Uutiset

2017, 02.11.2017 | niveladmin

Leikkaussalin tarkistuslista sähköistyi - Läheltä piti -tilanteista raportoiminen moninkertaistui suomalaisen sovelluksen avulla

Leikkaussalien riskinhallintaa ja potilasturvallisuutta voidaan parantaa iPadissa toimivalla sovelluksella, joka korvaa perinteiset paperiset tarkistuslistat.

Suomalaisen Megicalin kehittämä sovellus on ollut syksystä alkaen testattavana Hyksin sydänkirurgiassa ja Pohjola Sairaalan päiväkirurgiassa Helsingissä.

– Kokemukset ovat hyvät. Sovellus on nyt rutiinikäytössä kaikissa Hyksin sydänleikkauksissa ja jää todennäköisesti pysyvästi käyttöön, sanoo sydänkirurgi Kari Teittinen.

Teittisen mukaan parasta sovelluksessa on sen käytön nopeus ja helppous.

– Siinä on omat osionsa anestesiologille, kirurgille ja hoitajille. Sovelluksen avulla tulee käytyä systemaattisesti läpi ennen leikkausta kaikki oleellisimmat asiat, jotka myös tallentuvat sähköisesti suoraan tietokantaan.

Myös Pohjola Sairaalan kokemukset Megicalin digilomakkeesta ovat olleet myönteiset.

– Sovellus on huikea edistysaskel ja muuttaa erittäin merkittävästi toimintaamme leikkaussalissa. Siksi olemme laajentamassa sen käytön kaikkiin neljään sairaalaamme ja myös muualle kuin vain leikkaustoimintaan, sanoo Pohjola Sairaalan ylilääkäri Markus Torkki.

Megicalin toimitusjohtajan Mika Pyyhtiän mukaan yhtiö käy parhaillaan neuvotteluja useiden tahojen kanssa. Myös Husin sisällä on keskusteltu sovelluksen käyttöönotosta muissakin yksiköissä.

– Tähän mennessä Megical on ollut käytössä yli 2 700 leikkauksessa, joissa on käyty läpi yhteensä yli 100 000 safety checkiä, Pyyhtiä sanoo.

Markus Torkin mukaan sovelluksen käyttö on helppoutensa takia lisännyt merkittävästi raportoimista poikkeamista ja läheltä piti -tilanteista.

– Aiemmin poikkeamista raportoitiin proosamuodossa paperille, joka skannattiin ja lähetettiin sähköpostilla potilasasiamiehelle, joka taas syötti raportin riskienhallintaohjelmaan. Myös poikkeamien luokittelu oli aiemmin kankeaa ja huonosti toimintaan sopivaa, mikä nosti raportointikynnystä, Torkki sanoo.

Nyt tieto poikkeamista saadaan leikkaussalihenkilöstön tietoon reaaliajassa kolmessa eri pisteessä, mikä virtaviivaistaa toimintaa.

Ensimmäinen tarkistuspiste on jo sairaalaan saavuttaessa. Silloin potilaalta tarkistetaan kymmenkunta leikkaukseen liittyvä asiaa, kuten onko hän ollut ilman ravintoa ennen leikkausta.

Tieto poikkeamista siirtyy saman tien seuraavaan tarkistuspisteeseen.

– On esimerkiksi mahdollista, että lähettävä lääkäri on ilmoittanut väärän puolen raajan leikattavaksi. Kun tästä menee tieto välittömästi leikkaussaliin, ei ehditä turhaan valmistella väärän puolen leikkausta, Torkki sanoo.

Tietoa poikkeamista saadaan Torkin mukaan muutenkin nyt nopeammin, minkä avulla voidaan parantaa toiminnan laatua.

– Aikaisemmin tiedonsaanti kokonaisuudessaan oli raskaasti jälkijättöistä toimintaa, tapahtumia saatettiin käydä läpi kerran vuodessa. Nyt saamme nappia painamalla esille tilanteen selkeänä graafina esimerkiksi sadassa edellisessä toimenpiteessä, jolloin voimme korjata toimintaa heti oikeasta paikasta.

Mediuutiset

Löydät meidät myös täältä

© Copyright 2014 - Suomen Nivelyhdistys ry
Kaikki oikeudet pidätetään.

Yhdistyksen sisäiset sivut