Uutiset

2013, 09.01.2013 | niveltieto

Taltioni - henkilökohtainen terveystili avattu

Kansalaisten, terveydenhuollon toimijoiden ja hyvinvointipalvelujen tuottajien yhteinen terveys- ja hyvinvointitiedot kokoava palvelualusta Taltioni on avattu. Taltioni on avoin ympäristö, johon eri toimijat voivat kehittää omia sovelluksia. Sovelluksien avulla kansalaiset voivat edistää omaa ja läheistensä hyvinvointia. Vaikutukset ovat myös yhteiskunnallisia, sillä terveempien kansalaisten myötä voidaan myös hillitä terveydenhuollon kustannusten kasvua. Ensimmäiset Taltioni osuuskunnan jäsenistön tuottamat palvelut ovat nyt avoinna kansalaisille.

Suomalaisten terveys- ja hyvinvointitiedot ovat hajallaan. Tietoja on esimerkiksi kansalaisilla itsellään paperikopioina ja erilaisissa kunto-ohjelmissa, minkä lisäksi tietoa on yksilön saavuttamattomissa terveydenhoidon organisaatioissa. Tiedon kokoaminen yhteen paikkaan palvelee kansalaisia, koska vain katsomalla kattavasti koko terveyshistoriaa aukeaa kokonaiskuva omasta hyvinvoinnista. Kokonaiskuva kertoo mikä on hyväksi juuri minulle ja terveydelleni.

- Taltionin tavoitteena on tehdä Suomesta sähköisten hyvinvointipalvelujen edelläkävijämaa. Yksilöt ovat tästä kehityksestä ensimmäisiä ja tärkeimpiä hyötyjiä saadessaan käyttöön uusi työkaluja oman hyvinvointinsa hallintaan. Taltioni on maailmanlaajuisestikin ainutlaatuinen julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin yhteinen kehitysponnistus sähköisten omahoitopalvelujen edistämiseksi, kertoo Taltionin toimitusjohtaja Tuomas Teuri.

Henkilökohtainen terveystili tarjoaa konkreettisia ja entistä yksilöllisempiä työkaluja terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitoon. Taltioniin tallennettu tieto ei korvaa terveydenhuollon ammattilaisten potilastietoja, vaan tukee ja täydentää niitä. Terveystiliin voi tallentaa keskitetysti eri palveluista joko itse tuotettua tai terveydenhuollon ammattilaisilta saatua tietoa. Koottavia tietoja ovat esimerkiksi rokotustiedot, laboratoriotulokset ja omat verenpainemittaukset sekä ravinto- ja liikuntatiedot.

Taltionin avulla tietoa voidaan myös jakaa, jolloin yksilöllä on mahdollisuus seurata ja tukea myös omien lastensa ja iäkkäiden vanhempiensa hyvinvointia.

- Taltionia ollaan valmisteltu jo useampi vuosi, mutta silti matka on vasta alussa. Taltionin todellisen lisäarvon muodostavat Taltionia hyödyntävät palvelut. Näistä palveluista esitellään nyt vasta ensimmäiset, alkuvuoteenkin on jo aikataulutettu useita uusia palveluita, summaa Teuri.

Kansalaiset voivat perustaa oman terveystilin osoitteessa www.taltioni.fi. Palvelu on ilmainen ja rekisteröintiin tarvitaan vain mobiilivarmenne tai pankkitunnukset.

© Copyright 2014 - Suomen Nivelyhdistys ry.
Kaikki oikeudet pidätetään.

Yhdistyksen sisäiset sivut