Slide

Uutta tietoa kantasolupistosten vaikutuksista

Julkaistu 11.01.2024 Uutiset

Polven nivelrikkoon on saatavilla erilaisia kantasolupistoksia, mutta tutkimustieto niiden tehosta on vielä vähäistä. Tuoreen tutkimuksen perusteella teho näyttäisi olevan vaatimaton.

Tutkimukseen osallistui 480 polven nivelrikkopotilasta, joista osa satunnaistettiin saamaan yhtä kolmesta kantasoluhoidosta. Loput saivat kortikosteroidipistoksia. Jokaisessa vertailuryhmässä oli 120 kantasoluhoitoa saanutta, joita verrattiin 40 kortikosteroidia saaneeseen.

Kun potilaita tarkasteltiin vuoden kuluttua hoidoista, mikään kantasoluhoito ei lievittänyt kipuja paremmin kuin kortikosteroidipistokset. Yksikään kantasoluhoito ei myöskään ollut parempi kuin muut kantasolupistokset.

Potilaiden polvet tutkittiin myös magneettikuvauksella. Kuvantamisen perusteella nivelrikko ei ollut merkittävästi lievittynyt yhdessäkään hoitoryhmässä, ei myöskään kortikosteroidiryhmässä. Kaikki hoidot olivat kuitenkin turvallisia eikä vakavia haittavaikutuksia havaittu.

Tulokset viittaavat kantasolupistosten todennäköisesti olevan tehottomia suurella osalla potilaista, mutta osaa potilaista ne saattavat silti auttaa. Tämän vuoksi asiaa olisi hyvä tutkia vielä lisää. Tutkimus julkaistiin Nature Medicine -lehdessä.

Nivelrikko on yleisin kroonista kipua aiheuttava sairaus ja maailman yleisin nivelsairaus. Nivelrikkoja ei todeta yleensä alle 45-vuotiailla, mutta iän myötä ne yleistyvät huomattavasti. Iän ja ylipainon lisäksi sairastumiselle altistavat vammat, raskas työ ja kuormitus sekä nivelten kehityshäiriöt ja perimä.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim