Slide

Osteoporoosin vaikutukset tekonivelleikkaukseen

Julkaistu 05.03.2024 Niveltieto

Osteoporoosiin sairastunut saattaa miettiä, voidaanko hänelle tehdä tekonivelleikkausta. Kävimme kysymässä asiasta ortopedi Mikko Manniselta.

Osteoporoosi vaikuttaa siihen, kuinka tekonivelleikkaus tehdään. Osteoporoottinen luu vaurioituu tervettä luuta helpommin leikkaustilanteessa. Kuitenkaan osteoporoosi ei yleensä muodostu esteeksi toteuttaa tekonivelleikkausta.  

Osteoporoosia ei yleensä erityisesti tutkita ennen tekonivelleikkausta. Vammahistoriasta ja röntgenkuvista leikkaava ortopedi saa yleensä suuntaa antavan arvion luun laadusta, leikkaustilanteessa asiasta saa varsinaisen näppituntuman.  

”Osteoporoottinen luu murtuu tervettä luuta selvästi helpommin. Työskentely leikkauksessa tulee olla helläkätisempää, ja esimerkiksi lonkkakirurgiassa sementittömiä reisikomponentteja ei tulisi osteoporoottisessa luussa käyttää. Sementillä kiinnittäminen on turvallisempaa ja varmempaa”, Manninen kertoo.   

Leikkauksessa materiaalit ovat samankaltaisia kuin normaalissa tekonivelleikkauksessa. Sementoitavat varret ovat usein kromi-koboltti-pohjaisia seoksia.  

”Kromi-koboltti-pohjaiset seokset ovat itse asiassa kovempia ja jäykempiä kuin sementittömissä käytetty titaani. Mutta sementillisten varsien ja kuppien työstö on hiukan maltillisempaa, sillä sementtikiinnityksessä ei tarvitse saada suoraa kontaktia kovan luun ja komponentin välille”, Manninen selvittää.  

Osteoporoosipotilaat toipuvat leikkauksesta samaan tapaan kuin muutkin. Leikkauksen jälkeen ortopedi voi tarvittaessa konsultoida sisätautilääkäriä määrätäkseen potilaalle osteoporoosilääkityksen.  

Joskus potilas joutuu uusintaleikkaukseen osteoporoottisten murtumien vuoksi. Yleisimmin uusintaleikkaus tehdään reisiluuhun joko lonkan varren alueelta tai alapuolelta, tai polviproteesin yläpuolelta reiden alaosasta.  

”Erittäin ohuet ja heikot luut voivat olla vahva vasta-aihe leikkaukselle – silloin ei potilasta voida leikata”, Manninen sanoo.  

Mikko Manninen, ortopedi.
Asiantuntijana Mikko Manninen, ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri ja dosentti. Orton.

Mitä osteoporoosi on?   

Osteoporoosi on luuston sairaus, jossa luun lujuus heikkenee normaalia enemmän. Normaalisti luut uusiutuvat jatkuvasti, kun vanhaa luuta hajoaa ja uutta muodostuu. Osteoporoosissa luuta hajoaa enemmän kuin syntyy, jolloin luun mineraalimäärä ja rakenne muuttuvat. Suomessa yli 400 000 ihmisellä on osteoporoosi. Heistä valtaosa on yli 50-vuotiaita naisia. Estrogeenin puute vaihdevuosien aikana voi olla yksi riskitekijä. Muita riskitekijöitä ovat perinnölliset tekijät, alhainen ruokavalion kalsiumin saanti, vähäinen liikunta, tupakointi ja runsas alkoholin käyttö. Diagnoosi voidaan tehdä luuntiheysmittauksella, joka mittaa luun tiheyttä ja auttaa arvioimaan osteoporoosin riskiä.  

Osteoporoosin oireet voivat olla pitkään oireettomia, kunnes luu murtuu esimerkiksi kaatumisen seurauksena. Vanhusten osteoporoosi ja alentunut toimintakyky lisäävät kaatumisia ja luunmurtumien vaaraa. Vuosittain tapahtuu 30 000–40 000 luunmurtumaa, joissa osasyynä on luuston haurastuminen.   

Osteoporoosia voi ehkäistä lääkkeettömällä omahoidolla: huolehdi riittävästä kalsiumin ja D-vitamiinin saannista, lisää liikuntaa, syö monipuolisesti, lopeta tupakointi ja pysy normaalipainossa.  

 

TEKSTI: Arja Karasvirta, KUVA: Orton

Kirjoitus on julkaistu Niveltieto-lehdessä 1/2024.

Jos haluat lukea lehden muutkin artikkelit, liity jäseneksi Suomen Nivelyhdistykseen. Saat lehden jäsenetuna. Siirry sivulle Jäsenyyden esittely

Voit myös tilata lehden

  • irtonumeron (8,60 euroa) Lehtiluukusta
  • vuositilauksen (33 euroa), neljä lehteä vuodessa. Siirry sivulle Nivelpuoti