Uutiset

2014, 06.04.2014 | niveltieto

D3-vitamiinilisät saattavat olla D2-lisiä parempia

(BMJ 2014;348:g1903)

D-vitamiinin puutos on yhdistetty moniin sairauksiin ja oireisiin, mutta tutkimusnäyttö D-vitamiinilisien terveysvaikutuksista on yhä ristiriitaista. Tuoreen meta-analyysitutkimuksen perusteella yksi selitys epäselville tuloksille voi löytyä D-vitamiinilisien eroista. 

BMJ-lehden julkaisemat tulokset viittaavat siihen, että ainakin kuolleisuutta tarkastelevissa tutkimuksissa D-vitamiinilisien hyödyt saattavat rajoittua D3-vitamiiniin, ja ne nähdään lähinnä iäkkäillä potilailla. D3-vitamiinia saadaan mm. kalaöljystä. Kasvisperäiset D2-vitamiinilisät eivät näiden tulosten perusteella tepsi samalla tavalla.

D3-vitamiinilisiä koskevat havainnot ovat tutkijoiden mielestä kiinnostavia, mutta ne pitää varmistaa laadukkaissa tutkimuksissa ennen kuin D3-lisien paremmuus on varmaa. Ainakin yksi tällainen tutkimus on valmistumassa lähivuosina, tutkijat kirjoittavat.

Analyysi osoitti lisäksi, että verestä mitattuna alhainen D-vitamiinitaso liittyy suurempaan riskiin menehtyä tutkimuksen seurannan aikana, mikä on havaittu useasti aiemminkin. Etenkin tämä havaittiin tutkimuksissa, joihin osallistuneet söivät vähänpuoleisesti D-vitamiinilisiä.

Nyt julkaistuista tuloksista on vaikea päätellä miltä osin ne johtuvat D-vitamiinista ja kuinka paljon elintavoista ja sairauksista, jotka vaikuttavat D-vitamiinin saantiin ja pitoisuuteen. Esimerkiksi liikkumista vaikeuttavaa sairautta potevat ulkoilevat vähemmän ja saavat siksi vähemmän D-vitamiinia auringonvalosta. Tämän vuoksi D-vitamiinitutkimusten tuloksia kannattaa tulkita varoen.

Havainnot perustuvat tutkimuksiin, joissa tarkasteltiin D-vitamiinin yhteyksiä kuolleisuuteen. Analyysia varten tutkijat yhdistivät 73 kohorttitutkimuksen ja 22 satunnaistetun kokeellisen tutkimuksen aineistot. Yhteensä tutkimuksiin oli osallistunut melkein 900 000 ihmistä.

Tutkimus julkaistiin British Medical Journalissa.

Uutispalvelu Duodecim*

*Lähde: Duodecim.
Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa. Kielto koskee materiaalin käyttöä frame-tekniikalla, linkittämällä suoraan tähän tiedostoon sekä kaikkeen muuhun toimintaan mm. cache- ja proxy-tekniikalla. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen muillakin tavoilla kielletään. Tämä koskee myös tulostusta ja tallennusta muuhun kuin yksityiseen käyttöön.

© Copyright 2014 - Suomen Nivelyhdistys ry.
Kaikki oikeudet pidätetään.

Yhdistyksen sisäiset sivut