Slide

Suomi tarvitsee työkykyistä työvoimaa

Julkaistu 07.10.2024 Nivellys-blogi

Miten voimme nostaa Suomen taloutta ja tuottavuutta nykyisestä? Huomiota toki kiinnitetään talouskasvuun, työvoiman saatavuuteen, velkaantumisen vähentämiseen, säästöihin.

Mutta Suomen talous tarvitsee myös työkykyistä työvoimaa työikäisten määrän vähentyessä. Työkyvyttömyys aiheuttaa meille lisäksi valtavat kustannukset: työkyvyttömyyseläkkeet maksavat 2,5 miljardia euroa vuodessa.

Esimerkiksi tuki- ja liikuntaelinsairaudet ovat suurin työkyvyttömyyteen johtava syy työikäisillä. Tämän lisäksi TULE-sairauspäivien vuoksi menetetään noin 12 500 henkilötyövuotta. Esimerkiksi vuonna 2023 kaikista pysyvistä työkyvyttömyyseläkkeistä tuki- ja liikuntaelinten sairauksien osuus oli 36 prosenttia. Työeläkeyhtiö Ilmarisen tekemä tilastointi paljastaa, että jo kaksikymmentä vuotta sitten työkyvyttömyyseläkkeiden yleisimmät syyt liittyivät TULE-sairauksiin.

Toimialojen välillä on tuki- ja liikuntaelinsairauksien alkavuuksissa suuria eroja, jopa yli kahdeksankertaiset. Eniten työkyvyttömyyseläkkeitä myönnettiin kuljetus- ja rakennusalalla, teollisuudessa sekä sosiaali- ja terveyspalveluissa. Toimialojen välisen vertailun perusteella tuki- ja liikuntaelinten sairauksiin liittyvässä työkyvyttömyydessä on eniten ennaltaehkäisyn mahdollisuuksia, esimerkiksi työkuormitusta muokkaamalla. Työkyvyttömyyden pitkittymisen riskiä voidaan työpaikoilla ja ammatillisella kuntoutuksella vähentää, jos siihen yhdistetään riittävä lääketieteellinen hoito. Mitä varhaisemmassa vaiheessa työtä muokataan, sitä pienempi on työkyvyttömyyden pitkittymisen riski.

On mielenkiintoista lisäksi huomata, että useimpien TULE-sairauksien muut ennaltaehkäisevät toimet ovat samoja, jotka sekä ehkäisevät myös monilta elintapasairauksilta että edistävät työkykyämme ja terveyttämme: monipuolinen liikunta, hyvä ravitsemus, painonhallinta, hyvä lepo ja riittävä uni, mielenvirkistys.

SOTE-alan järjestöillä on keskeinen osuus ko. ennaltaehkäisevien toimien toteutuksessa. Suomen Nivelyhdistys ja sen eri puolilla Suomea toimivat nivelpiirit järjestävätkin monenlaisia ennaltaehkäiseviä sekä kuntouttavia toimintoja ja aktiviteetteja, suurimmalta osin vapaaehtoisvoimin ja usein täysin maksuttomina tai kohtuullisin osallistumismaksuin. Järjestämme muun muassa asiantuntijaluentoja, erilaisia liikuntaryhmiä, jaamme käytännönläheistä ja uusimpiin tutkimuksiin perustuvaa tietoa sekä annamme vertaistukea.

Kun nyt julkisen sektorin resursseja priorisoidaan ja tehdään kohdennettuja säästöjä, on tärkeää, että samalla edelleen mahdollistetaan järjestöjen hyvin kustannustehokkaasti ja enimmäkseen vapaaehtoisvoimin tekemän merkittävän työn riittävä rahoituksellinen tuki. Voimme siis samanaikaisesti terveyden edistämisen kanssa vaikuttaa nimenomaan työkyvyn ylläpitoon – ja näin olemme osaltamme auttamassa Suomea nousuun.

Kirjoittaja
Mikko Sinisalo

Suomen Nivelyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja