Uutiset

2014, 02.12.2014 | niveltieto

Tulehduskipulääkkeet ovat riski lääkityksellä oleville eteisvärinäpotilaille

Tulehduskipulääkkeiden ja varsinkin asetyylisalisyylihapon eli aspiriinin on tiedetty lisäävän verenvuotojen vaaraa tätäkin ennen, mutta vaikutuksia ei ole tutkittu hyytymisenestolääkityksellä olevilla eteisvärinäpotilailla.

Tanskalaisten tutkimuksessa asiaa selvitettiin tarkastelemalla 150 000 eteisvärinän vuoksi sairaalaan vuosina 1997–2011 joutuneen potilaan rekisteritietoja.

Noin runsas kolmannes potilaista oli saanut tulehduskipulääkkeitä kuuden vuoden seurannan aikana. Samana aikana vakavan verenvuodon sai 12 prosenttia potilaista ja veritulpan 13 prosenttia.

Aineiston perusteella NSAID-tulehduskipulääkkeitä saaneet olivat kärsineet vakavasta verenvuodosta tai veritulpasta selvästi todennäköisemmin kuin potilaat, joille niitä ei ollut määrätty.

Kahden viikon sisällä tulehduskipulääkityksestä vakavan verenvuodon sai 35 potilasta kymmenestätuhannesta, kun yhtä monesta lääkitsemättömästä sairastui vain 15.  Ero oli vielä suurempi potilailla, jotka saivat myös hyytymisenestolääkkeitä sekä potilailla, joiden tulehduskipulääkkeiden annostus ylitti suositellut minimitasot. Yhteydet havaittiin kolmen kuukauden seurannassa.

Tulokset pitää varmistaa uusissa tutkimuksissa, mutta ne antavat lääkäreille syyn olla erittäin varovaisia määrätessään tulehduskipulääkkeitä eteisvärinää sairastaville potilailleen.

Tutkimus julkaistiin Annals of Internal Medicine -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

© Copyright 2014 - Suomen Nivelyhdistys ry.
Kaikki oikeudet pidätetään.