Uutiset

2016, 03.10.2016 | niveladmin

TULE kuntoon, seniori! -luentokiertue käynnistyy ma 3.10.2016 ja iskee ikääntyvien tuki- ja liikuntaelinongelmiin!

Tuki- ja liikuntaelinterveys (tule) jää usein huomioimatta ennen kuin se aiheuttaa oireita ja vaikuttaa toimintakykyymme. Kuitenkin yli miljoonalla suomalaisella on jokin tuki- ja liikuntaelinongelma tai -sairaus ja joka kolmas eläkeläinen kärsii tuki- ja liikuntaelinongelmien aiheuttamista toimintakyvyn vajauksista. Erilaiset kolotukset, jäykkyydet ja vihlaisut ovat etenkin iän karttuessa yhä yleisempiä.Iäkkäillä ihmisillä yleisiä tuki- ja liikuntaelinongelmia ja -sairauksia ovat polven ja lonkan nivelrikko, osteoporoosi, osteoporoottiset murtumat ja kaatumistapaturmat. Tule-ongelmat ja -sairaudet ovat masennuksen jälkeen suurin syy toimintakyvyttömyyteen ja ne vaikuttavat kykyyn ja halukkuuteen liikkua.

Yli 65-vuotiaille suomalaisille sattuu vuosittain

  • 100 000 kaatumistapaturmaa, joista valtaosa tapahtuu kotona sisällä tai kotipihassa. Näistä noin 40 000 kaatumistapaturmaa vaatii sairaalahoitoa. 
  • Noin 7 500 lonkkamurtumaa ja näistä valtaosa on seurausta kaatumisista. 

Tuki- ja liikuntaelinongelmat tulevat kalliiksi

Tule-kustannukset uhkaavat nousta lähitulevaisuudessa väestön ikääntymisen myötä. On arvioitu, että tuki- ja liikuntaelinsairauksien vuosittaiset kokonaiskustannukset ovat Suomelle jopa 3-4 miljardia euroa. Esimerkiksi Lonkkamurtuman hoito maksaa keskimäärin noin 30 000 € potilasta kohden vuodessa. Kustannukset voivat nousta jopa 50 000 €/potilas, jos henkilö ei kuntoudu murtuman jälkeen kotiin, vaan jää laitoshoitoon.

TULE kuntoon, seniori! -luennot tarjoavat ihmisille tietoa ja keinoja ehkäistä ja hoitaa tuki- ja liikuntaelinongelmia

Vaikka suurin osa meistä iän myötä kärsiikin jonkinasteisista tule-vaivoista ainakin ajoittain, voi tule-kuntoonsa vaikuttaa kaiken ikäisenä jo pienilläkin arkisilla teoilla!

Suomen Tule ry, Suomen Fysioterapia- ja kuntoutusyritykset FYSI ry, Huoltoliitto ry, Suomen Nivelyhdistys ry, Suomen Luustoliitto ry ja Suomen Selkäliitto ry järjestävät yhteistyössä valtakunnallisen luentokiertueen nimeltä TULE kuntoon, seniori! Luennot ovat jatkoa Vastaisku vaivoille -yleisöluennoille jotka päättyivät vuoden 2015 lopulla. Vuosien 2011-2015 aikana Vastaisku vaivoille -luentoja järjestettiin 208 paikkakunnalla ja niillä kävi yhteensä 19 513 kuulijaa.

Kaikille avoimet ja maksuttomat yleisöluennot järjestetään 14 paikkakunnalla ympäri maata syksyn 2016 aikana ja ensimmäinen luento pidetään Kotkassa maanantaina 3.10.2016 klo 18.00, Kotkan kirjaston auditoriossa, Kirkkokatu 24, 48100 Kotka. Luennolla käsitellään monipuolisesti tuki- ja liikuntaelinsairauksia muun muassa nivelrikkoa, osteoporoosia ja selkäsairauksia, niiden syitä sekä ennaltaehkäisy- ja hoitomahdollisuuksia, kaatumistapaturmia ja kivun itsehoitoa. Luennoilla pyritään myös innostamaan ikääntyviä tuki- ja liikuntaelinterveyden itsehoitoon. Luentokiertueen toteuttamisen mahdollistaa RAY:n tuki.

Syksyn 2016 TULE kuntoon, seniori! -luentopaikkakunnat

Tule-luennot

*Helsingin 19.10.2016 luento lähetetään suorana videolähetyksenä osoitteessa www.suomentule.fi/toiminta/tule-kuntoon-seniori-luennot/tule-kuntoon-luento. Lähetys alkaa klo 17.00. Luennon voit katsoa myös jälkikäteen samassa osoitteessa.

Lisätietoa luennoista: http://www.suomentule.fi/toiminta/tule-kuntoon-seniori-luennot/

Suomen Tule ry 

© Copyright 2014 - Suomen Nivelyhdistys ry.
Kaikki oikeudet pidätetään.