Uutiset

2015, 10.06.2015 | niveltieto

Algoritmi tunnistaa kivun kasvoista

”Asteikolla yhdestä kymmeneen, kuinka paljon sattuu?” Sairaaloissa kuultu kysymys voi pian jäädä historiaan, koska San Diegossa tutkijat ovat kehittäneet tietokonenäölle algoritmin, joka tunnistaa kivun tason.

Irvistykset, kulmien rypistykset ja mutristukset kertovat tietokoneelle, kuinka paljon potilaaseen sattuu. Kokeilujen perusteella kone tunnistaa kivun tason yhtä hyvin kuin hoitajakin.

Algoritmin laatimisessa käytettiin 50 videota 5–18-vuotiaista lapsista, joille oli tehty umpilisäkkeen tähystysleikkaus. Kivun asteet oli määritetty lasten omien määritysten sekä hoitajien ja vanhempien arvioiden ja havaintojen perusteella.

Testien perusteella algoritmi tunnisti kiputilat kasvoista hoitajien veroisesti, vaikkakaan ei yhtä hyvin kuin lasten vanhemmat. Lisäksi se on yhä huijattavissa. Riittävät näyttelijäntaidot puijaavat konetta siinä, missä ihmistäkin.

Kivun tunnistus voi kehittyessään tulla osaksi robotteja tai apukeinoksi hoitajille ja lääkäreille. Ainakin tunnistus säästäisi potilaan asteikkoarvioilta.

Mediuutiset

© Copyright 2014 - Suomen Nivelyhdistys ry.
Kaikki oikeudet pidätetään.

Yhdistyksen sisäiset sivut