Uutiset

2015, 05.01.2015 | niveltieto

Vaikeat vaihdevuodet saattavat lisätä lonkkamurtuman vaaraa

Yhdysvaltalaisten tutkimuksen perusteella kohtalaisia tai voimakkaita vaihdevuosioireita potevat naiset saivat kahdeksan vuoden seurannan aikana lonkkamurtuman selvästi todennäköisemmin kuin naiset, joiden vaihdevuodet olivat helpot ja oireettomat. Lisäksi heidän luuntiheytensä oli alhaisempi kuin muiden naisten. Yhteydet havaittiin kahdeksan vuoden seurannassa.

Naisten luiden on tiedetty heikentyvän vaihdevuosien eli menopaussin ja siihen kuuluvien hormonimuutosten myötä, mutta tätä ennen ei ole ollut selvää liittyykö vaikutus vaihdevuosioireiden voimakkuuteen. Tulosten perusteella vaikuttaakin siltä, että pahoista vaihdevuosioireista kärsivien kannattaisi pitää erityisen hyvää huolta luustostaan.

Tutkimukseen osallistui 24 000 naista, jotka olivat 50–79-vuotiaita tutkimuksen aikoihin. Luuntiheys mitattiin 4 900 osallistujalta.

Vaihdevuosilla tarkoitetaan ajanjaksoa, jolloin naisen kuukautiset lakkaavat ja munasarjojen toiminta heikkenee ja loppuu. Suurelle osalle naisista tämä aiheuttaa oireita, kuten kuumia aaltoja ja yöllistä hikoilua. Suomalaisnaisten vaihdevuodet alkavat keskimäärin 51 vuoden iässä.

 

Uutispalvelu Duodecim

© Copyright 2014 - Suomen Nivelyhdistys ry.
Kaikki oikeudet pidätetään.

Yhdistyksen sisäiset sivut