Uutiset

2013, 03.10.2013 | niveltieto

Liikunta olisi lääkkeiden veroinen hoito monille potilaille

(BMJ 2013;347:f5577)

Lääkäreiden kannattaisi määrätä potilaille liikuntareseptejä nykyistä useammin, sillä moniin pitkäaikaissairauksiin liikunta saattaa tepsiä ainakin yhtä hyvin kuin lääkkeet.

Tiedot perustuvat tuoreeseen katsaustutkimukseen, jonka tulokset julkaistiin British Medical Journalissa. Tutkimuksessa yhdistettiin yli 300 tutkimuksen aineistot ja 340 000 potilaan terveystiedot.

Aineistojen yhteisanalyysissa liikunta ja lääkehoidot havaittiin yhtä tehokkaiksi sepelvaltimotautipotilaiden hoidossa sekä diabeteksen vaarassa olevilla, kun mittarina käytettiin potilaiden kuolleisuutta. Aivohalvauspotilaiden kuntoutuksessa liikunta oli jopa lääkkeitä parempi, mutta sydämen vajaatoimintaa potevilla liikunta hävisi diureetti-verenpainelääkkeille.

Havainnon tehneet tutkijat uskovat liikunnan sopivan hyvin monien potilasryhmien hoitoon, vaikka tutkimustulokset rajoittuvatkin tällä hetkellä lähinnä sydän- ja verisuonitauteihin. Tulostensa perusteella tutkijat suosittavat kokeilemaan liikuntareseptejä tilanteissa, joissa käytettävissä olevien lääkkeiden teho tiedetään vaatimattomaksi.

Uutispalvelu Duodecim *

Lähde: Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa. Kielto koskee materiaalin käyttöä frame-tekniikalla, linkittämällä suoraan tähän tiedostoon sekä kaikkeen muuhun toimintaan mm. cache- ja proxy-tekniikalla. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen muillakin tavoilla kielletään. Tämä koskee myös tulostusta ja tallennusta muuhun kuin yksityiseen käyttöön.

© Copyright 2014 - Suomen Nivelyhdistys ry.
Kaikki oikeudet pidätetään.

Yhdistyksen sisäiset sivut