Uutiset

2014, 28.05.2014 | ArjaH

Paljon leikkaava kirurgi paras tekonivelleikkauksissa

British Medical Journalissa julkaistut tulokset ovat mielenkiintoisia, sillä vaikka kirurgin kokemustason on tiedetty vaikuttavan leikkaustuloksiin, tutkimuksista on ollut vaikea päätellä missä tuo raja kulkee.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat 38 000 ensimmäistä kertaa lonkan kokotekonivelleikkauksessa olleen potilaan ja heidän kirurgiensa tietoihin. Potilaita seurattiin kahden vuoden ajan.

Kun tiedot kirurgien leikkausmääristä yhdistettiin potilaiden terveystietoihin, leikkauksen jälkeisiä komplikaatioita oli kehittynyt todennäköisimmin potilaille, jotka leikannut kirurgi teki alle 35 lonkan kokotekonivelleikkausta vuodessa.

Komplikaatiot eivät olleet hengenvaarallisia, vaan lähinnä nivelen sijoiltaanmenoja sekä haavan puhdistus- ja tarkastusleikkauksia. Alle 35 kokotekonivelleikkausta vuodessa tekevien potilaista 1,5 prosenttia joutui puhdistusleikkaukseen ja lonkkanivel meni sijoiltaan 2 prosentilta. Kokeneempien kirurgien potilaista niin kävi vain 1 ja 1,3 prosentille.

Tulostensa perusteella tutkijat suosittavat lonkan kokotekonivelleikkauksia tekeviä kirurgeja haalimaan vähintään 35 operaatiota vuodessa, jotta heidän otteensa pysyisi hyvänä. Tätä vähemmän leikkaavien ei silti kannata huolestua, sillä heidän potilaansa eivät kuole yhtään todennäköisemmin eivätkä he saa muita enempää veritulppia, infektioita tai proteesinvierusmurtumia.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2014;348:g3284)

Lue lisää

Lisää aiheesta myös Artroplastiayhdistyksen tekonivelkirurgian hoitosuosituksessa

© Copyright 2014 - Suomen Nivelyhdistys ry.
Kaikki oikeudet pidätetään.