OLKA® on koordinoitua järjestö- ja vapaaehtoistoimintaa
OLKA-toimintaa toteutetaan yhteistyössä hyvinvointialueen, sairaalan ja järjestöjen kanssa. OLKA tarjoaa ”olkapään” eli tukea ja tietoa sekä toimintaa potilaille ja heidän läheisilleen, vapaaehtoisille, ammattilaisille ja järjestöille.
OLKA on syntynyt HUS:n ja HyTe ry:n (ent. EJY ry) yhteistyönä. HUS Ihannesairaala -hanke kutsui vuosina 2006–2009 Espoon Järjestöjen Yhteisö EJY ry:n mukaan tuomaan järjestöjen näkökulman sairaalan ja järjestöjen välisen yhteistyön kehittämiseen. Vähitellen toiminta laajeni HUS:n alueella. Toimintaa kehitettiin entisestään ja se alkoi herättää kiinnostusta myös muualla Suomessa. Nykyään toimintaa onkin Raaseporista Rovaniemelle saakka.
OLKA-toimintaa toteuttaa jokaisella OLKA-toiminnan alueella koordinoiva järjestö ja hyvinvointialue yhteistyönä. Paikallisen toiminnan lisäksi OLKA on kehittänyt ajasta ja paikasta riippumatotonta vertaistukitoimintaa.
OLKA-toiminnan sisällön tuottavat järjestöt, hyvinvointialueen erikoissairaanhoito ja perusterveydenhuolto sekä vapaaehtoiset eri puolilla Suomea. Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA tukee järjestöjä OLKA-toiminnan koordinoinnissa.
Tukea sairastuneille ja läheisille
OLKA tarjoaa potilaille ja heidän läheisilleen kiireettömiä kohtaamisia, tietoa järjestöjen ja hyvinvointialueen palveluista, vertaistukea ja muuta vapaaehtoisten tarjoamaa tukea sairauden kanssa elämiseen. Toivo-vertaistukisovellus on palvelu, joka tarjoaa vertaistukea ja tietoa sairastuneille, vammautuneille ja heidän läheisilleen. Toivo toimii tietoturvallisesti mobiilisovelluksessa. Mukana on myös Suomen Nivelyhdistyksen vapaaehtoisia.
Vapaaehtoisille mahdollisuus tehdä hyvää
Vapaaehtoiset saavat ilon ja toivon tuottamisen kautta hyvän mielen myös itselleen. OLKA tarjoaa turvallisen yhteistyön vapaaehtoistoiminnan toteuttamiselle. OLKA:n valmennetut vapaaehtoiset toimivat muun muassa vertaistukijoina, juttukavereina tai lapselle leikkikaverina sairaalassa. Aulatiloissa toimii myös vapaaehtoisia aula-avustajina.
Lahden nivelpiirin vertaisohjaaja Raili Korhonen toimii vapaaehtoisena myös OLKA-toiminnassa ja käy juttukaverina kirurgisella osastolla. ”Mielenkiinnolla olen mukana toiminnassa”, Korhonen kertoo.
OLKA tarjoaa vapaaehtoisille valmennusta, tukea ja virkistystä sekä OLKA:n vapaaehtoisten verkoston, josta monet ovat löytäneet uusia ystäviäkin.
Ammattilaisille tietoa järjestöjen palveluista
OLKA:sta saa tietoa järjestöistä ja niiden tarjoamasta tuesta. OLKA:n työntekijän voi kutsua työpaikalle kertomaan OLKA-toiminnasta. Yhteistyömuodoista sovitaan aina yhdessä. Ammattilaiset voivat tulla esittelemään toimintaansa ja lisätä esimerkiksi jonkin kampanjan näkyvyyttä OLKA-pisteillä.
Jyväskylän nivelpiirin vapaaehtoisen vertaisohjaajana toimiva Mirja Kaartinen on lukuisia kertoja ollut mukana esittelemässä yhdistyksen toimintaa erilaisissa tilaisuuksissa, joissa on ollut myös lääkäreitä, hoitajia ja fysioterapeutteja.
”He olivat kiinnostuneita yhdistyksestä ja aineistoista”, Kaartinen kertoo viimeisimmistä kohtaamisista ammattilaisten kanssa.
Järjestöille tapa toimia lähellä potilasta
Ammattilaisten lisäksi myös järjestöt ovat tervetulleita kertomaan toiminnastaan ja tarjoamaan vertaistukea OLKA-pisteillä. Teemapäivät varataan oman paikkakunnan OLKA:sta. Suomen Nivelyhdistyksenkin paikalliset nivelpiirit ovat olleet toimintaa esittelemässä muiden muassa Helsingissä, Lahdessa, Hämeenlinnassa, Jyväskylässä, Kokkolassa, Seinäjoella ja Oulaskankaalla.
Hämeenlinnan nivelpiirin vapaaehtoisena vertaisohjaajana toimiva Anne Lyly pitää OLKA-pisteillä tapahtuvia esittelyjä tärkeinä tilaisuuksina jakaa kokemustietoa kyselijöille. Lyly kertoo tapaamiensa henkilöiden olleen hyvin kiinnostuneita siitä, kuinka hän on tekonivelleikkauksesta toipunut ja missä tekonivelleikkaus on tehty. Joskus kysymykset ovat olleet lääkäreille suunnattuja, mutta näihin kysymyksiin Lyly ei vastaa, vaan kehottaa kysyjiä kääntymään lääkärin puoleen. Hän kertoo vieneensä Suomen Nivelyhdistyksen esitteitä myös ortopediselle osastolle. “Samoin olen ollut terveyskeskuksen aulassa pitämässä infoa”, Lyly lisää.
Myös Mirja Kaartinen pitää OLKA-pisteitä tärkeinä tiedon lähteinä ja yhteytenä vertaistoimintaan. Viimeksi Jyväskylän nivelpiiri oli esittelemässä yhdistystä Nivelterveysviikolla 2023 uuden Nova-sairaalan aulassa. ”Monet pysähtyivät tutustumaan aineistoomme ja kertoilivat omia kokemuksiaan nivelongelmistaan”, Kaartinen kuvailee tapahtumaa. Nivelpiiri toimittaa aina uuden Niveltieto-lehden OLKA-pisteelle ihmisten luettavaksi.
Suomen Nivelyhdistykselle yhteistyö OLKA:n kanssa on tärkeää
Nivelrikkodiagnoosi yllättää usein monet ihmiset ja tuoreen asian kanssa jää helposti yksinään. Tässä kohtaa on hyvä, että ihmiset saavat tiedon potilasjärjestön tukea ja tietoa tarjoavasta toiminnasta. Tieto Suomen Nivelyhdistyksen olemassaolosta voi tulla esimerkiksi vapaaehtoisten OLKA-pisteille viemien esitteiden kautta.
Kaartinen kertoo itsekin löytäneensä Suomen Nivelyhdistyksen ollessaan eräällä luennolla Jyväskylän Keskussairaalan auditoriossa yli kymmenen vuotta sitten. ”Minulla oli jo silloin jotain nivelvaivaa ja huomasin aulan lokerikossa yhdistysesitteen. Kiinnostuin siitä ja samalla liityin yhdistyksen jäseneksi.”
Yhdistyksemme vapaaehtoiset Raija Heiti Kokkolasta ja Pirjo Vähäkuopus Oulaisista näkevät OLKA-toiminnassa mahdollisuuden tehdä myös yhteistyötä eri potilasjärjestöjen kanssa. Heiti kertoo toimintaa esitellessään tutustuneensa myös muiden yhdistysten materiaaleihin ja vertaisohjaajiin.
”Voimat yhdistämällä voisi järjestää mukavaa toimintaa nivelterveyden ja yleensä terveyden edistämiseksi”, Vähäkuopus sanoo.
Lue lisää OLKA-toiminnasta nettisivuilla olkatoiminta.fi.
TEKSTI: Ella Niini
Kirjoitus on julkaistu Niveltieto-lehdessä 3/2024.
Jos haluat lukea lehden muutkin artikkelit, liity jäseneksi Suomen Nivelyhdistykseen. Saat lehden jäsenetuna. Siirry sivulle Jäsenyyden esittely
Voit myös tilata lehden
- irtonumeron (8,60 euroa) Lehtiluukusta
- vuositilauksen (33 euroa), neljä lehteä vuodessa. Siirry sivulle Nivelpuoti