Uutiset

2017, 12.04.2017 | SNY

Polven nivelrikko vaanii pitkiä miehiä

Väitöstutkimuksessa tutkittiin nivelrikon esiintyvyyttä ja riskitekijöitä kolmessa suomalaisaineistossa. Pohjois-Suomessa v. 1966 syntyneillä henkilöillä (vuoden 1966 syntymäkohortti) minkä tahansa nivelen nivelrikon esiintyvyys oli 46 vuoden iässä miehillä 6,3 prosenttia ja naisilla 4,7 prosenttia. Erityisesti kaikkein pisimmät (korkeimpaan neljännekseen kuuluvat) saivat keskimääräistä useammin polvinivelrikkodiagnoosin. Yhteys oli voimakkaampi miehillä, mutta näkyi myös naisilla.

Nivelrikon tunnettuja biomekaanisia altistajia ovat erilaiset vammat, ylipaino, nivelten virheasennot, työn tai urheilun aiheuttama kuormitus jne.

Ympäristötekijöiden lisäksi perintötekijöillä on merkittävä vaikutus nivelrikon syntymiseen. Väitöstutkimuksessa löydettiin Terveys 2000 –aineistosta useita polvinivelrikolle altistavia geenejä.

Polvinivelrikkoon ei ole parantavaa hoitoa. Nivelrikkopotilaita kannustetaan harrastamaan sopivaa liikuntaa. Ylipainoisilla potilailla laihduttaminen helpottaa oireita. Tarvittaessa käytetään kipulääkkeitä ja pitkälle edenneessä taudissa tekonivelkirurgiaa. Lisätieto nivelrikon erilaisista tautimuodoista ja niihin vaikuttavista tekijöistä antaa mahdollisuuden tarjota nivelrikkopotilaille taudinkuvan mukaan kohdennettua hoitoa sekä pyrkiä ennaltaehkäisemään taudin puhkeamista.

Maiju Wellingin kansanterveystieteen alaan kuuluva väitöskirja ”Nivelrikon moninainen tausta” tarkastetaan Oulun yliopistossa 21.4.2017

© Copyright 2014 - Suomen Nivelyhdistys ry.
Kaikki oikeudet pidätetään.