Uutiset

2021, 13.04.2021 | niveladmin

Valtakunnallista Nivelterveysviikkoa vietetään viikolla 16

Maailman yleisin nivelsairaus ansaitsee huomiomme


”Vain pieni joukko tieteentekijöitä tutkii sairautta,
joka kuitenkin vaikuttaa suurimpaan osaan maailman ihmisistä.
Tämä on fakta.”

Näin toteaa arvostettu yhdysvaltalainen lääketieteen, patologian ja ortopedian professori, molekyylibiologi ja reumatologi Virginia Kraus.

Nivelrikko on maailman yleisin tuki- ja liikuntaelinten sairaus ja yleisin nivelsairaus. Maailman väestöstä noin viidenneksellä esiintyy nivelrikkoa, niin myös suomalaisilla: eriasteisia nivelrikko-oireita potee kotimaassamme noin miljoona asukasta. Tämä merkittävä kansansairaus ei kuitenkaan näy esimerkiksi Kelan Terveyspuntarin Kansantaudit-luettelossa.

On aika havahtua: nivelterveyden edistämisen hyväksi on tehtävä lujasti töitä.

Nivelrikkoa myös yhä nuoremmilla

Väestön ikääntyessä nivelrikkoa ilmenee yhä useammilla. Nivelrikon tärkeimpiä riskitekijöitä ovat korkean iän ohella perimä, liikkumattomuus, runsas ylipaino ja niveleen kohdistuneet traumat, kuten urheiluvammat. Nykyisin nivelrikko vaivaa myös työikäisiä ihmisiä.

THL:n arvion mukaan nivelrikon yhteiskunnalle tuottamat kustannukset ovat vähintään miljardi euroa vuosittain. Nivelrikko aiheuttaa vuosittain yli 600 000 lääkärissäkäyntiä ja yli 20 000 tekonivelleikkausta. Työkyvyttömyyseläkkeistä kuusi prosenttia on myönnetty nivelrikon perusteella.

Pahimmillaan nivelrikko aiheuttaa pitkäkestoista kipua ja liikkumisen rajoituksia. Kun pystyvyyden kokemus heikentyy ja aktiivisuus alenee, nivelrikkoa sairastavan elämään kytkeytyy usein myös liitännäissairauksia, kuten masennusta, sydän- ja verisuonisairauksia sekä uniapneaa.

Nivelterveysviikolla jaetaan tietoa ja kokemuksia

Suomen Nivelyhdistys ry:n ja Turun Seudun Nivelyhdistys ry:n viikolla 16 järjestämä valtakunnallinen Nivelterveysviikko tarjoaa kaikille avoimia tapahtumia verkossa. Tapahtumiin voi osallistua turvallisesti kotoa käsin, mistä päin Suomea hyvänsä.

”Haluamme tuoda nivelterveysasiat yhteiskunnallisesti näkyviksi”, painottaa Suomen Nivelyhdistyksen toiminnanjohtaja Mari Kauhaniemi.

”Nivelterveysviikon ohjelma tarjoaa tutkittua tietoa webinaarin ja luennon muodossa, mutta pienemmät tapahtumat niiden ohessa mahdollistavat myös vertaistuelliset kohtaamiset”, jatkaa Turun Seudun Nivelyhdistyksen toiminnanjohtaja Annukka Helander.

Nivelterveysviikon tapahtumiin sisältyy Suomen Nivelyhdistyksen järjestämä webinaari Nivelterveyttä ihmisille – säästöjä taloudelle, jossa ovat puhujina mm. kansanedustaja Mia Laiho, professori Pertti Mustajoki ja urheilulääketieteen erikoislääkäri Harri Helajärvi.

Webinaaria voi seurata ilman ennakkoilmoittautumista tiistaina 20.4.2021 klo 14–16 osoitteessa www.nivel.fi/webinaari. Koko ohjelma löytyy osoitteesta www.nivel.fi/ajankohtaista.

Turun Seudun Nivelyhdistyksen järjestämällä verkkoluennolla Virheelliset terveysuskomukset, tutkittu tieto ja nivelrikko tunnettu tutkimustiedon puolustaja, professori Juhani Knuuti puolestaan pohtii, mikä ero on terveyshömpällä ja oikealla, luotettavalla tiedolla. Knuutin luento suoratoistetaan torstaina 22.4.2021 klo 17.30 osoitteessa www.nivelverkko.fi/live

Luento on myöhemmin katsottavissa tallenteena.

Lisätietoja Nivelterveysviikosta ja sen ohjelmasisällöstä:

toiminnanjohtaja Mari Kauhaniemi
Suomen Nivelyhdistys ry
p. 050 5252 099
mari.kauhaniemi[at]nivel.fi

www.nivel.fi/ajankohtaista
Suomen Nivelyhdistyksen Facebook-tapahtumat

toiminnanjohtaja Annukka Helander
Turun Seudun Nivelyhdistys ry
p. 0456 131 500
annukka.helander@nivelposti.fi
https://nivelposti.fi/nivelterveysviikko/

toimisto[at]nivelposti.fi
p. 040 351 3833     

 

© Copyright 2014 - Suomen Nivelyhdistys ry.
Kaikki oikeudet pidätetään.

Yhdistyksen sisäiset sivut