaisohjaaja on yhteishengen luoja ja linkki lomalaisen, lomakohteen ja MTLH:n välillä. Lisäksi vertaisohjaaja edistää lomalaisten ryhmäytymistä, keskinäistä vertaistukea ja hyvinvointia loman aikana.
Raija Rapo toimii myös vertaisohjaajana ja pyrkii parhaansa mukaan kannustamaan aktiivisuuteen loman aikana.
”Olen vertaisohjaajana kohteessa 24 h lomalaisia varten koko loman ajan. Välitän esimerkiksi toiveita lomakohteen henkilökunnalle. Mutta – toiveista ja risuista pitäisi voida puhua jo loman aikana, eikä vasta palautelomakkeessa. Toivon, että voimme saada lomasta ikimuistoisen kokemuksen, jolla on kauaskantoinen vaikutus mielialaan ja itsensä hoitamiseen. Voi myöhemmin muistella, että olipa kiva loma”, Rapo kertoo.
Suomen Nivelyhdistyksen antama vertaistuki on tärkeää, koska kiireisessä terveydenhuollossa sitä ei pystytä antamaan. Osallistumalla toimintaan ja vertaislomille voi saada jopa uusia ystäviä.
****
Suomen Nivelyhdistyksen aikuisten vertaislomien lomavastaava
Raija Rapo, raija.rapo@nivel.fi, p. 050 5252 174
- Lomahakemus kannattaa mieluummin tehdä sähköisellä lomakkeella, joka löytyy MTLH:n nettisivulta Hae lomaa.
- Voit myös tulostaa lomakkeen ja lähettää sen postitse osoitteeseen:
Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry
Ruoholahdenkatu 8, 4. krs
00180 Helsinki - Suomen Nivelyhdistys ja MTLH voivat pyydettäessä lähettää lomakkeen postitse kotiin täytettäväksi.
Vertaislomien haku on juuri nyt käynnissä, tutustu lomiin, siirry MTLH:n sivulle Suomen Nivelyhdistys
TEKSTI: Arja Karasvirta KUVAT: Raija Rapon kotialbumi ja MTLH
Kirjoitus on julkaistu Niveltieto-lehdessä 4/2023.
Jos haluat lukea lehden muutkin artikkelit, liity jäseneksi Suomen Nivelyhdistykseen. Saat lehden jäsenetuna. Siirry sivulle Jäsenyyden esittely
Voit myös tilata lehden
- irtonumeron (8,60 euroa) Lehtiluukusta
- vuositilauksen (33 euroa), neljä lehteä vuodessa. Siirry sivulle Nivelpuoti