Uutiset

2019, 24.04.2019 | niveladmin

Liikuntasuositukset toimintaesteisille aikuisille

Liikkuminen hyödyttää jokaista. Liikunta on erityisen tärkeää niille, joilla on jokin vamma tai toimintarajoite. He kuitenkin liikkuvat vähemmän kuin muu väestö. Isossa-Britanniassa tutkijat havahtuivat siihen, että perinteinen terveysvalistus ei onnistu tavoittamaan toimintaesteisten todellisuutta. Tästä havainnosta käynnistyi prosessi, jonka aikana perehdyttiin aiheeseen liittyvään tutkimukseen ja keskusteltiin vammaisjärjestöjen, toimintaesteisten ihmisten ja asiantuntijoiden kanssa. Prosessin päätteeksi päädyttiin laatimaan ja julkaisemaan fyysisen aktiivisuuden suositukset toimintaesteisille aikuisille.

Suositukset julkaistaan nyt myös suomeksi ja ruotsiksi helposti omaksuttavan infograafin muodossa. Ne ovat linjassa yleisesti Suomessa liikuntaneuvonnan työkaluna käytettävän, UKK-instituutin laatiman liikuntapiirakan, kanssa. Erona on kuitenkin se, että toimintaesteisten liikuntasuosituksessa ei luetella lajeja ja liikkumismuotoja eikä painoteta rasittavaa liikuntaa. Aihetta lähestytään vähäisenkin liikuntamäärän tuomien hyötyjen kautta: liikunta muun muassa helpottaa arjen toimintoja, lisää itsenäisyyttä ja tarjoaa mahdollisuuden tavata uusia ihmisiä ja olla osa yhteisöä.

”Infograafi ohjaa keskustelua siihen, mitä liikkuminen saa minut tuntemaan ja mitä elämässäni tapahtuu sen seurauksena, että liikun. Se toivottavasti motivoi lisäämään liikettä arkeen”, sanoo Soveltava Liikunta SoveLin hankekoordinaattori Lotta Nylund.

Suomen- ja ruotsinkieliset infograafit on laadittu brittiläistä tutkijaryhmää vetäneen Birminghamin yliopiston professorin Brett Smithin luvalla. Kotimaisesta toteutuksesta ovat vastanneet Soveltava Liikunta SoveLi ry, Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry sekä Folkhälsan.

Infograafit suomeksi ja ruotsiksi löytyvät SoveLi:n sivuilta:
https://www.soveli.fi/julkaisut/liikuntasuositusinfograafi-motio/

Niitä voi hyödyntää koulutustyökaluna ja tietoiskuna eri julkaisualustoilla, esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

teksti: Hanna Jungman

© Copyright 2014 - Suomen Nivelyhdistys ry.
Kaikki oikeudet pidätetään.