Uutiset

2013, 03.06.2013 | niveltieto

Kiputiloihin liittyy itsemurhariski

Kroonisista kivuista kärsivät ovat tavallista alttiimpia tekemään itsemurhan, yhdysvaltalaistutkimus osoittaa. Havainto koskee lähinnä potilaita, joiden kipujen syytä ei tunneta sekä migreeniä tai selkäkipuja potevia.

Kipupotilaiden on tätäkin ennen tiedetty harkitsevan ja yrittävän itsemurhaa tavallista todennäköisemmin, mutta nyt julkaistu tutkimus osoittaa heidän myös kuolevan itsemurhayrityksiin muuta väestöä todennäköisemmin.

Tutkimuksessa hyödynnettiin lähes viiden miljoonan veteraanin rekisteritietoja vuosilta 2005–2008, ja ne osoittavat itsemurhariskin johtuvan osin psyykkisistä sairauksista ja ahdingosta, mutta tiettyjen kipupotilaiden riskiä ne eivät täysin selitä. Tällaisia ovat migreenipotilaat, pahoista selkäkivuista kärsivät sekä ns. psykogeenisistä kivuista kärsivät, joiden kivuille ei ole löydetty selvää syytä.

Varsinaisten kipujen lisäksi itsemurhien taustalla on todennäköisesti toivottomuus ja ahdinko, joita elämää rajoittavat pitkäaikaiset kivut aiheuttavat. Etenkin epäselvissä kiputapauksissa yksi syy voi myös olla riittämätön hoito ja toivottomuus tilanteessa, jossa lääkäritkään eivät tiedä kipujen syitä.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä JAMA Psychiatry -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim *

*Lähde: Duodecim.
Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa. Kielto koskee materiaalin käyttöä frame-tekniikalla, linkittämällä suoraan tähän tiedostoon sekä kaikkeen muuhun toimintaan mm. cache- ja proxy-tekniikalla. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen muillakin tavoilla kielletään. Tämä koskee myös tulostusta ja tallennusta muuhun kuin yksityiseen käyttöön.

© Copyright 2014 - Suomen Nivelyhdistys ry.
Kaikki oikeudet pidätetään.

Yhdistyksen sisäiset sivut