Slide

Tanssi ottaa aivoon

Julkaistu 04.04.2024 Nivellys-blogi

Tanssi ottaa aivoon, piditpä siitä tai et!

Olen ollut tanssin kanssa tekemisessä koko elämäni ajan ensin intohimoisena harrastajana, jonka jälkeen olen työskennellyt tanssin parissa päätoimisesti. Tanssin hyvinvointivaikutukset ovat tulleet minulle tutuiksi opintojeni lisäksi harrastajien tarinoiden, omien huomioideni ja tutkimustiedon kautta.

Mainitsin jollekin aikanaan, että tanssitunneille tulisi saada lääkärin lähetteitä tanssin positiivisten terveysvaikutusten vuoksi. Viime vuonna tekemäni aivoterveyden erikoisopinnot vahvistivat tätä ajatusta entisestään. Motivaationani Memodance®-metodin kehittämiseen oli halu tuoda tanssin hyvää tekevät vaikutukset aivoterveys- ja liikuntaharjoitteineen mahdollisimman monen saataville.

Tutkimusten mukaan tanssimalla voidaan tukea huomiokykyä, muistia, tiedonkäsittelytaitoja ja hidastaa muistisairauden etenemistä, vaikka diagnoosi muistisairaudesta olisi jo saatu. Tämä on vahva, mutta todeksi osoitettu väite. Memodance®-metodin tavoite on lisätä tietoisuutta siitä, että aivoterveyteen kannattaa kiinnittää huomiota jo nuorena. Tavoitteena on myös ohjata harrastajia huomioimaan liikkumiskykyyn vaikuttavia tekijöitä, jotta kehon toiminnallisuus säilyisi mahdollisimman pitkään.

Tanssiminen on aina kuulunut suomalaiseen kulttuuriin vahvasti, mutta mahdollisuudet tanssin harrastamiseen eivät ole enää helposti kaikkien saatavilla. Olen huomannut myös, miten vahvasti tanssiin liitetään ajatus osaamisen pakosta. Monelle mielikuva tanssijasta on taitava balettitanssija tai kilpatanssipari. Tanssimiseen liitetään myös usein ulkokultaisia seikkoja – pohditaan voiko tietyn ikäinen tai kokoinen tanssia. Entä jos on kyse siitä, että pelätään ettei osaa tanssia tai mietitään, näytänkö hassulta, kun tanssin?

Monet luulevat myös, että kun liikkumiskyky on heikentynyt, ei tanssimisesta tule enää mitään. Tutkimukset osoittavat kuitenkin, että tanssimisen vaikutukset saavutetaan pienelläkin liikkeellä. Aivotutkimusten mukaan jopa pelkkä tanssin katsominen vaikuttaa meihin positiivisesti.

Musiikin vaikutus kivun lievittäjänä on tiedetty jo kauan, se yhdistettynä tanssimiseen helpottaa liikkumista merkittävästi. Tanssiminen ottaa siis aivoon ja sitä kautta myös ihan joka paikkaan!

Kirjoittaja
Leila Ketola
Memodancen® kehittänyt tanssinopettaja, fysioterapeutti ja tanssiyrittäjä

Lue lisätietoa Memodancesta