Uutiset 2016

2016

22.12.2016 | niveladmin
Potilasvakuutuskeskus (PVK) on julkaissut verkkotestin, jolla kuka tahansa potilas, tämän omainen tai ammattinsa puolesta potilasvahinkojen kanssa työskentelvä voi selvittää, onko tapahtunut potilasvahinko ja täyttyvätkö korvattavan potilasvahingon edellytykset
19.12.2016 | niveladmin
 
 
16.12.2016 | niveladmin

Yleisten särkylääkkeiden pitkäaikainen käyttö voi yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan altistaa kuulon heikentymiselle. Yhteys koskee ibuprofeenia ja parasetamolia, mutta ei aspiriinia tai muita asetyylisalisyylihappoa sisältäviä lääkkeitä.

14.12.2016 | niveladmin
Mediuutisten valitsemien sadan terveysvaikuttajan listalla ensimmäisinä ovat Hyks Psykiatrian toimialajohtaja Matti Holi ja HUS:n kehittämisjohtaja Visa Honkanen.
14.12.2016 | niveladmin
Suomen ortopediyhdistys ry on vuosikokouksessaan nimennyt Jussi Haapalan vuoden ortopediksi. Vuoden ortopedi on nimetty vuodesta 2005. Esityksen valinnasta tekee Ortopediyhdistyksen hallitus jäsenistöstä tulleiden ehdotusten perusteella ja valinnan tekee yhdistyksen vuosikokous
13.12.2016 | niveladmin

Suomen Nivelyhdistyksen puheenjohtaja, ortopedi, lääketieteen tohtori Esko Kaartinen on nimitetty tules-vuosikymmenen kansainväliseksi lähettilääksi. 

09.12.2016 | niveladmin

Valtakunnallisen tekonivelrekisterin lonkka- ja polviproteesileikkausten raportointisovellus ENDOnet on päivitetty. 

07.12.2016 | niveladmin
Tekonivelsairaala Coxassa Tampereella tehdään tänä vuonna noin 20 prosenttia enemmän leikkauksia kuin viime vuonna. Tämä tarkoittaa yhteensä noin 3 600:aa tekonivelleikkausta.
02.12.2016 | niveladmin

TtM Benjamin Wallerin fysioterapian väitöskirjan “The Effect of Aquatic Exercise on Symptoms, Function, Body Composition and Cartilage in Knee Osteoarthritis” tarkastustilaisuus. Vastaväittäjänä professori Ewa Roos (University of Southern Denmark, Tanska) ja kustoksena professori Ari Heinonen (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuus on englanninkielinen.

24.11.2016 | niveladmin
Ultraäänikuvauksella voidaan saada tärkeää diagnostista lisätietoa polven nivelrikon aiheuttamista kudosmuutoksista, joita ei pystytä havaitsemaan perinteisellä röntgenkuvauksella.
21.11.2016 | niveladmin
Fysioterapiaa ei välttämättä aina kannattaisi määrätä nilkan nyrjähdykseen, tuore brittitutkimus osoittaa
15.11.2016 | niveladmin
Lihavuus saattaa huonontaa potilaiden kuntoutumista ja tyytyväisyyttä polven tekonivelleikkauksen jälkeen, osoitti lääketieteen lisensiaatti Jaakko Järvenpään väitöstutkimus.
09.11.2016 | niveladmin

Statiini-kolesterolilääkkeitä käyttävät saattavat säästyä nivelreumalta muita todennäköisemmin. Yhteys havaitaan potilailla, joiden lääkitys on intensiivinen. 

07.11.2016 | niveladmin
Lihasten vahvistaminen voimaharjoittelulla voi parantaa myös muistia ja muita kognitiivisia mielentoimintoja. Vaikutus näkyy muistitesteissä, mutta myös rakenteellisina muutoksina aivoissa, tuore tutkimus osoittaa.
06.11.2016 | niveladmin

Reuman ja psoriaasin hoidossa käytettävät tulehdusta vähentävät lääkkeet voivat tuoreen tutkimuksen mukaan vähentää myös potilaiden masennusoireita. Havainto perustuu kahdenkymmenen tutkimuksen aineistojen katsaustutkimukseen.

28.10.2016 | niveladmin
Suomen Nivelyhdistys ry kehittää jatkuvasti toimintojaan. Nyt haluamme kerätä tietoa www.nivel.fi-sivustomme käyttäjien kokemuksista palvelun kehittämiseksi.
19.10.2016 | niveladmin

Fyysistä aktiivisuutta ja kalorien kulumista seuraavat aktiivisuusmittarit eivät todennäköisesti kannusta liikkumaan. Tuoreessa tutkimuksessa mittarit eivät aktivoineet ihmisiä, vaikka osalle koehenkilöistä annettiin rahapalkintoja liikunnan lisäämisestä.

14.10.2016 | niveladmin
Oulun yliopiston lääketieteellisen fysiikan tutkimusryhmä on kehittänyt uuden, kehittyneen menetelmän, joka edistää nivelrikon diagnosointia jo taudin varhaisessa vaiheessa.
12.10.2016 | niveladmin

Tutkijat ovat tunnistaneet kantasoluja, joiden avulla on mahdollista korjata nivelvaurioita ja kasvattaa uutta rustoa. Kantasolut sijaitsevat leukanivelessä, Nature Communications -lehdessä julkaistut tulokset osoittavat.

10.10.2016 | niveladmin

Istuminen ja fyysisesti passiivinen elämäntapa on monissa tutkimuksissa yhdistetty terveysriskeihin, mutta nuo riskit voi pitkälti välttää harrastamalla lisäksi liikuntaa. Tuoreen katsaustutkimuksen mukaan liikuntaa pitää kuitenkin harrastaa paljon ja päivittäin. Tulokset perustuvat kuudentoista aikaisemman tutkimuksen aineistoihin.

03.10.2016 | niveladmin
Tuki- ja liikuntaelinterveys (tule) jää usein huomioimatta ennen kuin se aiheuttaa oireita ja vaikuttaa toimintakykyymme. Kuitenkin yli miljoonalla suomalaisella on jokin tuki- ja liikuntaelinongelma tai -sairaus ja joka kolmas eläkeläinen kärsii tuki- ja liikuntaelinongelmien aiheuttamista toimintakyvyn vajauksista.
21.09.2016 | niveladmin

Jessica Almin väitöstutkimus osoittaa, että kantasolujen toiminta vaikuttaa lonkan tekonivelen kiinnittymiseen. Tulokset korostavat kantasolututkimuksen tärkeyttä ja valottavat kantasoluhoitojen merkitystä luuston paranemiskyvyssä. 

31.08.2016 | niveladmin

Uusien hoitomenetelmien ja -välineiden käyttöönottoon liittyy riskejä. VTM Mikko Peltola tarkastelee tuoreessa väitöstutkimuksessaan uusien lonkan ja polven tekonivelmallien käyttöönottoon liittyvää kohonnutta uusintaleikkaustarvetta.

26.08.2016 | niveladmin

Uusi Niveltieto on ilmestynyt. Lehti on saatavilla Nivelpuodistamme sekä hyvin varustelluista lehtipisteistä, tarkista lähin piste täältä.

15.08.2016 | niveladmin

Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee kaikkia liikkumaan vähintään runsaan kahden tunnin reipasta kävelyä vastaavan määrän viikoittain, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan tämä ei todennäköisesti riitä ehkäisemään monia keskeisiä sairauksia.

12.08.2016 | niveladmin

Runsas pähkinöiden syöminen voi tuoreen tutkimuksen perusteella vähentää tulehduksista kertovien merkkiaineiden pitoisuuksia. Aiemmissa tutkimuksissa pähkinät on yhdistetty myös mm. pienentyneeseen sydänsairauksien ja diabeteksen riskiin.

12.08.2016 | niveladmin

Virtuaalitodellisuutta hyödyntävä kävelyvalmennus voi tuoreen tutkimuksen mukaan vähentää ikäihmisten kaatumisia. Lancet-lehden julkaisema tutkimus on tiettävästi ensimmäinen, missä virtuaalitodellisuusteknologiaa on käytetty kaatumisten ehkäisyssä. 

09.08.2016 | niveladmin

Polven nivelkierukan repeämä hoidetaan yleensä leikkauksella, mutta uusimpien tutkimustulosten valossa fysioterapeutin ohjaamat liikuntaharjoitukset ajaisivat saman asian. Havainnot viittaavat nivelkierukkaleikkausten olevan todennäköisesti hyödyttömiä suurelle osalle potilaista.

01.07.2016 | SNY

Kroonistuneita ala-selkäkipuja potevat eivät todennäköisesti saa apua miedoista opioidipohjaisista kipulääkkeistä. Havainto on mielenkiintoinen, sillä hiljattain myös parasetamoli ja osa muista kipulääkkeistä todettiin tehottomiksi alaselkäkipujen hoidossa.

29.06.2016 | SNY
Tietokonemallinnuksen avulla on mahdollista ennustaa polvinivelrikon syntyä ja etenemistä ylipainoisilla ihmisillä, osoittaa filosofian maisteri Petri Tanskan väitöstutkimus. Nivelruston kollageeniverkoston rappeutumiseen perustuva tietokonemalli ennusti nivelrikon syntymisen ja etenemisen ylipainoisilla ihmisillä neljän vuoden aikana. Normaalipainoisilla ihmisillä nivelrikkoa ei syntynyt tässä ajassa.
27.06.2016 | SNY
Lonkkamurtuman saaneet iäkkäät eivät välttämättä toivu koskaan entiselleen ja osa potilaista myös menehtyy murtumaa seuraavan vuoden aikana. Tuoreen tutkimuksen mukaan kuolleisuus on suurinta potilailla, jotka ovat jo valmiiksi heikossa kunnossa.
21.06.2016 | SNY

Suomen nivelrikkotutkijoiden yhdistys (Finnish OsteoArthritis Research Society/FOARS) on myöntänyt 1000 euron arvoisen Niveltieto-palkinnon FT Janne Ylärinteelle tunnustuksena ansiokkaasta nivelrikkoa käsittelevästä väitöskirjatyöstä. Tutkimuksessaan Ylärinne selvitti, miten naudan rustosolujen rakenneaineista voisi kasvattaa mahdollisimman aidon kaltaista lasirustoa.

17.06.2016 | SNY

FT, dosentti, laillistettu ravitsemusterapeutti Ursula Schwab on kutsusta valittu Itä-Suomen yliopiston ravitsemusterapian professorin tehtävään 1.6.2016 alkaen viiden vuoden määräajalle. Kyseessä on Suomen ensimmäinen ravitsemusterapian professuuri. Yliopistollisena oppiaineena ravitsemusterapiaa on opetettu Kuopiossa vuodesta 1984 alkaen.

16.06.2016 | SNY

Odotetut sairaalakohtaiset tulokset Suomessa vuonna 2014 leikattujen polvi- ja lonkkatekonivelten uusintaleikkauksista on saatu kokoon. Tulokset löytyvät toistaiseksi vain Artroplastiayhdistyksen sivuilta. Viime vuosina suurella vaivalla kehitetyn tekonivelrekisterin jatkokehitystyö on samaan aikaan vaarassa rekisterin ylläpitäjän THL:n supistusten vuoksi.

13.06.2016 | SNY
Vanhusten lihakset ja toimintakyky pysyvät pitempään parempina, jos he syövät päivittäin hedelmiä ja kasviksia. Tuoreessa tutkimuksessa vaikutus havaittiin jo vajaan kolmen vuoden seurannan aikana.
07.06.2016 | SNY

Lääketieteen lisensiaatti Lauri Moilasen väitöstutkimus osoittaa, että niin sanotun TRPA1-aistinreseptorin vaimentaminen lääkkeillä rauhoittaa tulehdusta esimerkiksi kihdissä, nivelrikossa ja allergisissa sairauksissa. Väitös on tehty Tampereen yliopiston Immunofarmakologian tutkimusryhmässä.

27.05.2016 | SNY

Uusi Niveltieto on ilmestynyt. Lehti on saatavilla Nivelpuodistamme sekä hyvin varustelluista lehtipisteistä, tarkista lähin piste täältä.

HUOM! Painon virheen vuoksi lehdet tulevat lehtipisteisiin vasta keskiviikkona 1.6. 

Tuoreessa Niveltiedossa ovat aiheina mm. selän nivelrikko, painonhallinta sekä tekonivel ja hauraat luut. Mukana on myös jumppaohjeita, joista löytyy videotkin

02.05.2016 | niveladmin
Nivelreumaa ja muita reumaattisia ja tulehduksellisia nivelsairauksia potevat sairastuvat myös sydän- ja verisuonitauteihin tavallista herkemmin. Lääkärien pitäisi huomioida tämä reumapotilaita hoitaessaan ja pyrkiä ehkäisemään sairastumisia.
22.04.2016 | niveladmin

Akuuttia ja kivuliasta kihtikohtausta hoidetaan useimmiten tulehduskipulääkkeellä, mutta saman kivunlievityksen saa todennäköisesti kortisonitableteilla. Havainto on tervetullut, sillä kaikille potilaille tulehduskipulääke ei välttämättä sovi.

22.04.2016 | niveladmin

Nivelreumaa ja muita reumaattisia sairauksia potevat saattavat sairastua aivoverenkierron häiriöihin tavallista herkemmin. Yhteys koskee sekä aivoinfarkteja että aivoverenvuotoja.

21.04.2016 | niveladmin
Liikakilot ja lihavuus ovat polven ja lonkan nivelrikkojen riskitekijöitä, mutta ne saattavat myös suurentaa käsien nivelrikkoriskiä. Espanjalaistutkimuksen havainto perustuu yli 5,5 miljoonan ihmisen rekisteritietoihin.
21.04.2016 | niveladmin

Suomessa itsehoitoon hyväksytyt lääkkeet ovat oikein käytettynä turvallisia ja riski vaarallisille haittavaikutuksille on pieni. Ilman reseptiä saatavaa lääkettä valittaessa täytyy kuitenkin ottaa huomioon muut samanaikaisesti käytössä olevat lääkkeet ja näiden mahdolliset haitalliset yhteisvaikutukset. Juuri valmistuneen, uuden itsehoitolääkitystä käsittelevän Käypä hoito ‑suosituksen tavoite on ohjata ilman reseptiä saatavien lääkkeiden käyttöä niin, että ne ovat osa vaikuttavaa ja turvallista hoitoa.

14.04.2016 | niveladmin
Potilasvakuutuskeskuksen aineistosta on julkistettu kansainvälisesti ainutlaatuinen tutkimus. Siinä käytiin läpi kaikkien Suomessa tehtyjen lonkan tekonivelleikkauksien vahinkoilmoitukset kolmen vuoden ajalta.
30.03.2016 | niveladmin

Terveellinen ruokavalio voi tuoreen tutkimuksen mukaan auttaa naisia välttymään lonkkamurtumilta. Tulosten perusteella murtumariski on pienentynyt naisilla, joiden ruokavaliossa on runsaasti piirteitä Välimeren seudun perinteisestä ruokavaliosta.

29.03.2016 | niveladmin
Väitöstutkimuksessa tunnistettiin uusi polven ja lonkan nivelrikolle altistava muutos DNA-sekvenssissä. Sekvenssimuutoksen sijainnin perusteella voidaan ennustaa, että muutos vaikuttaa kahden nivelrustolle tärkeän säätelytekijän toimintaan.
29.03.2016 | niveladmin
Nivelrikko on rappeuttava sairaus, jossa niveltä suojaava nivelrustokerros alkaa rappeutua ja kulua vähitellen pois. Suurimmat riskit nivelrikon synnylle ovat korkea ikä ja ylipainosta aiheutuvat suuret kuormitukset polvinivelessä. Nykyiset kuvantamismenetelmät kuten magneettikuvantaminen tai röntgenkuvantaminen tarjoavat tiedon ainoastaan rustokerroksen paksuudesta tai sen koostumuksesta ilman kvantitatiivista arviota potilaskohtaisesta nivelrikonriskistä tai sen etenemisestä.
29.03.2016 | niveladmin

Olkapään hankausoireyhtymä - miten hoidetaan? Olkaniveltä tukevia lihaksia jänteineen kutsutaan kiertäjäkalvosimeksi. Olkapään hankausoireyhtymässä loitontajajänteen kulku ahtautuu lapaluun luisen ulokkeen alla. Olkapään hankausoireyhtymä on yleinen vaiva, jonka hoitolinja ei ole vakiintunut. 

21.03.2016 | niveladmin

Parasetamoli-kipulääke ei todennäköisesti vähennä polvi- tai lonkkanivelrikkopotilaiden kipuja eikä auta heidän toipumistaan, vaikka hoitosuosituksissa sitä usein suositellaan. Tuoreen tutkimuksen perusteella parasetamolin sijaan pitäisikin käyttää tulehduskipulääkkeitä, joiden teho on tutkimuksissa todennettu. 

17.03.2016 | niveladmin

Meditoinnin tiedetään lievittävän kipua, mutta tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan tämä vaikutus ei välity kehon tavanomaista kivunlievitysreittiä pitkin. Meditaatio voikin auttaa kipupotilaita, joille tavalliset keinot ei sovi, tutkijat kirjoittavat.

17.03.2016 | niveladmin
Tänään Cochrane Library:ssä julkaistun, päivitetyn Cochrane-katsauksen mukaan on edelleen epävarmaa, millaista hyötyä moninaisista työpaikalla istumista vähentävistä toimenpiteistä on.
25.02.2016 | niveladmin

Vaihdevuosi-iän ohittaneet naiset, joilla voi olla sekä osteoporoosin (luukato) että nivelrikon riski, voivat harrastaa turvallisesti luustoa ja toimintakykyä ylläpitävää intensiivistä hyppelytyyppistä liikuntaa. Juhani Multanen havaitsi tämän väitöskirjatutkimuksessaan, jossa selvitettiin asteittain kovenevan hyppelyharjoittelun vaikutuksia luustoon, rustoihin, nivelrikon oireisiin sekä suorituskykyyn vaihdevuodet ohittaneilla naisilla, joilla on lievä polven nivelrikko.

17.02.2016 | niveladmin
Itä-Suomen yliopisto, Diakonia-ammattikorkeakoulu ja Turun yliopisto tutkivat yhdessä keväällä 2016 Internet-välitteisen vertaistuen toimivuutta
10.02.2016 | niveladmin
Yli 60 prosenttia yrittää hoitaa kipua sohvalla ja särkylääkkeellä.

 

09.02.2016 | niveladmin

LL Olli Lainialan kirurgian (ortopedia ja traumatologia) alaan kuuluva väitöskirja Adverse Reactions to Metal Debris in Metal-on-Metal Hip Resurfacings and Total Hip Arthroplasties: Screening, diagnostics and treatment (Metallireaktiot lonkan metalli-metalli-liukuparillisissa pinnoite- ja kokotekonivelissä: seuranta, diagnostiikka ja hoito) tarkastetaan 19.2.2016 klo 12 Tampereen yliopiston lääketieteen yksikön B-rakennuksen pienessä luentosalissa, Medisiinarinkatu 3, Tampere. 

08.02.2016 | niveladmin
Uusi suomalaistutkimus osoittaa, ettei yleisesti käytetystä leikkaushoidosta ole apua potilaille, jotka kärsivät rappeumaperäisen eli degeneroituneen polven jumiutumisesta.
02.02.2016 | niveladmin

Filosofian maisteri Janne Mäkelä tutki väitöskirjatyössään nivelruston rakenteellisia ja toiminnallisia muutoksia nivelrikossa. Tietokonemallinnuksen avulla pystyttiin yhdistämään mitattu rakenteellinen tieto mitattujen mekaanisten ominaisuuksien kanssa. Tämä mahdollisti yksityiskohtaisen tutkimisen kuinka yksittäiset rakenneainekset vaikuttavat ruston kuormittumiseen ja kuinka tämä prosessi muuttuu nivelrikon edetessä. Samalla pystyttiin erottelemaan muutokset ruston eri syvyyskerroksissa. 

15.01.2016 | niveladmin

Päivitetty Käypä hoito -suositus liikunnasta korostaa liikunnan merkitystä pitkäaikaissairauksien ehkäisyssä ja hoidossa. Liikuntahoito toteutumisessa on edelleen parannettavaa. Lääkärin ja muiden terveydenhuollon ammattilaisten velvollisuus on kysyä potilaan liikuntatottumuksista. Hoitavan ammattilaisen on myös tärkeää kirjata tiedot ja kannustaa liikkumaan varsinkin, jos liikunnan lisääminen on aiheellista jonkin sairauden vuoksi. 

13.01.2016 | niveladmin

Liikunta ja riittävä opastus voivat ehkäistä alaselkäkipuja ja niiden uusiutumista. Vaikutukset jäävät kuitenkin parhaimmillaankin lyhytaikaisiksi, jos liikunnasta ei tule pysyvää elämäntapaa.

11.01.2016 | niveladmin

Kelan korvaamista lääkkeistä saa sairausvakuutuslain mukaisen korvauksen, kun yhteenlasketut vuotuiset lääkekustannukset ylittävät 50 euron alkuomavastuun.  Alkuomavastuu voi täyttyä jo yhdestä lääkeostosta tai useammasta eri lääkeostosta. 

08.01.2016 | niveladmin
Turun yliopistossa väittelevä LL Jari Mokka analysoi tutkimuksessaan lonkan tekonivelen liukupinnalle tyypillisiä komplikaatioita ja niiden hoitoa. Tekonivelkomplikaatioiden hoito on keskitettävä yksiköihin, joissa on tarvittava tietotaito tekonivel- ja murtumakirurgiasta.
07.01.2016 | niveladmin

Suuret, kerran kuukaudessa annettavat D-vitamiiniannokset eivät paranna vanhusten toimintakykyä eivätkä vähennä kaatumisia. Tuoreen sveitsiläistutkimuksen perusteella suuria annoksia saavat saattavat kaatua jopa muita todennäköisemmin.

Löydät meidät myös täältä

© Copyright 2014 - Suomen Nivelyhdistys ry
Kaikki oikeudet pidätetään.

Yhdistyksen sisäiset sivut