Slide

Sinustako ikiliikkuja?

Julkaistu 07.03.2024 Nivellys-blogi

Liikkuminen tekee hyvää monin eri tavoin: se kohentaa mielialaa ja muistia, tuo energiaa sekä parantaa toimintakykyä. Ikäinstituutin koordinoima Ikiliikkuja-viikko 11.–17.3.2024 innostaa arkiliikunnan kadottaneita senioreita liikkumaan maksuttomissa liikuntatapahtumissa ympäri Suomen.

Eläkeikäisiä kannustetaan liikkumaan monipuolisesti ja välttämään pitkää paikallaan oloa. Etenkin voima- ja tasapainoharjoittelu on välttämätöntä toimintakyvyn ylläpitämiseksi.

”Kävelykyvyn ja pystyssä pysymisen varmistamiseksi on olennaista vahvistaa jalkojen lihaksia. Säännöllinen voima- ja tasapainoharjoittelu kuntosalilla, liikuntapuistossa tai kotona hidastaa lihasvoiman vähenemistä ja tasapainon heikkenemistä ikääntyessä”, liikunnan asiantuntija Anna-Maria Mansikka Ikäinstituutista toteaa.

THL:n Terve Suomi -tutkimuksen mukaan yli 65-vuotiaat miehet ovat lisänneet suositusten mukaista liikkumista. Naisilla liike on pysynyt aiemmalla tasolla.

Löydä itsellesi mieluisa tapa liikkua

Ikiliikkuja-viikon tavoitteena on herätellä arkiliikunnan kadottaneet seniorit liikkeelle. Monet kunnat, hyvinvointialueet, järjestöt, yritykset ja Liikkujan Apteekit järjestävät teemaviikolla avoimia, maksuttomia liikuntatapahtumia ja -kokeiluja.

  • Katso Ikiliikkuja-viikon tapahtumat oman kuntasi verkkosivuilta.

”Viime vuonna Ikiliikkuja-viikolla järjestettiin tapahtumia 60:llä eri paikkakunnalla. On ollut ilo huomata, miten monet erilaiset tahot ovat innostuneet lähtemään mukaan järjestämään Ikiliikkuja-viikon tapahtumia”, Mansikka iloitsee.

Mansikka kannustaa kerryttämään päivittäisiä liikunta-annoksia omilla säännöllisillä liikuntarutiineilla, jos ryhmäliikunta tai massatapahtumat eivät innosta. ”Ideoita voi hakea voima- ja tasapainoharjoittelun liikepankista, www.voitas.fi”, Mansikka kannustaa.

Ikäinstituutin koordinoima Ikiliikkuja-viikko muistuttaa arjen pienten valintojen merkityksestä hyvinvoinnille, ja tarjoaa senioreille maksuttomia liikuntatapahtumia ja -kokeiluja ympäri Suomen. Teemaviikon pääviesti on, että jokainen voi löytää itselleen sopivan tavan liikkua.

Motivaatiota etsimässä

Huhtikuussa järjestävällä Nivelterveysviikolla 15.–21.4.2024 lähdemme hakemaan vastauksia siihen, kuinka elämäntapamuutos tehdään – mistä löytyy kadonnut motivaatio? Nivelrikossa hyvillä elintavoilla on suuri merkitys. Nivelterveysviikko tarjoaa työkaluja, vinkkejä ja myönteisiä ajatusmalleja, joiden avulla toivottavasti jokainen onnistuu halutessaan löytämään keinot vahvistaa omaa motivaatiota ja juurruttaa itselle mielekkäät muutokset osaksi arkea.

Nivelterveysviikon ohjelma tarjoaa lisäksi muun muassa neuvoja, kuinka liikunnalla voi helpottaa nivelrikon ja muiden tule-sairauksien oireita. Lisäksi luvassa on asiaa hyvästä unesta ja nukkumisergonomiasta. Katso tarkempi ohjelma, joka päivittyy vielä Nivelterveysviikko 15.–21.4. – Suomen Nivelyhdistys ry

Kirjoituksen lähde: Ikäinstituutti