Uutiset

2014, 23.05.2014 | ArjaH

Laihduttaminen kannattaa vaikka kilot kertyisivät takaisin

Brittitutkimuksen mukaan pitkäkestoinen lihavuus ja ylipaino nostavat verenpainetta, altistavat diabetekselle ja aiheuttavat sydän- ja verisuonitaudeille altistavia valtimomuutoksia. Nämä haittavaikutukset ovat sitä suurempia mitä pitempään lihavuus on kestänyt.

Lihavuuden kestosta riippumatta tutkijat havaitsivat positiivista kehitystä osallistujilla, jotka missä tahansa aikuisiän vaiheessa onnistuivat pudottamaan painoaan yhden painoindeksikategorian verran esimerkiksi lihavasta ylipainoiseksi tai ylipainoisesta normaalipainoiseksi. Tämä havaittiin riippumatta siitä kertyivätkö kilot takaisin myöhemmin.

Hiljattain julkaistiin toinen tutkimus, jossa lihavuuden kestolla ei havaittu olevan yhtä suurta vaikutusta kuin lihavuuden määrällä. Nyt julkaistut tulokset perustuvat kuitenkin yli 60-vuotiseen seurantaan, joten se on poikkeuksellisen kattava.

Tutkimukseen osallistui 1 300 vuonna 1946 syntynyttä miestä ja naista, joita on seurattu koko heidän elämänsä osana brittiläistä terveystutkimusta. Osallistujat olivat 60–64-vuotiaita.

Tulokset julkaistiin Lancet Diabetes & Endocrinology -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

(Lancet Diabetes & Endocrinology 2014;DOI:10.1016/ S2213-8587(14)70103-2)

Lue lisää

 

 

© Copyright 2014 - Suomen Nivelyhdistys ry.
Kaikki oikeudet pidätetään.

Yhdistyksen sisäiset sivut