Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet ovat edelleen selvästi mielenterveyden häiriöitä yleisempi syy joutua pysyvästi työkyvyttömyyseläkkeelle. Eniten työkyvyttömyyseläkkeitä myönnettiin kuljetus- ja rakennusalalla, teollisuudessa sekä sosiaali- ja terveyspalveluissa. Mielenterveyden häiriöihin myönnettiin useammin määräaikaisia eläkkeitä eli kuntoutustukia.
Vuonna 2023 kaikista pysyvistä työkyvyttömyyseläkkeistä tuki- ja liikuntaelinten sairauksien osuus oli 36 prosenttia ja mielenterveyden häiriöiden 24 prosenttia. Ilmarisen tekemä tilastointi paljastaa, että jo kaksikymmentä vuotta sitten työkyvyttömyyseläkkeiden yleisimmät syyt liittyivät tuki- ja liikuntaelinten sairauksiin.
Ilmarisen tekemässä tiedotteessa (8.8.2024) mainitaan, että ajan myötä uusien työkyvyttömyyseläkkeiden määrä on pienentynyt Suomessa. Myös työkyvyttömyyseläkkeiden lääketieteelliset syyt ovat muuttuneet, kun elinkeinorakenne, teknologia ja lääketiede ovat kehittyneet.
Toimialojen välillä on tuki- ja liikuntaelinsairauksien alkavuuksissa suuria eroja, jopa yli kahdeksankertaiset. Eniten työkyvyttömyyseläkkeitä myönnettiin kuljetus- ja rakennusalalla, teollisuudessa sekä sosiaali- ja terveyspalveluissa. Toimialojen välisen vertailun perusteella tuki- ja liikuntaelinten sairauksiin liittyvässä työkyvyttömyydessä on eniten ennaltaehkäisyn mahdollisuuksia, esimerkiksi työkuormitusta muokkaamalla.
Työkyvyttömyyden pitkittymisen riskiä voidaan työpaikoilla ja ammatillisella kuntoutuksella vähentää, jos siihen yhdistetään riittävä lääketieteellinen hoito. Mitä varhaisemmassa vaiheessa työtä muokataan, sitä pienempi on työkyvyttömyyden pitkittymisen riski.
Lähde: Ilmarisen tiedote 8.8.2024: Uutta tietoa työkyvyttömyydestä: Asiantuntija-aloilla ei ole muita aloja enempää mielenterveysperusteisia työkyvyttömyyseläkkeitä