Uutiset

2015, 17.08.2015 | Nivel

Musiikki vähentää leikkauspotilaan kipuja ja ahdistusta

Musiikin kuunteleminen leikkauksen aikana voi brittitutkijoiden mukaan vähentää potilaiden kipuja sekä lievittää ahdistusta. Musiikki tepsii jopa nukutuksen aikana, Lancet-lehdessä julkaistut tulokset osoittavat. Tulokset perustuvat yli 70 tutkimuksen aineistoihin ja niiden yhteisanalyysiin.

Tutkimuksissa musiikin kuuntelua verrattiin tavalliseen hoitoon, vuodelepoon, ns. valkoisen kohinan kuunteluun sekä pelkkään kuulokkeiden käyttöön ilman musiikkia.

Riippumatta vertailukohdasta tai musiikin lajista musiikki vähensi potilaiden kipuja, kipulääkkeiden tarvetta sekä ahdistusta. Vaikutus oli sama kuunteli potilas musiikkia ennen leikkausta, sen aikana tai pian leikkauksen jälkeen.

Musiikin suotuisat vaikutukset leikkauspotilaille on havaittu monissa pienissä tutkimuksissa, mutta tätä ennen tuloksia ei ole tarkasteltu yhdessä. Tutkijat pitävätkin analyysiaan vahvana osoituksena musiikin kyvystä helpottaa leikkauspotilaiden oloa ja toipumista ja suosittelevat sen hyödyntämistä nykyistä laajemmin.

Tutkimuksiin osallistui yhteensä lähes 7 000 potilasta, jotka olivat olleet jossain leikkauksessa nukutettuna tai ilman nukutusta. Pois suljettiin ainoastaan keskushermoston, pään tai niskan alueen leikkauksissa olleet.

Uutispalvelu Duodecim

© Copyright 2014 - Suomen Nivelyhdistys ry.
Kaikki oikeudet pidätetään.