Uudenvuodenlupausten aika − olisiko minusta vapaaehtoiseksi?
Vuoden vaihtuminen tarkoittaa monille lupausten tekemistä alkavalle vuodelle. Ihmiset haluavat päästää irti huonoista tavoista tai ottaa muuten vaan uuden kurssin elämässä. Monet haluavat myös lisätä hyväntekemistä. Vapaaehtoistoiminta on ehkä kytenyt mielessä pitkään… ja siinäpä onkin mainio tapa tehdä hyvää muille ja saada samalla lisää sisältöä omaankin elämäänsä!
Olisiko nyt aika ryhtyä tuumasta toimeen?
Mielessä saattaa olla kysymyksiä, jotka liittyvät oman ajan riittämiseen tai epävarmuuteen omista taidoista. Jokaiselle löytyy kuitenkin taatusti oma tapa osallistua. Vapaaehtoistehtäviä on tarjolla erilaisia, ja jokainen voi valita tekemistä oman kiinnostuksen ja ajankäytön mahdollisuuksien mukaan. Hakeutumalla itselle tuttuihin ja mielekkäisiin tehtäviin vapaaehtoinen voi hyödyntää omaa kokemustaan ja aiempaa osaamistaan. Toisaalta vapaaehtoisena voi löytää myös ihan uusia puolia itsestään tai vahvistaa sellaisia taitoja, jotka ovat jääneet vähemmälle huomiolle.
Suomen Nivelyhdistyksessä monissa tehtävissä toimiva Anna-Liisa ”Annis” Kemi, joka on myös yksi Oulun nivelpiirin vertaisohjaajista, kertoo Niveltieto-lehden olevan hänelle tärkeä työkalu vapaaehtoisena. Vertaistukiryhmä kokoontuu kerran kuussa. Aina ei tarvita suuria valmisteluja ryhmätapaamisia varten. Annis sanoo joskus ottavansa vain Niveltiedon kainaloonsa ja marssivansa ryhmää ohjaamaan mielessään muutama lehden juttu keskustelun avaukseksi.
Eri puolilta Suomea olemme kuulleet samaa palautetta: vertaisryhmiin osallistuvien mielestä niemenomaan tällaiset keskustelut ovat ryhmän parasta antia. Lisää ideoita vertaisohjaajien tueksi olemme koonneet Vapaaehtoisten intranetin Ideapankkiin.
Vapaaehtoisten omaehtoisella toiminnalla rakennetaan yhteistä hyvää
Vapaaehtoistoiminnan kautta ihmiset osallistuvat eri tavoin itseään, yhteisöä ja koko yhteiskuntaa koskettaviin asioihin. Toiminta tukee osaltaan myös hyvinvointiyhteiskunnan kantokykyä. Nivelrikko on yksi maailman yleisimmistä sairauksista. Noin miljoonalla suomalaisella on nivelrikko. Väestön ikääntymisen myötä tuki- ja liikuntaelinten sairauksien määrä kasvaa, samoin kasvavat sote-kustannukset. Nivelpiirien vertaistukiryhmät toimivat yhtenä vastauksena tähän haasteeseen. Mahdollisuuksien ja voimavarojen tutkiminen yhdessä vertaisten kanssa auttaa nivelrikkoisia ihmisiä negatiivisten asioiden taklaamisessa. Lisäksi osallistuminen ja yhdessä tekeminen tuottavat kokemuksen siitä, että kuuluu joukkoon. Tämä jo itsessään on ihmiselle tärkeä asia.
Toivottavasti vuosi 2023 yllättää sinut positiivisesti. Ja toivottavasti teet hyviä uudenvuodenlupauksia. Jos olet kiinnostunut vapaaehtoisena toimimisesta, tutustu Tule vapaaehtoiseksi! -sivuilla eri tapoihin olla mukana edistämässä nivelterveyttä, ja ota meihin rohkeasti yhteyttä, niin jutellaan lisää!
Ella Niini
Kirjoittaja toimii vapaaehtoistoimintaa kehittävän VetoVoimaa-hankkeen koordinaattorina ja pitää vahvaa kansalaisyhteiskuntaa tärkeänä nyt ja tulevaisuudessa.