Uutiset

2013, 05.11.2013 | niveltieto

Jumppa ja liikunta vähentävät iäkkäiden kaatumisia

(BMJ 2013; 347:f6234)

Ohjattuihin liikuntaryhmiin osallistuvat seitsemänkymppiset välttyvät kaatumisilta ja loukkaantumisilta selvästi todennäköisemmin kuin muut ikätoverit. Tuoreen tutkimuskatsauksen perusteella kaatumisia vähentävät monenlaiset liikuntamuodot etenkin, jos ne parantavat tasapainoa.

Katsausta varten tutkijat kävivät läpi kaikki tähän mennessä tehdyt laatukriteerit täyttävät tutkimukset, joissa oli selvitetty erilaisten kaatumisten ehkäisyyn tarkoitettujen liikuntaohjelmien vaikutuksia. Lopulta analyysiin kelpuutettiin 17 tutkimusta, joihin oli osallistunut yhteensä 4 300 keskimäärin 76-vuotiasta.

Analyysin perusteella liikunta vähensi kaikenlaisia kaatumisia mukaan lukien sairaalahoitoa vaativat sekä murtumia ja vakavia vammoja aiheuttavat kaatumiset.

Tulokset ovat tervetulleita, sillä iäkkäiden kaatumisten taustalla on usein jalkojen lihasten heikentyminen ja tasapaino-ongelmat. Liikunta tepsii näihin kumpaankin ja voi myös vahvistaa luustoa, mikä pienentää luunmurtumien vaaraa.

Tutkimus julkaistiin British Medical Journalissa.

Uutispalvelu Duodecim *

 

Lähde: Uutispalvelu Duodecim *
*Copyright Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa. Kielto koskee materiaalin käyttöä frame-tekniikalla, linkittämällä suoraan tähän tiedostoon sekä kaikkeen muuhun toimintaan mm. cache- ja proxy-tekniikalla. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen muillakin tavoilla kielletään. Tämä koskee myös tulostusta ja tallennusta muuhun kuin yksityiseen käyttöön.

© Copyright 2014 - Suomen Nivelyhdistys ry.
Kaikki oikeudet pidätetään.

Yhdistyksen sisäiset sivut