Uutiset

2015, 18.12.2015 | Nivel

Palkittu tutkimus: Nivelrikkopotilaat hyötyvät luustoa vahvistavasta liikunnasta

Finnish Bone Society (FBS) r.y. on valinnut vuoden 2014 luututkimukseksi Jyväskylän yliopiston terveystieteiden laitoksessa toteutetun tutkimuksen, jossa selvitettiin asteittain kovenevan hyppelyharjoittelun vaikutuksia luustoon, rustoihin, nivelrikon oireisiin sekä suorituskykyyn vaihdevuodet ohittaneilla naisilla joilla on lievä polven nivelrikko.

Tutkimuksessa selvisi, että vaihdevuosi-iän ohittaneet naiset, jotka voivat olla sekä osteoporoosin (luukato) että nivelrikon riskissä, voivat harrastaa turvallisesti luustoa ja toimintakykyä ylläpitävää intensiivistä hyppelytyyppistä liikuntaa. Tutkimus toteutettiin yhteistyössä Keski-Suomen keskussairaalan ja Oulun yliopiston lääketieteen tekniikan laitoksen kanssa.

Tutkimushenkilöiksi ilmoittautuneista, polvikivusta kärsivistä 50 – 65 –vuotiaista naisista seulottiin 80 naista, jotka arvottiin joko harjoitteluryhmään tai verrokkiryhmään. Harjoitteluryhmään arvotut harjoittelivat ohjatusti kolme kertaa viikossa vuoden ajan verrokkiryhmän jatkaessa tavanomaista liikuntaansa. Tutkittavien polvinivelen lievä nivelrikko varmistettiin röntgenkuvauksella. Liikunnan vaikutusta reisiluun kaulan mineraalimassaan mitattiin DXA-laitteella ja polvinivelen ruston biokemiallista rakennetta arviointiin ruston kuvantamiseen kehitetyllä dGEMRIC-magneettikuvauksella.

- dGEMRIC-menetelmän avulla voidaan arvioida ruston rakenneosasten proteoglykaanien määrää, joilla on tärkeä merkitys nivelpintojen liuku- ja jousto-ominaisuuksiin kertoo tohtorikoulutettava Juhani Multanen. Nivelrikon alkuvaiheeseen liittyy proteoglykaanimolekyylien katoa rustokudoksesta ja jos esimerkiksi liikuntaharjoittelulla voidaan pysäyttää proteoglykaanien kato rustosta, sillä on positiivinen vaikutus nivelen hyvinvoinnille.

Luuston kannalta tehokkaan liikunnan tulee sisältää kehoon kohdistuvaa isku- ja tärähdystyyppistä kuormitusta (hyppelyharjoittelua) sekä nopeita suunnanmuutoksia. Tämän kaltaisen kuormituksen on aiemmin ajateltu olevan haitallista rustolle, joskaan asiaa ei ole koskaan aiemmin tieteellisesti tutkittu.

Tutkimus osoitti, että harjoittelu lisäsi reisiluun kaulan luun mineraalimassaa sekä paransi fyysistä suorituskykyä kuten kestävyyskuntoa, lihasvoimaa ja dynaamista tasapainoa. Tutkimuksen päälöydös oli, että säännöllinen intensiivinen hyppelyharjoittelu ei muuttanut polviruston biokemiallista koostumusta, eikä harjoittelu aiheuttanut polvikipua tai nivelen jäykkyyttä. Kahdentoista kuukauden harjoittelu toteutui erittäin hyvin. Tutkimuksen sanoma vaihdevuosi-iän ohittaneita naisia ajatellen on, että polven alkavasta nivelrikosta huolimatta henkilö voi ja hänen kannattaa harrastaa progressiivisesti etenevää luustoa ja toimintakykyä ylläpitävää ja vahvistavaa liikuntaa.

Tutkimuksen tulokset julkaistiin kansainvälisessä Journal of Bone and Mineral Research -julkaisusarjassa. Tutkimusta rahoittivat Suomen Akatemia, Opetus- ja kulttuuriministeriö, Suomen Kulttuurirahasto, Juho Vainion Säätiö, Yrjö Jahnssonin Säätiö, Emil Aaltosen Säätiö, Keski-Suomen sairaanhoitopiiri sekä Kansallinen TULES ja biomateriaalitutkijakoulu (TBDP).Julkaisun tiedot:

Multanen J, Nieminen MT, Häkkinen A, Kujala UM, Jämsä T, Kautiainen H, Lammentausta E, Ahola R, Selänne H, Ojala R, Kiviranta I, Heinonen A. Effects of High‐Impact Training on Bone and Articular Cartilage: 12‐Month Randomized Controlled Quantitative MRI Study. J Bone Miner Res. 2014 Jan;29(1):192-201. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23775755

Jyväskylän yliopisto

Löydät meidät myös täältä

© Copyright 2014 - Suomen Nivelyhdistys ry
Kaikki oikeudet pidätetään.

Yhdistyksen sisäiset sivut