Uutiset

2015, 06.08.2015 | Nivel

Kantasoluilla voidaan ehkä tuottaa uutta rustoa

Uusi tutkimus antaa lupaavia tuloksia, joiden mukaan kantasoluista voidaan kasvattaa uutta rustoa nivelrikon tai -vamman vaurioittaman rustokudoksen tilalle.

“Viime vuosien aikana olemme tutkineet ihmisen napanuoran verestä johdettujen mesenkymaalisten kantasolujen (MSC) uusiutumismahdollisuuksia hyaluronihappo-hydrogeeli-komposiitissa. Rotilla ja jäniksillä tehdyissä kokeissa on saatu aikaan ruston uudelleenmuodostusta, ja nyt tutkimme asiaa isommilla eläimillä”, kertoi tutkimusta johtava professori Chul-Won Ha korealaisesta SungKyunKwanin yliopistosta. Tuoreimmat tutkimukset tehtiin sioilla, sillä ne muistuttavat fysiologisesti ihmistä. Kantasoluja kerättiin ensin veripankista saadusta ihmisen napanuoran verestä. Se sekoitettiin hyaluronaattiliuokseen, jolloin tulokseksi saatiin kolme kantasolulinjaa (hUCB-MSC), jotka istutettiin koe-eläimen nivelrustoon.

“12 viikon aikana ei yhdelläkään kuudesta tällä menetelmällä hoidetusta siasta tullut hylkimisreaktioita. Siirrännäisnivelen vahingoittuneen puolen pinta oli suhteellisen sileä. Sekä väritys että mikroskooppiset löydökset olivat samanlaiset kuin normaalin ruston ympärillä, kun tuloksia verrattiin vertailuryhmän eläimiin, jotka eivät olleet saaneet kantasoluhoitoa. Vauriokohtien rajalinjat olivat myös vähemmän erottuvia”, sanoo johtava tutkija, lääketieteen tohtori Yong-Beom Park.

Tutkijaryhmä päätteli, että hUCB-MSC-kantasolusiirrännäisestä ja neljäprosenttisesta hyaluronihaposta valmistettu hydrogeeli mahdollistaa erinomaisen rustonkasvun kaikilla lajeilla. Kiistattomat tulokset eläimillä voivat olla astinlauta kliinisiin kokeisiin ihmisillä, tohtori Ha toteaa.

Tutkimuksen julkaisseen STEM CELLS Translational Medicine-julkaisunpäätoimittaja, lääketieteen tohtori Anthony Atala toteaa, että näitä soluja on helppo saada sekä varastoida. Myös mahdollisia luovuttajia on paljon. Hyvät tulokset monilla eläinlajeilla antavat toivoa ihmisille, jotka tarvitsevat hoitoa kuluneille ja tuhoutuneille rustoilleen.

Alkuperäinen tiedote Cartilage Regeneration by Stem Cells Could Lead to Ultimate Knee and Hip Replacements, suomennos Suomen Nivelyhdistys ry.

© Copyright 2014 - Suomen Nivelyhdistys ry.
Kaikki oikeudet pidätetään.