Uutiset

2014, 06.04.2014 | niveltieto

Liikuntaa kannattaa lisätä vaikka sydänriskit olisivat jo koholla

(Lancet 2014;383:1059–1066)

Liikunta on tunnettu sydänsairauksien ehkäisijä, mutta liikkua kannattaa, vaikka riskitekijöitä olisi jo ehtinyt kertyä tai olisi jo sairastunut sydän- ja verisuonitautiin. Tuoreen tutkimuksen mukaan liikunnan lisääminen ehkäisee uusia oireita ja niistä aiheutuvia kuolemia.

Tutkimus perustuu 9 300 heikentyneestä glukoosinsiedosta kärsivän potilaan kuusivuotiseen seurantaan. Osa potilaista sairasti jo sydän- ja verisuonitautia ja lopuillakin oli vähintään yksi sydänriskitekijä. 

Osallistujien fyysistä aktiivisuutta mitattiin askelmittareilla tutkimuksen alussa sekä vuoden kuluttua uudelleen. Kun nämä tiedot yhdistettiin tietoihin osallistujien sydänoireista, fyysisesti aktiivisten havaittiin oireilleen selvästi vähemmän kuin potilaiden, jotka liikkuivat vähänpuoleisesti.

Fyysisestä aktiivisuudesta riippumatta sydänoireiden riskit myös pienenivät, jos potilas alkoi liikkua enemmän ensimmäisen seurantavuoden aikana. Liikunta pienensi sydänkohtausten ja aivohalvausten riskiä sekä vaaraa menehtyä sydän- ja verisuonitauteihin.

Tulokset julkaistiin lääketieteellisessä Lancet-lehdessä.
Uutispalvelu Duodecim*

*Lähde: Duodecim.
Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa. Kielto koskee materiaalin käyttöä frame-tekniikalla, linkittämällä suoraan tähän tiedostoon sekä kaikkeen muuhun toimintaan mm. cache- ja proxy-tekniikalla. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen muillakin tavoilla kielletään. Tämä koskee myös tulostusta ja tallennusta muuhun kuin yksityiseen käyttöön.

 

© Copyright 2014 - Suomen Nivelyhdistys ry.
Kaikki oikeudet pidätetään.