Slide

Valtakunnallinen Nivelterveysviikko 17.–23.4.2023  

Julkaistu 12.04.2023 Tapahtumat Uutinen

Vertaistukea ja nivelterveyttä 

Nivelterveysviikon, 17.–23.4., teemana tänä vuonna on Vertaisuudesta voimaa. Tuki- ja liikuntaelinsairaudet ovat nousseet uusien työkyvyttömyyseläkkeiden yleisimmäksi syyksi, joista polven nivelrikko on kolmanneksi yleisin syy. Viikon päätapahtuma on Yhteiskuntavastuu ja lihavuuden ehkäisy – tutkimusnäyttöön perustuvat keinot -seminaari to 20.4. 

Vertaistuki on keskeinen ja tärkein tuen muoto, jota kaikissa Suomen Nivelyhdistyksen 32 paikallisessa nivelpiirissä tarjotaan. Suomen Nivelyhdistyksen jäsenistä suurin osa kokee vertaistuen lisäävän motivaatiota nivelrikon itsehoitoon, kuten liikuntaan. Vertainen kannustaa ja tutussa porukassa on mukava liikkua. Nivelrikossa liikunta on tärkeä itsehoidon keino; liikunta hidastaa nivelrikon etenemistä ja vähentää kipuja. 

”Vertaistuki auttaa aina, huomaa, ettei ole yksin näiden vaivojen kanssa.”  

Vertaistuella on monia hyvinvointia lisääviä vaikutuksia. Erityisen tärkeää vertaistuki on tekonivelleikkauksiin valmistautuville, jotka kokevat, että vertaiskeskustelut vähentävät muun muassa pelkoa. 

”Saanut huojentavaa tietoa heiltä, jotka ovat jo käyneet leikkauksessa. Puhuminen ja vertaistuki on tosi tärkeää.” 

Vertaistuki tarjoaa mielenvirkistystä, mutta osa saa itselleen kaivattua tietoa ja jopa ystäviä. Vertaistuen antajat kokevat osansa tärkeänä ja tarpeellisena.  

”Tunnen olevani tarpeellinen. Voin hyödyntää omaa kokemustani nivelrikon hoidosta ja kertoa siitä toisille nivelrikkoisille. Olen saanut uusia ystäviä.” 

Järjestöjen ja yhdistysten jäsenten antama vertaistuki on merkittävää kansanterveyden edistämistä.  

Miljoonalla suomalaisella on nivelrikko

Nivelrikkopotilailla on kolme kertaa enemmän sairauspoissaoloja kuin muulla väestöllä. Tuki- ja liikuntaelinsairaudet ovat nousseet uusien työkyvyttömyyseläkkeiden yleisimmäksi syyksi, erityisesti 60 vuotta täyttäneillä. Eläkkeelle siirtyneitä oli vuonna 2022 tässä ikäryhmässä viidennes enemmän kuin vuonna 2021. Polven nivelrikko on kolmanneksi yleisin syy jäädä työkyvyttömyyseläkkeelle. Suomessa polven nivelrikko aiheuttaa vuosittain yli miljardin euron kustannukset.  

”Väestön vanheneminen on johtamassa nivelrikkopotilaiden määrän kasvuun, joka voi olla kestämätön. Polven nivelrikosta kärsivän potilaan elämänlaatu on merkittävästi huonontunut, ja sitä huonontaa entisestään ylipaino. Ylipaino on myös merkittävin polven nivelrikon riskitekijä”, Juuso Heikkinen LT, ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri kertoo. 

Nivelterveysviikon ohjelma

Valtakunnallinen Nivelterveysviikko järjestetään tänä vuonna 17.–23.4.2023. Viikon päätapahtuma on Yhteiskuntavastuu ja lihavuuden ehkäisy – tutkimusnäyttöön perustuvat keinot -seminaari, joka pidetään torstaina 20.4. klo 8.30–16.10 Folkhälsanissa, osoitteessa Topeliuksenkatu 20, Helsinki. 

Heikkisen puheenvuoro Ylipaino ja nivelrikko – poliittisia päätöksiä tarvitaan kuullaan seminaarissa klo 9.10–9.35.  

Muita seminaarin puheenvuoroja ovat muun muassa: Lihavuus haasteena hedelmällisyydelle ja raskaudelle,  Uni ja lihavuus – paita ja peppu, Lihavuuden torjunnan haasteet ja mahdollisuudet (professori Pekka Puska). Tilaisuus järjestetään yhdessä Suomen Lihavuustutkijat ry:n kanssa. Tutustu seminaarin ohjelmaan ja puhujiin. Myös etäyhteysmahdollisuus. 

Päätapahtuman lisäksi Nivelterveysviikolla järjestetään kolme muuta webinaaria  

  • ma 17.4. klo 18–19: Vinkkejä kuntoutumiseen ennen ja jälkeen tekonivelleikkauksen -webinaari 
  • ti 18.4. klo 18–19: Nivelterveyttä tukeva nukkumisergonomia -webinaari 
  • ke 19.4. klo 17.30–19: Milloin tekonivelleikkaukseen? -yleisöluento Turussa (hybridi) 

Yleisötilaisuuksien lisäksi nivelpiirit järjestävät paikallista ohjelmaa eri puolilla Suomea.  

Järjestämme Nivelterveysviikon yhteistyössä Turun Seudun Nivelyhdistyksen kanssa, joka järjestää paikallista ohjelmaa Turussa. 

Tutustu Nivelterveysviikon ohjelmaan 

Lisätietoja

Toiminnanjohtaja Leena Nieminen, leena.nieminen@nivel.fi, p. 050 5252 026
Viestinnän asiantuntija Arja Karasvirta, arja.karasvirta@nivel.fi, p. 050 5252 144 

Nivelterveysviikon logossa on pinkki teksti oranssilla pohjalla