Slide

Niveltieto-lehti ilmestyy viikolla 12

Julkaistu 22.03.2022 Uutiset

Lehdestä voit lukea muun muassa pitkittyneen kivun ja masennuksen läheisestä yhteydestä. Tai suomalaisesta innovaatiosta, joka uudistaa nivelrikon ehkäisyä ja hoitoa. Tärkeä aihe ovat etuushakemukset. ”Eläkehylyt ovat hankala juttu, ja niitä tulee meidän porukoille aika paljon”, sanoo Suomen Nivelyhdistyksen sosiaaliturvan erityisasiantuntija Marja Eronen.

Liittymällä Suomen Nivelyhdistyksen jäseneksi saat tuhdin tietopaketin, Niveltieto-lehden, jäsenetuna neljästi vuodessa!

Tutustu yhdistyksen jäsenyyteen

Ote artikkelista, jossa käydään läpi etuushakemusten tekemistä:

”Vaarana on pudota köyhyysloukkuun. Myös terveysongelmat voivat lisääntyä, kun prosessit – työkyvyttömyyseläkepäätösten lisäksi esimerkiksi toimeentulotuki- ja asumistukihakemusten päätökset – pitkittyvät”, sanoo Suomen Nivelyhdistyksen sosiaaliturvan erityisasiantuntija Marja Eronen.
”Eräällä henkilöllä eläkehakuprosessi kesti seitsemän vuotta.
Mielestäni pitäisi ottaa uudelleen käyttöön malli, jossa viiden vuoden yhtäjaksoisen työttömyyden jälkeen arvioidaan automaattisesti työkykyä tai siis aiempi Elma-hanke (Eläkemahdollisuuksien selvittely) pitäisi ottaa uudelleen käyttöön.”
Eläkeasioihin Erosella on käytännön ohje: kannattaa laittaa fysioterapeutin tai fysiatrin lausunto hakemukseen mukaan.
”Se lausunto on ollut monesti vaa´ankieliasemassa eläkepäätöstä
tehtäessä. Tilannettaan kannattaa lisäksi kuvailla omin sanoin mahdollisimman konkreettisesti. Pitää olla kuvattuna, mitä vajeita on liikeradoissa ja toiminta- ja työkyvyssä, ei vain niin, ettei pääse sängystä ylös.”

NT 1 22 kansi