Uutiset

2016, 07.12.2016 | niveladmin

Tekoniveliä leikataan hurjasti enemmän kuin ennen - Lyhyet jonotusajat houkuttavat potilaita isoihin sairaaloihin

Tekonivelsairaala Coxassa Tampereella tehdään tänä vuonna noin 20 prosenttia enemmän leikkauksia kuin viime vuonna. Tämä tarkoittaa yhteensä noin 3 600:aa tekonivelleikkausta.

Eniten kasvaa vapaan hoitopaikan valinnan potilaiden määrä, mutta myös pirkanmaalaisia potilaita leikataan aiempaa enemmän, kertoo Coxan johtava ylilääkäri Teemu Moilanen.

– Toimenpiteiden kysyntä kasvaa, kun suuret ikäluokat tulevat tyypilliseen tekonivelleikkausikään. Lisäksi Coxaan on hakeutunut tänä vuonna jo 810 vapaan hoitopaikan valinnan potilasta, kun viime vuonna heitä oli 521, Moilanen laskee.

Husin Peijaksen sairaalassa tekonivelleikkausten määrä on vielä jyrkemmässä, yli 30 prosentin kasvussa. Tavoitteena on leikata tänä vuonna noin 3 000 tekoniveltä, kun aiempina vuosina määrä on ollut 2 200–2 400.

Syynä kasvuun on, että Hus on päättänyt lyhentää tekonivelleikkausten odotusajat 4–5 kuukaudesta 2–2,5 kuukauteen leikkauspäätöksestä.

– Tämä tarkoittaa, että potilasta ei laiteta lainkaan jonoon odottamaan leikkausaikaa, vaan leikkauspäivä voidaan sopia jo ensimmäisellä poliklinikkakäynnillä, kuvailee Peijaksen tekonivelkirurgisen yksikön ylilääkäri Jarkko Leskinen.

Coxassa odotusaika leikkaukseen on jo pitkään ollut 2–3 kuukautta. Tämä on Teemu Moilasen mukaan potilaillekin sopiva aika odottaa toimenpidettä.

Peijas ei markkinoi

Peijas ja Coxa ovat maan suurimmat tekonivelleikkauskeskukset.

Coxa on pari vuotta markkinoinut vapaan hoitopaikan valinnan mahdollisuutta. Sairaala on myös perustanut Helsinkiin poliklinikan, josta potilaita ohjataan hoitoon Tampereelle.

Nopea hoitoon pääsy houkuttelee Teemu Moilasen mukaan potilaita hoitoon Coxaan. Vielä tärkeämpänä syynä hän pitää kuitenkin kokemusta hoidon laadusta.

– Puskaradio on tärkein markkinointikanava. Tyytyväiset potilaat ovat sairaalan parhaita markkinoijia, Moilanen kiteyttää.

Jarkko Leskinen toivottaa vapaan hoitopaikan valinnan potilaat tervetulleiksi myös Peijakseen. Sairaala on kuitenkin tehnyt tietoisen valinnan, että toimintaa ei markkinoida aktiivisesti muiden sairaanhoitopiirien potilaille.

– Kyse on kirurgisesti erittäin vaativasta toimenpiteestä. Sen voimakas mainostaminen tuntuu ehkä itselle vähän vieraalta, Leskinen muotoilee.

Coxa haluaa yhä kasvaa

Teemu Moilasen mukaan Coxan omistajat – tärkeimpinä Pirkanmaan sairaanhoitopiiri ja Tampereen kaupunki – ovat tehneet strategisen valinnan, että Coxa haluaa kasvaa. Siksi vapaan hoitopaikan valinnan mahdollisuutta on markkinoitu esimerkiksi lehtimainoksin.

– Uskomme, että keskitetty leikkaustoiminta tuottaa parasta tulosta. Siihen logiikkaan sopii hyvin, että olemme valmiita ottamaan potilaita muualtakin.

Moilanen myöntää, että kyse on myös liikevaihdon kasvattamisesta. Tarkoituksena ei kuitenkaan ole tehdä maksimaalista tulosta, vaan tuottaa omistajille palveluja mahdollisimman edullisesti.

– Kun volyymit kasvavat, yksikkökustannukset laskevat. Coxa onkin laskemassa ensi vuodelle hintoja. Tästä hyötyvät kaikki kunnat, joiden potilaita Coxa hoitaa.

Moilasen mukaan leikkausindikaatioita ei kuitenkaan höllennetä potilaiden houkuttelemiseksi.

– Kriteerit ovat ihan samat riippumatta potilaan kotikunnasta.

Mediuutiset

© Copyright 2014 - Suomen Nivelyhdistys ry.
Kaikki oikeudet pidätetään.

Yhdistyksen sisäiset sivut