Uutiset

2013, 25.11.2013 | niveltieto

Tekonivelleikkaus voi pienentää sydänriskejä

(BMJ 2013;347:f6187)

Nivelrikosta kärsivät ovat tavallista alttiimpia sairastumaan sydän- ja verisuonitauteihin, mutta tuo alttius voi pienentyä tekonivelleikkauksen jälkeen.

Kanadalaistutkimuksen perusteella kokotekonivelleikkauksen läpikäyneet sairastuvat vakaviin sydänoireisiin lähes puolet harvemmin kuin potilaat, joita ei leikata. Seitsemän vuoden seurannassa tämä tarkoittaa yhtä sydänoiretta vähemmän jokaista kahdeksaa leikattua kohden.

Kokotekonivelleikkauksen ansiosta nivelrikkopotilaat pystyvät liikkumaan paremmin, joten havaittu sydänriskien pienentyminen voi johtua lisääntyneestä liikunnasta. Myös kipujen ja niiden aiheuttaman stressin sekä tulehduskipulääkkeiden käytön vähentyminen voivat selittää havainnot.

Kanadalaisten tulokset perustuvat 2 200 lonkan tai polven nivelrikkoa potevan yli 55-vuotiaan potilaan seitsenvuotiseen seurantaan. Seurannan aikana 150 potilaalle tehtiin kokotekonivelleikkaus.

Tulokset julkaistiin British Medical Journalissa.

Uutispalvelu Duodecim *

*Lähde: Duodecim.
Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa. Kielto koskee materiaalin käyttöä frame-tekniikalla, linkittämällä suoraan tähän tiedostoon sekä kaikkeen muuhun toimintaan mm. cache- ja proxy-tekniikalla. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen muillakin tavoilla kielletään. Tämä koskee myös tulostusta ja tallennusta muuhun kuin yksityiseen käyttöön.

 

© Copyright 2014 - Suomen Nivelyhdistys ry.
Kaikki oikeudet pidätetään.

Yhdistyksen sisäiset sivut