Hoitovaihtoehdot vai vaihtoehtohoidot

Hallituksen puheenjohtaja Hannele KoponenNivelrikko on yksi niistä monista sairauksista, joihin ei ole vielä parantavaa hoitoa. Käytettävät hoidot tähtäävät oireiden lievittämiseen, korkeintaan taudin hidastamiseen ja ehkä ihan parhaimmillaan taudin pysäyttämiseen. Monet etsivät vaihtoehtoja täydentämään virallista länsimaista lääketiedettä. Useat aloittavat itsehoitonsa ennen lääkäriin menoa esimerkiksi vitamiineilla, hivenaineilla ja luontaistuotteilla tai etsii sairastuttuaan apua ja tukihoitoja intialaisesta tai kiinalaisesta lääketieteestä tai erilaisista ei-virallisista terapioista. Minä ajattelen, että niin kauan kun on uskoa, on vielä toivoakin. Sairaan elämään pitää jättää toivoa paranemisesta tai ainakin paremmista päivistä tulevaisuudessa. Tätä toivoa monet hakevat ei-lääketieteellisistä hoidoista.

Hoitavalle lääkärille on hyvä kertoa kaikista syömistään lääkkeistä: sekä apteekista saatavista itsehoitolääkkeistä että luontaistuotteista. Koululääketieteen edustajat eivät suhtaudu niin negatiivisesti luontaistuotteisiin, ettei niistä uskaltaisi kertoa. Myös luontaistuotteista voi tulla sivuvaikutuksia, esimerkiksi häiriöitä maksan toimintaan joko yksin tai yhdessä muiden lääkkeiden kanssa.

Julkisuudessa on käyty välillä kiivastakin keskustelua mitä termi vaihtoehtohoito tarkoittaa. Onko se hoitovaihtoehto muiden joukossa vai uskomushoito. Mitkä hoidot kuuluvat mihinkin? Esimerkiksi alun perin Kiinasta tulleesta akupunktiosta lääkärin suorittamana saa korvausta Kelasta Suomessa. Akupunktion on todettu tutkimuksissa auttavan polven nivelrikon kipuihin. Fysioterapeutin antamasta lymfaterapiasta leikkauksen jälkitiloihin (turvotukseen) saa myös lääkärin määräyksellä Kela-korvausta ja sitä annetaan joissain leikkaavissa sairaaloissakin. Moni on saanut nivelrikkoon ja -reumaan apua lymfaterapiasta, allekirjoittanut mukaan lukien. Uskomushoidoiksi luetaan esim. käsillä parantaminen ja reikihoidot, kristallit ja monet erilaiset terapiat esim. aroma- ja kukkaterapiat, numerologia, magneettituet jne.

Homeopatian tehosta on riidelty kauan. Virallisten tutkimusten mukaan sillä ei ole tehoa. Taas hiljattain valmistui sen tehottomuudesta tutkimus (katso tämän lehden uutispalstaa). Itselleni on koululääketieteessä opetettu aikoinaan Helsingin farmasianlaitoksella, että homeapatiassa "lääkkeet" voi valmistaa siten, että pirskotetaan mereen vaikuttavaa ainetta ja tällä vesilaimennuksella alettaisiin sitten siitä merestä pullottaa homeopaattista lääkettä. Olen kokeillut homeopaattisia lääkkeitä itsekin, kun eräs ystäväni niitä minulle hyvää hyvyyttään toi ystävältään homeopatiaan erikoistuneelta lääkäriltä. Ne eivät tehonneet minuun, mutta en sano, ettei johonkuhun muuhun tehoaisi. Omassa suvussani on henkilöitä, jotka kertovat homeopaattisten lääkkeiden auttaneen mm. koviin kuukautiskipuihin ja erilaisiin eläinten vaivoihin.

Monet lääkkeet ovat alunperin luonnosta. Viimeisimpiä on tieto tutkimuksesta inkiväärin tehosta nivelrikkokipuihin. Nyt muutama kipulääkärikin on puhunut sen tehosta luennoillaan. Tämä tieto inkiväärin mahdollisesta avusta on noin 5000 vuoden takaa intialaisesta lääketieteestä. Moni on kokeillut sitä joko luontaistuotteena tai lisännyt tuoretta inkivääriä ruokaansa tai keittänyt siitä teetä ja on kertomansa mukaan saanut apua. Osalle taas inkiväärillä ei ole ollut mitään vaikutusta.

Kalaöljyn vaikutuksesta kertovat monet viime aikojen tutkimukset. Siitä on todettu oleva vaikutusta mm. sydän- ja verisuonisairauksiin, muistiin, aivotoimintaan, masennukseen, ADHD-oireyhtymään ja nivelvaivoihin - niin nivelrikkoon kuin reumaankin. Itse olen popsinut kalaöljykapseleita jo vuosia, koska en syö suositusten mukaista 2-3 kala-ateriaa viikossa.

Glukosamiinivalmisteita on tarjolla Kela-korvattavina reseptilääkkeinä nykyään monilta valmistajilta. Niitä suositellaan lievän ja keskivaikean nivelrikon hoitoon. Glukosamiinia, joka on äyriäisistä valmistettua, on myös monissa luontaistuotteissa. Niissä on kuitenkin pienemmät määrät vaikuttavaa ainetta kuin reseptilääkkeissä.

Mainoksiin, joissa luvataan tietyllä tuotteella paranemista vaikeisista sairauksista, tulee suhtautua suurella varauksella. Yleensä nämä tuotteet tilataan postimyynnin kautta. Lopussa saattaa olla viittaus johonkin epämääräiseen tutkimukseen tai käyttäjäkokemukseen. Nivelrikkoonkin on taas liikkeellä tällaisten tuotteiden mainoksia lehdissä.

Mainokset saattavat olla jopa laittomia ja yleensä niillä on vain tarkoitus rahastaa hyväuskoisia. Tuotteet on luokiteltava ravintovalmisteiksi, koska niitä ei ole hyväksytty lääkkeiksi. Oikeat lääkkeet myydään apteekeissa. Ravintovalmisteiden ei saa väittää parantavan ketään. Jos nivelrikkoon keksittäisiin parantava lääke, se olisi ykkösuutinen maailman kaikissa medioissa, ja tekisi keksijästään todella rikkaan. Toivon vaan, että nämä epämääräiset tuotteet eivät ole terveydelle vaarallisia.

Tässä Niveltiedon numerossa esittelemme erilaisia vaihtoehtoisia hoitoja, koska niistä kysytään meiltä niin paljon. Olemme yrittäneet löytää sellaisia hoitoja, joista on eniten tietoa ja tutkimusta sekä sellaisia, joista kysytään usein. Hoitojen kokeilusta jää vastuu jokaiselle itselleen. Vaikka jollekulle on apua jostain, voi olla ettei siitä toinen hyödy. Emme yhdistyksenä suosittele mitään virallisen koululääketieteen lisäksi. Jokainen voi luokitella hoidot uskomushoitoihin tai lisätä niitä omiin hoitovaihtoehtoihinsa.

Hannele Koponen

puheenjohtaja

© Copyright 2014 - Suomen Nivelyhdistys ry.
Kaikki oikeudet pidätetään.

Yhdistyksen sisäiset sivut