Uutiset

2014, 18.09.2014 | ArjaH

Viron sairaalat houkuttelevat potilaita Suomesta

Medicine on Estonia virolaisten klinikoiden markkinointiorganisaatio. Organisaatiossa on jäseninä yksityissairaaloita, hammas- ja silmäklinikoita sekä suuria julkisia sairaaloita.

Ainakaan alkuvaiheessa Medicine Estonia ei mainosta palvelujaan mediassa.

– Virossa on tarjolla korkeatasoisia lääkäripalveluita. Hyvät kokemukset ja se, että ihmiset kertovat niistä ystävilleen, on parasta markkinointia, sanoo Medicine Estonian kehityspäällikkö Tiina Mikk.

Kela korvaa hoitoja

Medicine Estonia on kierrättänyt Tallinnan klinikoilla myös lääkäreitä ja suomalaisia toimittajia.

Kaiken taustalla on potilasdirektiivi. Suomalainen potilas saa Virossa annetuista hoidoista Kela-korvauksen, jos ne kuuluvat suomalaisten viranomaisten määrittämään hoitovalikoimaan.

Suomalaiset ovat jo pitkään käyneet Tallinnassa kauneusleikkauksissa ja hammaslääkärissä. Nyt Medicine Estonia markkinoi hyvin laajaa terveyspalvelujen palettia.

Pohjois-Viron lääketieteellinen keskus on Viron suurimpia julkisia sairaaloita. Suomalaisille on tarjolla muun muassa ortopediaa, syöpien diagnooseja ja hoitoja, kardiologiaa ja sydänkirurgiaa, lihavuusleikkauksia sekä urologiaa.

Sairaalaan tulee kymmeniä elektiivisiä potilaita Suomesta. Tilastot eivät kuitenkaan kerro, kuinka moni heistä on Suomen kansalainen. Osa on Suomesta tulleita mutta Suomen sairasvakuutuksen piirissä olevia virolaisia.

– Heitä on Suomessa noin 40000. He ovat hyvin mielenkiintoinen asiakasryhmä. Otamme ulkomaiset potilaat hoitoon yksityisinä, eli hoito tapahtuu lääkäreiden virkatyön ulkopuolella. Tällöin toimenpide järjestyy viikossa tai parissa, sanoo Pohjois-Viron lääketieteellisen keskuksen johtajaylilääkäri Andrus Remmelgas.

Remmelgasin mukaan Pohjois-Viron lääketieteellinen keskus voi kilpailla suomalaisten sairaaloiden kanssa muun muassa lihavuusleikkauksissa, ortopediassa sekä kardiologiassa ja sydänkirurgiassa.

– Meillä on leikattu jo 1000 ylipainoista, joista 99,5 prosenttia tähystyksessä, sanoo Remmelgas.

Virolaisten ja suomalaisten sairaaloiden laatuvertailu on hankalaa, koska molemmista maista on tarjolla selkeää, helposti saatavaa laatutietoa vain vähän. Poikkeuksia toki on kuten tehohoito. Pohjois-Viron lääketieteellinen keskus on mukana Intensiumissa, Tieto Oy:n omistamassa anestesia- ja tehohoidon seurantajärjestelmässä. Myös sairaalainfektioiden määrää on mahdollista verrata Euroopan tasoon.

Sairaalan tiedottajan Oksana Bergin mukaan potilas voi valita leikkaavan kirurgin. Tarjolla on muun muassa tilastotietoa kirurgin tekemistä leikkauksista.

Hinnoissa isoja eroja

Bulevardin klinikan toimitusjohtajan Jan Lassuksen mukaan Pohjois-Viron lääketieteellisen keskuksen ortopedisten leikkausten hinnat ovat 30–50 prosenttia Suomen tasoa halvemmat.

– Suurin osa hintaerosta tulee henkilökuluista, jotka ovat Virossa Suomea alhaisemmat. Poliklinikkavastaanotto on taas suhteellisen kallis, sanoo Lassus.

Hän muistuttaa, että kustannuksiin on laskettava paluukuljetus.

– Se menee ambulanssikyydiksi.

Ortonin toimitusjohtaja ei pidä ortopedisten leikkausten hintaeroa suurena.

– Ei tässä ole kovin merkittäviä eroja. Kun laitetaan päälle laivaliput, taksit ja muut systeemit, niin voi olla, että hintaero jää hyvin pieneksi, sanoo Juha Aarvala.

Viro sitouttaa lääkäreitä

Pohjois-Viron lääketieteellisen keskuksen johtajan Tõnis Allikin mukaan hinnat ovat noin 30 prosenttia alle Suomen tason. Virossa leikkaussalihoitajan kokonaiskustannus sairaalalle on noin 1300 euroa.

Standardisoiduissa toimenpiteissä voidaan käyttää listahintoja. Tällöin potilas pääsee hoitoon selvästi nopeammin kuin sairaalan hoitojonossa olevat potilaat. Monimutkaisemmissa toimenpiteissä hinnat lasketaan erikseen.

– Me emme ole ensisijaisesti tekemässä voittoa sairaalalle, vaan tarjoamme lääkäreille ja hoitajille mahdollisuuden tienata enemmän sen sijaan, että he lähtisivät Suomeen.

Lassuksen mielestä potilaat hyötyvät kilpailusta..

– Jos palvelujen tarjoajien välillä on kunnon kilpailua ja potilas saa tehdä valintoja, niin ei se ole hänelle huono asia.

Mediuutiset

© Copyright 2014 - Suomen Nivelyhdistys ry.
Kaikki oikeudet pidätetään.