Uutiset

2013, 15.08.2013 | niveltieto

Nivelrikkotutkijalle Euroopan tutkimusneuvoston nuoren huippututkijan apuraha

Yliopistotutkija Simo Saarakkala Oulun yliopiston biolääketieteen laitoksesta on saanut merkittävän 1,5 miljoonan euron tutkimusapurahan Euroopan tutkimusneuvostolta (ERC). ERC:n nuorelle lupaavalle tutkijalle tarkoittama Starting Grant -apuraha osoitettiin nyt ensimmäistä kertaa Oulun yliopistossa työskentelevälle tutkijalle.
Simo Saarakkalan tutkimusryhmä tutkii nivelrikkoa erilaisten kuvantamistekniikoiden avulla. Starting Grant -apurahalla rahoitettavassa tutkimushankkeessa ryhmä kehittää uuden menetelmän, jolla pystytään kolmiulotteisesti havaitsemaan nivelrikon aiheuttamat kudosmuutokset nivelrustossa ja rustonalaisessa luussa. Menetelmä perustuu nano- ja mikrotason tietokonetomografiakuvantamiseen.

Nivelrikko on maailman yleisin nivelsairaus. Sen syytä ei toistaiseksi tarkasti tiedetä. Nivelrikko etenee huomaamattomasti ja todetaan nyt kliinisessä käytössä olevilla menetelmillä usein vasta, kun nivelrusto on jo merkittävästi kulunut pois nivelpinnoilta.

Yliopistotutkija Saarakkalan ryhmän tavoitteena on tuottaa uutta tietoa nivelrikon syntyvaiheista sekä solu- että kudostasolla. Uudella menetelmällä puolestaan voidaan nivelrikko todeta nykyistä aikaisemmin ja diagnosoida todettu sairaus entistä tarkemmin.

Hankkeessa kerätään nivelrikkoa sairastavilta satoja kudosnäytteitä, kuvataan ne tietokonetomografialla ja kehitetään automaattinen tietokoneohjelma, jolla saadut kuvat analysoidaan. Loppuvaiheessa menetelmää testataan kliinisesti nivelrikkopotilailla.

Euroopan tutkimusneuvoston Starting Grant -apurahat on tarkoitettu uransa alkupuolella työskenteleville huippututkijoille heidän innovatiivisten tutkimusideoidensa toteuttamiseen 2–7 vuoden pituisissa hankkeissa. Kilpailu rahoituksesta on erittäin kova. Nyt kuudennen kerran toteutettuun hakukierrokseen osallistui 3 329 hakemusta, joista rahoitus myönnettiin 287 lupaavalle nuorelle tutkijalle ryhmineen. Suomeen apurahoja osoitettiin tällä kerralla yhteensä neljä.

© Copyright 2014 - Suomen Nivelyhdistys ry.
Kaikki oikeudet pidätetään.

Yhdistyksen sisäiset sivut