Uutiset

2013, 25.11.2013 | niveltieto

DePuy maksaa USA:ssa 2,5 miljardin dollarin korvaukset ASR-lonkkapotilaille

Tekonivelvalmistaja DePuy Orthopaedics maksaa Yhdysvalloissa yhteensä 2,5 miljardin dollarin korvaukset potilaille, joille on jouduttu vaihtamaan ASR-lonkkatekonivel uuteen. Korvauksia saavat USA:n kansalaiset, joiden uusintaleikkaus on tehty sikäläisessä sairaalassa ennen syyskuuta. Arviolta 8 000 potilasta on osallistunut ASR-nivelten takaisinveto-ohjelmaan.

Ensimmäinen ASR-oikeudenkäynti pidettiin Los Angelesissa. Asianomistaja Loren ”Bill” Kranskylle myönnettiin 8,3 miljoonan dollarin korvaukset maaliskuussa. Uudessa sopimusohjelmassa yksittäinen potilas voi saada enintään 250 000 dollarin peruskorvauksen, jota voivat alentaa esimerkiksi potilaan ikä, tupakointi, ylipaino jne. Lisäksi on mahdollista hakea täydentäviä korvauksia, mikäli potilaalla on ilmennyt ASR-nivelen vuoksi vaikkapa tiettyjä vaurioita, jotka voidaan varmasti osoittaa ASR:n aiheuttamiksi. Täydentäviin korvauksiin oikeuttaa myös se, jos uusintaleikkauksen vaatineet ASR-nivelet on asennettu molempiin lonkkiin yhtä aikaa.

Tähän mennessä on Yhdysvaltojen oikeusistuimiin jätetty 10 000 kannetta DePuyn valmistamista viallisista ASR-tekonivelistä. Maailmanlaajuisesti on ASR-lonkkatekonivel on asennettu arviolta 93 000 ihmiselle, joista kolmasosa on USA:sta. DePuy:n arvion mukaan noin joka kahdeksas ASR-nivel on jouduttu uusimaan viiden vuoden sisällä alkuperäisestä leikkauksesta.

Suomessa DePuy on ilmoittanut korvaavansa ASR-tuotteiden markkinoilta vetämiseen liittyvät kohtuulliset, tavanomaiset tutkimus- ja hoitokulut sekä tarvittaessa uusintaleikkauksen. DePuy:n Suomen ASR-palvelunumeroon voi soittaa arkisin klo 9–17. Puhelinnumerot ovat 0800 122 626 ja 09 251 375 46.

Healio/Orthopedics Today -uutispalvelussa 20.11.2013 julkaistun uutisen on suomentanut Katri Kovasiipi. Lähteenä on käytetty myös sivustoa http://www.depuy.com/finnpatient.

© Copyright 2014 - Suomen Nivelyhdistys ry.
Kaikki oikeudet pidätetään.

Yhdistyksen sisäiset sivut