Uutiset

2013, 24.06.2013 | niveltieto

Laihduttaminen lievittää psoriaasia

Psoriaasi-ihosairaus usein liittyy ylipainoon ja lihominen pahentaa sen oireita. Nyt tutkijat ovat osoittaneet yhteyden toimivan myös toiseen suuntaan.

Ihotauteihin erikoistuneessa JAMA Dermatology -lehdessä julkaistut tulokset perustuvat 60 ylipainoisen psoriaasipotilaan aineistoon, ja ne osoittavat psoriaasioireiden lievittyvän laihduttamisen myötä.

Potilaat jaettiin tutkimuksen alussa kahteen ryhmään, joista toinen noudatti tiukkaa vähäenergistä ruokavaliota ja toinen jatkoi kuten ennenkin. Neljän kuukauden dieetin avulla potilaat pudottivat keskimäärin 15 kiloa ylipainoa, mikä myös näkyi psoriaasioireiden vähentymisenä. Laihduttajat kokivat myös elämänlaatunsa parantuneen psoriaasioireiden vähennyttyä, tulokset osoittivat.

Psoriaasia sairastavat ovat tautinsa takia alttiita sairastumaan mm. sydän- ja verisuonitauteihin sekä mahdollisesti myös diabetekseen, joiden kummankin riskiä ylipaino lisää. Laihduttaminen myös auttaa psoriaasipotilaita välttämään nämä sairaudet.

Psoriaasi on ihon ja nivelten sairaus, jota sairastaa noin kaksi prosenttia suomalaisista. Iholla se aiheuttaa hilseläiskiä eri puolille kehoa. Nivelissä tauti voi tuntua mm. arkuutena ja aamujäykkyytenä.

Uutispalvelu Duodecim *

*Lähde: Duodecim.
Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa. Kielto koskee materiaalin käyttöä frame-tekniikalla, linkittämällä suoraan tähän tiedostoon sekä kaikkeen muuhun toimintaan mm. cache- ja proxy-tekniikalla. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen muillakin tavoilla kielletään. Tämä koskee myös tulostusta ja tallennusta muuhun kuin yksityiseen käyttöön.

© Copyright 2014 - Suomen Nivelyhdistys ry.
Kaikki oikeudet pidätetään.

Yhdistyksen sisäiset sivut