Uutiset

Uutiset, 14.11.2012 | niveltieto

Liikunta voi kumota lihavuudelle altistavien geenien vaikutuksen

Liikunnalla voidaan muuttaa lihavuudelle altistavien geenien toimintaa ja vähentää niiden lihottavaa vaikutusta, osoittaa Helsingin yliopistossa 17.11. tarkastettava väitöstutkimus.

"Voisi sanoa, että eniten liikunnasta hyötyvät ne ihmiset, joilla on suurin perinnöllinen alttius lihoa. Aktiivinen liikkuminen näyttää muuttavan lihavuudelle altistavien geenien toimintaa siten, että niiden ?lihottava? vaikutus heikkenee. Tässä on kysymys geenien ja ympäristön välisestä vuorovaikutuksesta", sanoo LL Linda Mustelin.

Mustelin tutki väitöstyössään nuorten aikuisten lihavuutta, fyysistä aktiivisuutta ja kestävyyskuntoa. Tavoitteena oli saada lisää tietoa perinnöllisten tekijöiden ja ympäristötekijöiden suhteellisesta vaikutuksesta painoindeksiin, vyötärönympärykseen, liikuntaan ja kestävyyskuntoon sekä selvittää, muokkaako liikunta perinnöllisten tekijöiden suhteellista osuutta lihavuuteen.

Mustelin käytti väitöstyössään suomalaista kaksostutkimusaineistoa: tutkimuksessa oli mukana 4 798 vuosina 1975-79 syntynyttä kaksosta (FinnTwin16-kohortti) ja 1 294 vuosina 1983-87 syntynyttä kaksosta (FinnTwin12-kohortti).

Tutkimus osoitti, että liikunta vähensi perinnöllisten tekijöiden vaikutusta painoindeksiin ja vyötärönympärykseen ja että perinnöllisillä tekijöillä oli suuri merkitys (41-64 prosenttia) yksilöiden välisten liikuntaerojen selittäjinä. Lihavuus heikensi kestävyyskuntoa, lisäsi insuliiniresistenssiä ja heikensi solujen mitokondrioiden energiantuotantoa.

Urheilun ja lihavuuden käänteinen yhteys samoin kuin urheilun ja kestävyyskunnon yhteys selittyivät suurelta osin yhteisillä perinnöllisillä tekijöillä.

"Liikuntaeroihin vaikuttavista perintötekijöistä ei vielä tiedetä kovin paljon. Periytyvät fyysiset ominaisuudet - esimerkiksi se, miten helposti kunto kasvaa - voivat tehdä liikunnasta toisille miellyttävämpää kuin toisille, mutta myös periytyvillä luonteenpiirteillä on merkitystä. Todennäköisesti on kysymys hyvin monitekijäisistä yhteyksistä", Mustelin arvioi.

Löydät meidät myös täältä

© Copyright 2014 - Suomen Nivelyhdistys ry
Kaikki oikeudet pidätetään.

Yhdistyksen sisäiset sivut